Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ο Παπανδρέου, η διαδοχή και η διάσπαση...


 

Kαζάνι που βράζει είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλά στελέχη διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως σκέφτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα, αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποχωρήσει από την ηγεσία. Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα βαρύ στον απόηχο των δημοσκοπήσεων φέρνουν το κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 13%, ενώ σε κάποιες περιοχές όπως η Β’ Αθήνας έρχεται τρίτο. Υπό αυτών των συνθηκών το νέο Πολιτικό Συμβούλιο που θα...
πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον του κινήματος.

Οι «δελφίνοι» που άσκησαν σκληρή κριτική στον Γ. Παπανδρέου στο θυελλώδες Πολιτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 27 Δεκεμβρίου είναι τώρα έτοιμοι για νέο γύρο αντιπαράθεσης. Μάλιστα φέρονται αποφασισμένοι να φτάσουν την κατάσταση στα άκρα, εάν ο Παπανδρέου δεν ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις του και δεν ανοίξει άμεσα της διαδικασίες για την αλλαγή της ηγεσίας.
Πάντως ο Γ. Παπανδρέου δεν πτοείται από τα όσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ και τηρεί σιγήν ιχθύος για το τι θα πράξει στο προσεχές Πολιτικό Συμβούλιο. Πάντως της Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, εκτίμησε ότι ο Γιώργος θα ανακοινώσει το ευρύτερο πλαίσιο για την έναρξη διαδικασίας για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στις 4 Ιανουαρίου. Ο κ. Μπεγλίτης εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παίζει παρτίδα πόκερ ούτε παίζει με το χρόνο αλλά «άνοιξε το δρόμο της συνεργασίας για να μπορέσουν να συμβάλουν οι πολιτικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της κρίσης». Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για τις παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος στα ΜΜΕ για τη διαδοχή και υπογράμμισε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει το ευρύτερο πλαίσιο για την έναρξη της διαδικασίας για το θέμα της ηγεσίας στις 4 Ιανουαρίου. Ειλικρινά τον τελευταίο 1,5 μήνα υπήρχε προσδοκία για άμεσες λύσεις. Όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο το λεω να μη βιαζόμαστε, να υπάρχει ψυχραιμία».
Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο τέως πρωθυπουργός «ροκανίζει» τον χρόνο προκειμένου να φέρει προ τετελεσμένων το κόμμα του. Δηλαδή, να οδηγηθεί στις εκλογές υπό την ηγεσία του, την προσεχή Άνοιξη. Ή τουλάχιστον μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η πρόθεσή του να μην τοποθετείται πολιτικά για την «επόμενη ημέρα». Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης θεωρούν ότι η συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου (με τη συμμετοχή 36 υπουργών και πολιτικών στελεχών) και η προαναγγελία και επόμενου την προσεχή εβδομάδα, έξω από τα θεσμικά όργανα του ΠΑΣΟΚ τα οποία θα κληθούν σε «δεύτερο χρόνο» να λάβουν αποφάσεις, είναι ένα εξόφθαλμο «ροκάνισμα» του πολιτικού χρόνου μέχρι τις προσεχείς εκλογές.
Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης φοβούνται ότι εάν ο Παπανδρέου επιλέξει να παρατείνει την παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα προκληθεί μεγάλη εσωκομματική σύγκρουση που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και στην διάσπαση του κόμματος.
Άρα το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στις αντικρουόμενες εισηγήσεις των συνεργατών του. Από τη μια κάποιοι του συνιστούν να βάλει εκ νέου υποψηφιότητα (οικογένεια, στενοί συνεργάτες) και από την άλλη κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να αφήσει τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε στους πιο δικούς του ανθρώπους και προέχει αυτή τη στιγμή να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, παρατείνοντας τη θητεία της. Σύμφωνα μάλιστα με τις κακές γλώσσες, αυτό είναι και προς όφελός του, αφού βγαίνει εκτός κάδρου ευθυνών, με τα δύσκολα νέα μέτρα να ψηφίζονται από άλλον πρωθυπουργό και άλλη κυβέρνηση.
Από το sofokleous10.gr/ μέσωpress-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: