Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Το Ελληνικό και τα «κορόιδα» οι Αμερικανοί

thumb

Της Βάλιας Μπαζού
Tους κατοίκους του Σικάγου τους έπιασαν κορόιδο και τους οδηγούν στην υπανάπτυξη!
Οι απαράδεκτες αρχές της αµερικανικής µεγαλούπολης µε µια απόφαση - σοκ καταστρέφουν µια από τις µεγαλύτερες αδόµητες αστικές εκτάσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ και τη µετατρέπουν σε πάρκο!

Μάλιστα οι µωροφιλόδοξοι θέλουν το πάρκο τους να είναι το µεγαλύτερο σε όλες τις ΗΠΑ! Για τέτοια κατάντια µιλάµε... Γιατί, βλέπετε, τα Αµερικανάκια είναι… «Αµερικανάκια» και δεν ξέρουν τι εστί αστική ανάπλαση και ανάπτυξη, δεν ξέρουν πώς µπορούν να εκµεταλλευτούν µια έκταση για να κόβουν καθηµερινά µονέδα. Ζουν στον κόσµο του Μάλµπορο και δεν διαθέτουν πολιτικούς του δικού µας διαµετρήµατος για να τους εξηγήσουν τι εστί βερίκοκο… Πώς ξεπουλάς, δηλαδή, µια ελεύθερη δηµόσια έκταση για να κάνει ο κάθε επίδοξος επενδυτής ό,τι γουστάρει, όπου γουστάρει, όπως γουστάρει. Πώς δηµιουργείς µια νέα πόλη µέσα στην πόλη, πώς φέρνεις τον πολιτισµό τσιµεντάροντας αντί στρώνοντας χώµα και φυτεύοντας διάφορα ενοχλητικά δέντρα.
Για να σοβαρευτούµε… Στο Σικάγο η απόφαση να µετατρέψουν µια βιοµηχανική περιοχή 140.000 στρεµµάτων στο µεγαλύτερο πάρκο των ΗΠΑ έρχεται την ίδια στιγµή που οι δικοί µας ξερόλες θυσιάζουν 6.500 στρέµµατα στο Ελληνικό και θέλουν να µας πείσουν ότι πουθενά στον κόσµο δεν γίνονται τέτοιας µεγάλης κλίµακας πάρκα… Μόνο που δυστυχώς γι’ αυτούς τα «κορόιδα» οι κάτοικοι του Σικάγου θα έχουν ένα πάρκο 20 φορές µεγαλύτερο από το Ελληνικό!

«Το απόθεµα της χιλιετηρίδας»
Το όραµα των αρχών του Σικάγου είναι να δηµιουργήσουν σε µια βιοµηχανική έκταση 140.000 στρεµµάτων το «Millennium Reserve», ένα πάρκο που θα προωθεί την ιδέα της διατήρησης της άγριας ζωής και παράλληλα θα αποτελεί τον ιδανικό χώρο άθλησης, ψυχαγωγίας και περιπάτου για τους κατοίκους της µεγαλούπολης.
Το πάρκο θα χρηµατοδοτηθεί σε πρώτη φάση µε 17,9 εκατοµµύρια δολάρια από την Πολιτεία και τα υπόλοιπα κονδύλια, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, ο κυβερνήτης του Ιλινόις εκτιµά ότι µπορεί να βρεθούν από ιδιωτικά κεφάλαια που θα θελήσουν να επενδύσουν δίνοντας ώθηση στην οικονοµία και δηµιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Η πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπει τη διαµόρφωση 15.000 στρεµµάτων στην περιοχή Calumet, για την ανάπλαση της οποίας θα συνεργαστούν 44 κρατικοί φορείς και κοινοτικές οµάδες µε στόχο να αποτελέσει τον καταλύτη και για την οικονοµική ανάπτυξη της περιοχής.
Στην περιοχή των 15.000 στρεµµάτων µεταξύ άλλων προβλέπονται:
♦ έργα διαχείρισης και αποκατάστασης 6.000 στρεµµάτων υψηλής αξίας βιοποικιλότητας όπου συναντιούνται σπάνια φυτά και σπάνια είδη ζώων,
♦ η ολοκλήρωση και σύνδεση µονοπατιών και των διαδροµών άγριας φύσης έκτασης 53 µιλίων, έργα για την πρόσβαση των πολιτών καθώς και δραστηριότητες που θα συνδέονται µε τη φυσιογνωµία του πάρκου,
♦ εκσυγχρονισµός του υπάρχοντος λιµανιού και δηµιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας,
♦ δηµιουργία µιας περιοχής που θα αποτελέσει προορισµό για τους τουρίστες και τους επισκέπτες, η οποία επίσης θα δηµιουργήσει θέσεις εργασίας,
♦ µετατροπή περισσοτέρων από 3.500 στρεµµάτων σε καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων, καλλιέργειες φυτών για την παραγωγή βιοµάζας, αστικούς κήπους και φυτώρια.
Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Ιλινόις, «αυτό το σηµαντικό έργο θα µετατρέψει µια βιοµηχανική περιοχή σε πολύτιµο ελεύθερο χώρο που θα προσφέρει στις οικογένειες της περιοχής ένα ιδανικό µέρος για να συγκεντρωθούν, να παίξουν και να αποκτήσουν την εµπειρία της επαφής µε τη φύση». Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο δήµαρχος του Σικάγου Rahm Emanuel, ο οποίος επισήµανε ότι οι επενδύσεις που γίνονται σε τέτοιας κλίµακας έργα πρασίνου είναι η πιο πολύτιµη επένδυση για τους πολίτες, την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, την προώθηση του τουρισµού και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
Αμερικανικές περιβαλλοντικές οργανώσεις στηρίζουν το σχέδιο και το χαρακτηρίζουν ως την πρώτη μεγάλης κλίμακας προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Την ίδια ώρα στην Αθήνα οι φωστήρες βγάζουν στο σφυρί χωρίς κανέναν σχεδιασμό 6.500 στρέμματα ελεύθερης δημόσιας γης αγνοώντας τους σύγχρονους τρόπους ανάπλασης και ανάπτυξης μιας περιοχής με στόχο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση της οικονομίας μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ενός νέου πόλου για τους τουρίστες.

«Το απόθεμα της ανοησίας»
Για να κατανοήσουμε τη διαφορά φιλοσοφίας και αντίληψης μεταξύ των αρχών μιας ορίτζιναλ καπιταλιστικής οικονομίας, όπως είναι οι αρχές του Ιλινόις, και των αρχών μιας παλιομοδίτικης και «ραγιάδικης» λογικής ανάπτυξης, όπως των εγχώριων master of disaster, αρκεί να παρουσιάσουμε τα βασικά σημεία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Πρόσκληση ενδιαφέροντος που στηρίζεται σε έναν γενικό και αόριστο σχεδιασμό και που επί της ουσίας λέει στους επίδοξους επενδυτές… «ελάτε να κάνετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μοναδικά συγκεκριμένα στοιχεία είναι ότι θα οικοδομηθεί το 50% και άνω της έκτασης των 6.500 στρεμμάτων με συντελεστή δόμησης, τουλάχιστον, 0,4.
Όσον αφορά στις χρήσεις, απαγορεύονται μόνο οι βιομηχανικές και από εκεί και πέρα ό,τι βρέξει ας κατεβάσει, αφού γίνονται όλες αποδεκτές και συγκεκριμένα:
 Ιδιωτικές κατοικίες.
 Επιχειρηματικά πάρκα (συμπεριλαμβανομένων γραφείων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης).
 Τουριστικά καταλύματα (συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, ολοκληρωμένων οικιστικών θερέτρων).
 Εμπορικά καταστήματα.
 Κέντρα αναψυχής.
 Υγεία / περίθαλψη.
 Ακαδημαϊκούς / εκπαιδευτικούς χώρους.
 Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Η παρουσίαση των ενδεικτικών χρήσεων αφήνει τα πάντα ανοικτά, από καζίνο και καμπαρέ μέχρι ξενοδοχεία 5 αστέρων, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ιδιωτικά νοσοκομεία και ό,τι άλλο μπορεί να ανοίξει την όρεξη των επενδυτών… Αλλά είπαμε… στο Σικάγο τους έπιασαν κορόιδο και μάλλον δεν προλαβαίνουν – αφού ήδη έκαναν την επίσημη παρουσίαση του πρότζεκτ – να ζητήσουν τα φώτα των δικών μας οραματιστών - εμπνευστών του σχεδίου «Το απόθεμα της ανοησίας».
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ” ΣΤΙΣ 05-01-12)


ΣΧΟΛΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΙΣΚΙΟΥ
Για να κατανοήσουμε τη διαφορά φιλοσοφίας και αντίληψης μεταξύ των αρχών μιας ορίτζιναλ καπιταλιστικής οικονομίας, όπως είναι οι αρχές του Ιλινόις, και των αρχών μιας παλιομοδίτικης και «ραγιάδικης» λογικής ανάπτυξης, όπως των εγχώριων master of disaster, αρκεί να παρουσιάσουμε τα βασικά σημεία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Πρόσκληση ενδιαφέροντος που στηρίζεται σε έναν γενικό και αόριστο σχεδιασμό και που επί της ουσίας λέει στους επίδοξους επενδυτές… «ελάτε να κάνετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: