Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Εντός των επόμενων έξι μηνών το tablet της Google

Εντός των επόμενων έξι μηνών το tablet της Google

Το 2011 χαρακτηρίστηκε ως μία χρονιά όπου τα tablets -αυτή η νέα κατηγορία φορητών συσκευών χωρίς πληκτρολόγιο- παρουσίασαν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης με το iPad 2 της Apple να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Όμως, το 2012 αναμένεται να είναι η χρονιά όπου ο ανταγωνισμός θα ενταθεί περαιτέρω, καθώς η Google προετοιμάζεται να λανσάρει το δικό της tablet, ενώ η Microsoft φέρεται έτοιμη να κάνει ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία της κυρίως με τα επερχόμενα Windows 8.

Εντυπωσιακή άνοδος
Οι αριθμοί είναι άκρως εντυπωσιακοί όσον αφορά στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς των tablets. Σύμφωνα με την IDC, το γ' τρίμηνο του 2011 σε παγκόσμιο επίπεδο διετέθησαν 18,1 εκατ. tablets, αριθμός κατά 264,5% υψηλότερος σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2011 και 23,9% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2011.
Για το σύνολο της χρονιάς, η IDC εκτιμά ότι οι πωλήσεις tablets θα ξεπεράσουν τα 63 εκατ. τεμάχια παγκοσμίως. Σημειωτέον πως και στην Ελλάδα, τα tablets είναι από τις ελάχιστες -αν όχι η μοναδική- κατηγορία καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας που υπήρξε αύξηση στις πωλήσεις το 2011.
Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι πωλούνται λίγο κάτω από 5000 tablets κάθε μήνα στη χώρα μας, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος.
Ο παγκόσμιος ηγέτης είναι χωρίς αμφιβολία η Apple, η οποία το γ' τρίμηνο διέθεσε 11,1 εκατ. συσκευές iPad 2 και το μερίδιό της ανήλθε στο 61,5%, όταν η δεύτερη Sam-sung κινήθηκε σε επίπεδα της τάξεως του 5,6%.
Στο δ' τρίμηνο αναμένονται πάντως αλλαγές, καθώς το Kindle Fire της Amazon πάει πολύ καλά και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει την εταιρεία στη δεύτερη θέση, ενώ θα βοηθήσει και το Android, την πλατφόρμα της Google για φορητές συσκευές, να αυξήσει το μερίδιο του από 32%-33% σε επίπεδα άνω του 40%.
Google tablet
Ένα μερίδιο της τάξεως του 40% μάλλον δεν είναι αρκετό για τη Google, η οποία δείχνει αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της και στα tablets.
Ο εκτελεστικός πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού, Ερικ Σμιντ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στις αρχές της εβδομάδας, δήλωσε ότι εντός των επόμενων 6 μηνών, η Google θα έχει παρουσιάσει το δικό της tablet.
Επιπλέον, ο κ. Σμιντ ανέφερε ότι το συγκεκριμένο tablet θα είναι «υψηλής ποιότητας», σχόλιο που οι αναλυτές ερμηνεύουν ότι η Google θα επιδιώξει να ανταγωνιστεί το iPad 2 ή πιο σωστά το iPad 3, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστεί εντός του α' τριμήνου του 2012.Η είσοδος της Google εκτιμάται ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό, ενώ αρκετοί αναλυτές περιμένουν να δουν και τις κινήσεις της Microsoft.
Η τελευταία ετοιμάζει τα Windows 8, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε είδους συσκευές. Μέχρι τώρα, η Microsoft δεν έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά των tablets, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει το 2012.
Ιδίως, αν η αμερικανική εταιρεία έχει τη στήριξη μεγάλων κατασκευαστών όπως η HP και η Samsung. Ερώτημα αποτελεί η στάση της Nokia, η οποία δεν δείχνει τόσο πρόθυμη να παρουσιάσει το δικό της tablet αλλά δεν αποκλείεται να ετοιμάζει κάποια έκπληξη εντός των επόμενων 3 μηνών.
Του Δημήτρη Μαλλά 

Δεν υπάρχουν σχόλια: