Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Spiegel: Πολλοί Έλληνες στραγγίζουν τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς τους

thumb

«Πολλοί Έλληνες στραγγίζουν τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς τους επειδή δεν έχουν δουλειά, αναγκάζοντας τις τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό τους – και κάνουν αναπόφευκτα χειρότερα την ύφεση» υποστηρίζει με νέο του άρθρο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται, στοιχεία του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλο, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή ότι «το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, οι καταθέσεις έπεσαν κατά 13 με 14 δισ. ευρώ. Τις πρώτες δέκα μέρες του Νοεμβρίου η μείωση συνεχίστηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται στο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού πως «οι Έλληνες αντιμετωπίζουν υψηλή φορολογία ή φοβούνται ότι η χώρα θα αναγκαστεί να αφήσει την ζώνη του ευρώ. Με το να αποσύρουν τα χρήματα, αναγκάζουν τις τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό τους- και κάνουν αναπόφευκτα χειρότερη την ύφεση».
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας, με «αφοπλιστική ειλικρίνεια», εξήγησε στους νομοθέτες τους λόγους για τις οποίους η Ελληνική οικονομία δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την ύφεση που διέπει την χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, «καθώς το τραπεζικό μας σύστημα στερείται του πεδίου εφαρμογής για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης».
Ακόμα  στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η εκροή κεφαλαίων από τους Ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς έχει επιταχυνθεί ραγδαία. Στις αρχές του 2010, η εξοικονόμηση και οι προθεσμιακές καταθέσεις που κατέχονται από ιδιωτικά νοικοκυριά στην Ελλάδα ανήλθαν σε 237.7 δις. ευρώ- από το τέλος του 2011, είχαν μειωθεί κατά € 49 δισ. ευρώ. Από τότε, η μείωση κερδίζει έδαφος. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου μειώθηκαν περαιτέρω κατά  5.4 δις. ευρώ το Σεπτέμβριο και κατά περίπου 8,5 δις ευρώ τον Οκτώβρη».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: