Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Φουντώνει η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα μαχαίρια είναι πολλά


Την τιμητική τους είχαν αυτές τις μέρες Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος που αποτελούν την «τρόικα» του ΠΑΣΟΚ και με συνεντεύξεις έδωσαν το στίγμα τους για την επόμενη μέρα του κόμματος. 


Από τις δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου και του Ανδρέα Λοβέρδου φάνηκε και η πρώτη ουσιαστική διαφορά τους. Ο υπουργός Υγείας με δηλώσεις στον Real fm 97,8 τάχθηκε υπέρ των άμεσων εκλογών, κάτι με το οποίο διαφωνεί η υπουργός Παιδείας. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος διέψευσε τα σενάρια που κάνουν λόγο για «ρωγμές στην πράσινη τρόικα», σημειώνοντας ότι η ομάδα των «4» (Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και Μόσιαλος) θα αποδείξει ότι δουλεύει με συλλογικότητα. 

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ειδικού χρόνου και ειδικού σκοπού» και επανέλαβε ότι συμφωνεί με την άποψη Σαμαρά (σ.σ. δεν κοιμόμαστε αγκαλιά με το ημερολόγιο) για τις εκλογές, τις οποίες τοποθετεί χρονικά κοντά στην Άνοιξη, αφού, όπως είπε, υπάρχει συμφωνία, στην οποία συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ. 

Ακούστε τι είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Αντίθετα η Άννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση τελειώνει, όταν τελειώσει το έργο για το οποίο έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης». 

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από το χρονικό ορίζοντα του πολιτικού βίου της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι ο κ. Παπαδήμος ως κανονικός πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

«Δευτερεύον το θέμα του ασυμβίβαστου στην κυβέρνηση»

Στις πρώτες του δηλώσεις ως εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Μπεγλίτης χαρακτήρισε δευτερεύον το εάν ένας υπουργός μπορεί να είναι και υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.


«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει συντεταγμένα, με την αναγκαία ενότητα στην ανασυγκρότηση του όποτε αυτές κι αν γίνουν. Βεβαίως, με όλες τις δημοκρατικές, εσωκομματικές διαδικασίες».

Ο κ. Μπεγλίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Flash υποστήριξε ότι η διαδικασία ανάδειξης αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ θα γίνει από την βάση. «Θα τιμήσουμε τις ίδιες μας τις αποφάσεις. Αποφάσεις που έχουμε λάβει στο πρόσφατο παρελθόν, που ανέδειξαν το δημοκρατικό χαρακτήρα του κινήματος μας, αποφάσεις που αποτέλεσαν θετικό δημοκρατικό προηγούμενο για άλλα κόμματα στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό».

Στο πολιτικό συμβούλιο το θέμα της διαδοχής 

Για πρώτη φορά αναμένεται να τεθεί το θέμα της επόμενης μέρας στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ανοίξει τα χαρτιά του χωρίς, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει αν θα παραμείνει ή όχι στην θέση του προέδρου. Την απάντηση αυτή δεν μπόρεσε να δώσει ούτε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του όταν ρωτήθηκε επανειλημμένως στις συνεντεύξεις που παραχώρησε σήμερα. «Έχει το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα, όπως το έχουμε όλοι μας. Όλα τα στελέχη που θεωρούν, ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν ενωμένα την παράταξη μας, μπορούν να αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες που έχει αυτή η αρχηγία» είπε ο Π.Μπεγλίτης. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη και η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε όλο αυτό το διάστημα τόσο με την «πράσινη τρόικα» όσο και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Από την άλλη πλευρά ο μοναδικός που έχει δηλώσει ευθέως πως θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος γι’ αυτόν τον λόγο αλλά και για την κριτική που ασκεί στον Γιώργο Παπανδρέου έχει συγκεντρώσει τα πυρά των συναδέλφων του. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να έχει σαφές προβάδισμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο υπουργός Υγείας προηγείται όταν το ερώτημα τίθεται στο ευρύτερο εκλογικό σώμα
Πηγή real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: