Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Στη "μέγγενη" της Τρόικας τα ειδικά μισθολόγιαΠερικοπές έως 30% στις αποδοχές στρατιωτικών, καθηγητών, υπαλλήλων της ΕΥΠ, της ΥΠΑ, ιατρών του ΕΣΥ

Περικοπές έως 30% σε όλα τα ειδικά μισθ0λόγια προωθεί με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση.  Πρόκειται για τα ειδικά καθεστώτα πληρωμής των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών, των καθηγητών ΑΕΙ – ΤΕΙ, των υπαλλήλων του διπλωματικού σώματος, της Υπηρεσίας πολιτικής Αεροπορίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μια σειρά άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο.
Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν την πλήρη ένταξη των ειδικών αυτών καθεστώτων στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου που τέθηκε από τις αρχές του περασμένου μήνα σε εφαρμογή.

Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 300.000 εργαζόμενοι οι οποίοι θα δουν το επόμενο διάστημα τις αποδοχές τους να προσγειώνονται στα επίπεδα με τα οποία αμοίβονται σήμερα και οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους στο Δημόσιο.
Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις αποδοχές τους θα κοπούν και τα ειδικά επιδόματα που δίδονται με αυτά τα μισθολόγια.
Στην κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα διατηρήσουν τουλάχιστον 2 από τα 15 ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν ανά περίπτωση οι προαναφερόμενες κατηγορίες υπαλλήλων.
Εκτός, δηλαδή από τα οικογενειακά επιδόματα άγνωστη προς το παρόν παραμένει η τύχη του επιδόματος εργασίας, το οποίο έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της κάθε δουλειάς ( π.χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς) ή το επίδομα θέσης ευθύνης.
Το τελευταίο μισθολογικό επίδομα αφορά τα χρόνια προυπηρεσίας του υπαλλήλου και την θέση ευθύνης που έχει στην εργασία του.
Ακόμη και αν διατηρηθούν τα ειδικά αυτά προνόμια ή «ψαλιδιστούν» στο μεγαλύτερο μέρος τους οι μισθολογικές μειώσεις που θα υποστούν οι εργαζόμενοι θα κυμαίνονται σε ένα ποσοστό από 20% έως 30% ανάλογα με την ειδικότητα, την θέση και τα έτη προυπηρεσίας του υπαλλήλου.
Oι περικοπές που υπέστησαν με το ενιαίο μισθ0λόγιο οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ήταν πολύ μεγαλύτερες και αγγίζουν ακόμη και το 60% !
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με μικτές αποδοχές 3.280 ευρώ πριν από ένα χρόνο ( 31.12.2009) αυτές από 1η Νοεμβρίου του 2011 προσγειώθηκαν στα 2.90ο ευρώ.
Με την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθ0λογίου στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια αυτές οι αποδοχές (ακαθάριστες) θα προσαρμοστούν στα 1.531 ευρώ!
Ανάλογο «σοκ» θα υποστούν και οι υπάλληλοι που εντάσσονται στην κατηγορία της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Οι μικτές αποδοχές τους σταδικά θα «ροκανιστούν» στα 1.494 ευρώ από 3.220 ευρώ που ήταν το 2009.
Πάντως, από 1ης Νοεμβρίου 2011 οι μικτές αποδοχές αυτών των υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί στα 2.800 ευρω. Αυτά σε ότι αφορά τις μειώσεις που έγιναν στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι δίνουν και τον παλμό για τις περικοπές που ετοιμάζονται στα ειδικά μισθoλόγια.
Τα ειδικά μισθολόγια έχουν μπει στο «μάτι» της Τρόικας και είναι το πρώτο πράγμα που θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο όταν θα ξανάρθουν οι ξένοι στην Αθήνα για την αποκρυστάλλωση των όρων του νέου Μνημονίου.
Πάντως, το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του εστιάζει την προσαρμογή στον τομέα των δαπανών, από τον οποίο μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ ή το 0,75% του ΑΕΠ, με μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και σε προνοιακά - κοινωνικά επιδόματα.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: