Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά με το βλέμμα στη δανειακή σύμβαση


Περισσότερο από 90 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο άνοιξε ο κύκλος των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδήμος ζητεί να λάβει σαφείς δεσμεύσεις για την στήριξη των νομοσχεδίων και των μέτρων που θα οδηγήσουν στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. 
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας, ενόψει της άφιξης της Τρόικας στη χώρα μας. Για τα θέματα αυτά ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων».

Ο Πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ ζητούμενο είναι να καθοριστεί και μια κοινή στρατηγική, ενόψει της άφιξης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα και των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.
Το Σάββατο το ραντεβού με Παπανδρέου 

Τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ θα ακολουθήσει αντίστοιχο ραντεβού του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη την Τρίτη, στις 6:00 μ.μ. ενώ η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου έκλεισε για το Σάββατο.

Ο κ. Παπαδήμος είχε φορτωμένο πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα και δεν υπήρχε περιθώριο να προγραμματιστεί νωρίτερα η συνάντηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό, θα επιστρέψει την Παρασκευή για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Πριν από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, ο σύμβουλος του προέδρου Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι τομεάρχες Κωστής Χατζηδάκης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

Επί τάπητος τέθηκαν τα νέα μέτρα που βάζει προς συζήτηση η κυβέρνηση. 

Η θέση της ΝΔ είναι ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα και επίσης σχολιάζει σε όλους τους τόνους ότι η λήψη νέων μέτρων δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες αυτής της κυβέρνησης. 

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, η ΝΔ θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει, ότι κακώς έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και πως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πέμπτη επικαιροποίηση του Μνημονίου. 

Για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα η ΝΔ υποστηρίζει ότι κατ' αρχήν είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων. Θεωρεί ακόμη ότι οι μισθοί δεν είναι το καθοριστικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα.

Επίσης, ζητεί διορθωτικές παρεμβάσεις στην φορολογία, στο ρυθμιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το κόστος από τη γραφειοκρατία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου έλεγε στους δημοσιογράφους: «Δεν βλέπουμε άγριες διαθέσεις από την πλευρά της τρόικας και ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει περισσότερα μέτρα από όσα της θέτουν».


ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: