Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο Γιώργος Νικητιάδης για τη διάρρηξη στην εθνική πινακοθήκη



Για τη διάρρηξη στην εθνική πινακοθήκη,  στην εκπομπή του ράδιο 9 με το Μπάμπη Παπαπαναγιώτου ο Γιώργος Νικητιάδης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε:
 
«Εκείνο στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε από τις πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι το άτομο ή τα άτομα που έκαναν αυτή την κλοπή είναι επαγγελματίες 100% γιατί μέτρα ασφαλείας υπήρχαν στην Πινακοθήκη, δεν ήταν καθόλου εύκολο, έδρασαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, έδειξαν να ξέρουν με ποιόν τρόπο μπορείς να κλέψεις έναν πίνακα και πιστεύω ότι ήταν επαγγελματίες ειδικευμένοι σε τέτοιου είδους κλοπές. Τα μέτρα ασφαλείας που έχει η Πινακοθήκη είναι αυτά που έχει κάθε παρόμοιος χώρος και συναγερμός υπήρχε και κάμερες και φύλακας υπήρχε. 
Αν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείον ήταν ότι είχαμε αντί για τρεις έναν φύλακα εξαιτίας της απεργίας των αρχαιοφυλάκων αλλά εγώ δεν αξιολογώ ότι αυτό ήταν το θέμα που διευκόλυνε την κλοπή. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που σημειώνεται μια κλοπή σε κάποια σημαντική πινακοθήκη και στη Γαλλία είχαμε σημαντικές κλοπές και σε άλλα πολύ μεγάλα μουσεία σε επίσης πολύ σημαντικούς πίνακες. Να υπενθυμίσω ότι μόλις προσφάτως εμείς καταφέραμε να εντοπίσουμε εδώ έναν από τους κλαπέντες πίνακες του Ρούμπενς που ήταν τεράστιας αξίας και προσφάτως από το μουσείο μας στην Ελευσίνα είχε σημειωθεί κλοπή και ευτυχώς καταφέραμε και εντοπίστηκαν αυτοί που είχαν κλέψει τα αρχαιολογικά αντικείμενα. 
Δεν σημαίνει ότι όταν καταφέρνει κάποιος μέγας επαγγελματίας-κλέφτης να το κλέψει, δεν έκαναν ότι μπορούσαν. Εννοώ ότι τα μέτρα ήταν αυτά που έπρεπε να έχει μια πινακοθήκη. Αν θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε κάτι που χρήζει μιας περαιτέρω ενίσχυσης είναι αυτό καθαυτό το κτίριο το οποίο έχει εισόδους αλουμινίου οι οποίες πολύ εύκολα μπορούν να παραβιαστούν. Υπάρχει ήδη η πρόβλεψη για αλλαγή στα κουφώματα αυτά που πρέπει να είναι περισσότερο ενισχυμένα. 
Θέλω να πιστεύω ότι θα εντοπιστούν αυτοί που προχώρησαν σε αυτή την κλοπή γιατί και άλλες φορές έχουν εντοπιστεί αυτοί που κλέβουν μεγάλης αξίας πίνακες. Είναι ένας πίνακας που μας είχε χαρίσει ο Πάμπλο Πικάσο και έχει ειδική αφιέρωση «αφιερωμένο στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του κατά τη διάρκεια του πολέμου». Ήταν πράγματι ένας σημαντικός αλλά και μοναδικός πίνακας. Ποιός θα αγοράσει έναν πίνακα που όλος ο κόσμος θα ξέρει ότι είναι κλεμμένος διότι είναι απίστευτα μοναδικός». 

Για τις δηλώσεις Παπουτσή ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα:
«Αυτή είναι μια εκτίμηση του κου Παπουτσή, η οποία μπορεί να έγινε χωρίς να έχει μελετηθεί πρώτα ποιά μέτρα υπήρχαν. Πάντα μπορεί να πει κάποιος ότι τα μέτρα δεν ήταν επαρκή ή ήταν επαρκή αναλόγως με τον τρόπο που το προσεγγίζεις, εκ του αποτελέσματος μετράει. Από τη στιγμή που εκλάπησαν τα αντικείμενα αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα δεν ήταν επαρκή. Το δέχομαι και το αποδέχομαι και εγώ, πρέπει να τα ενισχύσουμε. Το τί ενίσχυση θα γίνει μας απασχολεί άμεσα σε σχέση με το κτίριο αλλά και αν αύριο διπλασιάσουμε τις κάμερες και τριπλασιάσουμε τους συναγερμούς κανείς δεν εγγυάται πάλι ότι κάποια ομάδα επαγγελματιών δεν θα κάνει την δουλειά. 
Ήταν μικρότερος ο αριθμός των φυλάκων λόγω της απεργίας, τώρα αν μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι και λόγω των περικοπών υπάρχουν λιγότεροι, αυτό είναι ένα θέμα που προφανέστατα υφίσταται όχι μόνο για την Πινακοθήκη αλλά ακόμη και για την Τράπεζα της Ελλάδος και το Εθνικό Θησαυροφυλάκιο. Εμείς προσπαθούμε να διατηρούμε το προσωπικό εκείνο που θεωρείται επαρκές προκειμένου να μην σημειωθεί μια κλοπή. Πρέπει να δούμε κατά πόσο τα μέτρα σε τέτοιους χώρους πρέπει να είναι πιο ασφαλή και να διασφαλίζουν περισσότερο το προστατευόμενο αγαθό. Η Εθνική Πινακοθήκη έχει έναν τεράστιο πλούτο».
Ακούστε τη συνέντευξη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: