Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ιερώνυμος: «Ήρθε η ώρα να πούμε όλοι τέλος στην κατοχή της Κύπρου»

Ιερώνυμος: «Ήρθε η ώρα να πούμε όλοι τέλος στην κατοχή της Κύπρου»

«Ήρθε η ώρα να πούμε όλοι τέλος στην κατοχή της Κύπρου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Χριστόφια, στη Λευκωσία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έκανε τη διαπίστωση πως υπάρχει έντονη υποκρισία για την Κύπρο και επεσήμανε: « Πολλά δάκρυα κροκοδείλια και φωνές ακούγονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Υπάρχουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπέδειξε και επεσήμανε δεικτικά «όλοι όμως κάνουν πως δεν ακούν και δεν καταλαβαίνουν».

Κατά την ομιλία του στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Αρχιεπισκοπή, όπου εψάλλη δοξολογία για την ειρηνική επίσκεψη του, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Προσευχόμαστε και ευχόμαστε, ώστε όλες οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου να ζουν σε κλίμα ειρήνης και αλληλοκατανοήσεως, για να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση και να αποφευχθούν στο μέλλον τα θλιβερά γεγονότα του προσφάτου παρελθόντος».

Εξέφρασε τον θαυμασμό του για την υπομονή και την αγωνιστικότητα των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των συγγενών των Αγνοουμένων και διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συμμερίζεται απολύτως τον πόνο τους και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπαρασταθεί εμπράκτως στο πρόβλημά τους. Μίλησε για την διακαή επιθυμία του να επισκεφθεί τους τάφους Αγίων, Μονές και ιστορικούς Ναούς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. «Αντιλαμβάνομαι ότι, για λόγους ανωτέρας βίας, τούτο σήμερα δεν είναι δυνατόν. Εύχομαι και ελπίζω, με τη βοήθεια του Θεού, μία τέτοια επίσκεψη να καταστεί εφικτή στο άμεσο μέλλον»,πρόσθεσε.

Επίσης , επεσήμανε ότι η Εκκλησίας της Κύπρου διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ένα σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο στην προσπάθεια αναδημιουργίας του κυπριακού λαού .Παράλληλα εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ανύστακτη και συνεχή φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με στόχο τον επαναπατρισμό των λεηλατημένων εκκλησιαστικών θησαυρών του κατεχομένου τμήματος, και για την διεθνή καταγγελία και ενημέρωση γύρω από το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.

«Οι κοινοί μας αγώνες, οι κοινές ρίζες, τα κοινά προβλήματα και οι κοινοί οραματισμοί, επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στις πατροπαράδοτες Χριστιανικές, ιστορικές, πολιτιστικές και μορφωτικές αξίες μας, χωρίς να απεμπολούμε τις παραδόσεις μας, αλλά και χωρίς να αρνούμαστε τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους πολιτισμούς», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κλείνοντας την ομιλία του.

Με θερμούς λόγους υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος , ο οποίος τον χαρακτήρισε «σεπτό Προκαθήμενο , του οποίου το πρόσωπο κοσμείται με μια εύοσμη δέσμη αρετών». Σημείωσε, επίσης, ότι η επίσκεψη του κ. Ιερώνυμου «αποσκοπεί στην τόνωση, τόσο του θρησκευτικού όσο και του εθνικού φρονήματος του λαού μας, για την επιτυχία του χαλεπότατου αγώνα της εθνικής και φυσικής του επιβίωσης, που για τριάντα επτά τώρα χρόνια διεξάγει».

Μετά τη δοξολογία, ο κ. Ιερώνυμος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στο Μέγα Συνοδικό εψάλλη η φήμη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος δέχθηκε τον χαιρετισμό επισήμων, κλήρου και λαού. Ακολούθησε πανηγυρική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της συνοδείας του. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν διάφορα διμερή και φλέγοντα διορθόδοξα και διεκκλησιαστικά ζητήματα.
Πηγή: ΑΠΕ/imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: