Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε νέα υποστήριξη στο θέμα της ΑΟΖ


Η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε νέα υποστήριξη από τις ΗΠΑ στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.




Το θέμα της ΑΟΖ, οι τουρκικές απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες που διεξάγει, και η συνεργασία με τη Noble Energy και την αμερικανική Κυβέρνηση και το Ισραήλ κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα η ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η κα Μαρκουλλή δήλωσε ότι ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου, υπό το φως της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και πως η Χίλαρι Κλίντον τη διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται, είπε, για θέμα αρχής, από το οποίο οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποστούν.
Στην ατζέντα της 45λεπτης συνάντησης βρέθηκαν επίσης το Κυπριακό, θέματα που αφορούν στην άσκηση της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και περιφερειακά ζητήματα.
Η κα Μαρκουλλή χαρακτήρισε πολύ φιλική, παραγωγική και ενδιαφέρουσα τη συζήτηση. Αναδείξαμε, είπε, το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ιδιαίτερα με τη νέα προοπτική της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και το νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος με συνεργασίες της και με άλλες χώρες της περιοχές, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αναφορικά με το Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τη Χίλαρι Κλίντον για τις συνομιλίες, τις δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας των τουρκικών υπαναχωρήσεων που δείχνουν απομάκρυνση από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και ζήτησε την άσκηση της επιρροής της αμερικανικής Κυβέρνησης προς την τουρκική πλευρά.
Υπήρξε μία ευρεία στήριξη των θέσεών μας και μία έκφραση επιθυμίας να επιλυθεί το Κυπριακό όσο το δυνατόν πιο σύντομα, κατανοούν όμως τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν και τις οποίες ανέπτυξα σ’ ό,τι αφορά το θέμα των συνομιλιών, είπε η ΥΠΕΞ.
Η Κύπρος θα πρέπει να λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις και να κάνει τολμηρά βήματα προς τα εμπρός, τα οποία ενδεχομένως να σημαδεύσουν την πορεία της στην ιστορία και να αναδιαμορφώσουν την στρατηγική της σημασία, ανέφερε η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή σε ομιλία της με θέμα «Η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο: στρατηγική θέση, στρατηγικές ευκαιρίες '', στο Κέντρο Γούντροου Γουίλσον κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη.
Η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, αφού η Κύπρος έχει τώρα μεγαλύτερο λόγο αναφορικά με το μέλλον της και είναι σε θέση να επηρεάσει τις αλλαγές.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: