Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Αφιέρωμα του πολυχώρου "διέλευσις" στον Αγγ. Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ


Λογοτεχνικό αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ διοργανώνει ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» (Λέσβου 15 στην Κυψέλη) την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Σκοπός των αφιερωμάτων όπως σημειώνουν οι διοργανωτές τους δεν είναι να συναγωνιστούν τα φιλολογικά και επιστημονικά αφιερώματα άλλων χώρων.
 
Αλλά με βάση τη φιλολογική μελέτη και τον επιστημονικό λόγο, να επιχειρήσει μια διαφορετική προσέγγιση του έργου του κάθε συγγραφέα και ποιητή με σκοπό να ανιχνεύσουμε τις πνευματικές αλήθειες και ηθικές αξίες που προβάλλονται μέσ' από το έργο τους και που συχνά χάνονται μέσα σε μία στεγνή φιλολογική ή επιστημονική προσέγγιση.

Προσβλέπουμε στη συζήτηση με το κοινό, με επίκεντρο πάντα το ερώτημα αν οι αλήθειες που ενδεχομένως να ανακύψουν από κάποιο λογοτεχνικό έργο είναι ωφέλιμες και εφαρμόσιμες ώστε να μην παραμένουν μια γνώση μόνο ή να λειτουργούν μόνο προς τέρψιν μας, αλλά να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον γύρω μας κόσμο. Το αφιέρωμα στο ζεύγος Σικελιανού αποτελείται από δύο άξονες. Ο πρώτος να τονιστεί η συχνά παραγνωρισμένη συμβολή της Εύας Πάλμερ - Σικελιανού στη διοργάνωση και πραγματοποίηση των Δελφικών Γιορτών το 1927 και το 1930 και δεύτερον να εξεταστεί η πνευματική πρόταση στην οποία στηρίζεται η Δελφική Ιδέα, καθώς και δυνατότητα να αναβιώσει και πάλι στις μέρες μας.


ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: