Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

«Ράπισμα» από πιστωτές με 3μηνη αναβολή δόσεων



Εν αμφιβόλω θέτουν ενδεχομένως ακόμη και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών οι νέοι όροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση της επόμενης δόση του δανείου, ύψους 5 δισ. ευρώ. Όπως προειδοποίησε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, η καταβολή της 7ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα τον Μάρτιο ενδέχεται να καθυστερήσει εκ νέου, εάν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα


Μέσω του εκπροσώπου της η ΕΕ δήλωσε σήμερα πως όλο το πρόγραμμα των δανείων διάσωσης της Ελλάδας πάει τρεις μήνες πίσω λόγω της καθυστέρησης της εκταμίευσης της δόσης του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη με το χρόνο για να φέρει έσοδα στα ταμεία για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται πως ΕΕ-τρόικα δείχνουν έτοιμες να ασκήσουν δριμύτατες πιέσεις προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή όλων των σημείων που απαιτούνται και ικανοποιούν τους δανειστές μέχρι να φτάσουμε στο σημείο για διαπραγμάτευση μιας νέας δανειακής σύμβασης.Σημείο μηδέν θεωρείται η 20η Μαρτίου όποτε και λήγει το ομόλογο ύψους 14,5 δισ ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, η εκταμίευση της επόμενης δόσης έχει ήδη πάρει τρίμηνη αναβολή. Η δόση των 5 δισ. ευρώ, η οποία επρόκειτο αρχικά να εκταμιευθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, προγραμματίζεται να αποδεσμευθεί τον προσεχή Μάρτιο. Παράλληλα, η νέα δόση των 10 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευόταν τον Μάρτιο, αναμένεται να εκταμιευτεί τον Ιούνιο, λόγω της καθυστέρησης καταβολής της προηγούμενης δόσης.

Μάλιστα, ο κ. Μπαγί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει κι άλλο η καταβολή των χρημάτων, εάν οι ελεγκτές της τρόικας κρίνουν ότι η Αθήνα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

«Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο κ. Μπαγί, αναφερόμενος στην καταβολή των δόσεων του πρώτου πακέτου διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ ανά τρεις μήνες.

Από το ποσό αυτό, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί 73 δισ. και απομένουν άλλα 37 δισ. Οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 14 - 16 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αν η αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πληρωμή του Μαρτίου, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: