Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Σημεία παρέμβασης της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2012



«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ποιόν εκπροσωπεί ο φετινός προϋπολογισμός; Την εισηγητική έκθεση υπογράφει ο κ. Βενιζέλος, αλλά προσυπογράφει και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά και νυν υφυπουργός Οικονομικών κ. Μουρμούρας. Τον προϋπολογισμό ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Τον ενέκρινε δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ, αλλά η Νέα Δημοκρατία δια των δύο αντιπροέδρων της και το ΛΑΟΣ. Είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή για την χώρα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μπήκαν στην κυβέρνηση αποφάσισαν να υιοθετήσουν εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό του κ. Βενιζέλου. Γιατί το έκαναν αυτό; Απλούστατα για να μην αναλάβουν το κόστος να τον αλλάξουν.

Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την πρακτική. Δυστυχώς, με βάση το Σύνταγμα, δεν έχουμε τη δυνατότητα μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια να τον επηρεάσουμε, όπως είχαν τα κυβερνητικά κόμματα πριν κατατεθεί. Όμως παρ' όλα αυτά θα αναλάβουμε όπως κάναμε και πέρσι, όπως κάναμε και στο μεσοπρόθεσμο, το κόστος να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες και συγκροτημένες εναλλακτικές προτάσεις. Γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός αυτός θα αλλάξει. Θα αλλάξει όπως άλλαξε και ο προϋπολογισμός του 2011. Ο λόγος είναι απλός. Είναι το προπατορικό αμάρτημα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μετά το 2009. Αντί να κόβει δαπάνες, βάζει φόρους. Και αυτό -επιπολαίως και για στενούς κομματικούς λόγους- το συνυπογράφουν πλέον και τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης. Σε όρους Γενικής Κυβέρνησης οι πρωτογενείς δαπάνες μένουν οι ίδιες το 2012, στο 41% του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που τα έσοδα αυξάνονται από το 39% στο 42%.
Όλα αυτά βέβαια είναι στα χαρτιά. Στην πραγματική ζωή ο προϋπολογισμός αυτός δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Οι υπολογισμοί του κ. Βενιζέλου θα πέσουν και πάλι έξω όχι μόνο λόγω της παροιμιώδους ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως γιατί οι φορολογούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα αλλάξουν με πολλαπλούς τρόπους την οικονομική τους συμπεριφορά. Φοροδιαφυγή, φορο-αποφυγή, αλλαγή επαγγέλματος, μετατροπή της σχέσης από μισθωτή εργασία σε μπλοκάκι, μετανάστευση. Οι φόροι είναι τόσο θηριώδεις και η απόγνωση των ανθρώπων τόσο μεγάλη, που θα σας το πω καθαρά. Δεν θα τα πάρετε. Και θα αναγκαστεί η όποια κυβέρνηση να ψάχνει πάλι χρήματα, ξανά και ξανά, από τους πρώτους μήνες του 2012.
Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία είμαστε οι μόνοι που έγκαιρα προτείναμε μια ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή. Απορρίψαμε και απορρίπτουμε για παράδειγμα το χαράτσι της ΔΕΗ. Φόρος άδικος και εξοντωτικός που δεν συνδέεται ούτε με το εισόδημα, ούτε με τον πλούτο. Είναι κυριολεκτικά κεφαλικός φόρος ακινήτου. Προτείναμε αντί για αυτό δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που παρουσιάσαμε ήδη από το μεσοπρόθεσμο. Μια πρόταση συγκεκριμένη, που η τρόικα δεν αμφισβήτησε. Μια πρόταση που στηριζόταν κατά 62% στις δαπάνες και είχε 10 δις μεγαλύτερη προσαρμογή στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας. Πρόταση που καθίσταται ακόμη αποτελεσματικότερη αν εισπραχθούν τα κατά Ράιχενμπαχ εφικτά φορολογικά έσοδα που λιμνάζουν. Την πρότασή μας αρνούνται να συζητήσουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Γιατί; Γιατί αντί για οριζόντιες περικοπές μπαίνει στην ουσία και περικόπτει δαπάνες. Δαπάνες κοινωνικά άδικες και προκλητικές, που θίγουν όμως τους κομματικούς στρατούς των δύο κομμάτων.
Μερικά παραδείγματα. Παρά τις οριζόντιες περικοπές η συνολική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης για συντάξεις θα παραμείνει φέτος η ίδια με το 2011, στα 31 δις. Ο λόγος είναι απλός. Συνεχίζεται ακόμα το σκάνδαλο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα 52 και στα 55 που απολαμβάνουν ΔΕΚΟ, δημόσιο και συντεχνίες, όπου με ειδικές διατάξεις του κ. Λοβέρδου, χαρίστηκε πλασματικός χρόνος συνταξιοδότησης ακόμα και για τις ημέρες των απεργιών. Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν έτσι φέτος στη σύνταξη και άλλοι τόσοι ακολουθούν το 2012. Οι περισσότεροι τέκνα των προσλήψεων της καταστροφικής δεκαετίας του 80. Πείτε το στο 1 εκ. ανέργων, που ψάχνουν προσωρινή δουλειά με 400 και 600 ευρώ και δεν βρίσκουν, ότι οι δικοί σας κομματικοί θα παίρνουν ένα πλήρη καλό μισθό του ιδιωτικού τομέα για να κάθονται για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Εμείς είπαμε από το καλοκαίρι ότι πρέπει να μπει άμεσα τέλος σ' αυτή την απαράδεκτη ιστορία.
Δεύτερο παράδειγμα. ΔΕΚΟ. Στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ έχουμε το 2012, πραγματικά έσοδα από πωλήσεις μόλις 470 εκ., 2 δις δαπάνες και συσσωρευμένα χρέη 13 δις. Ενώ σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, ακόμα και σήμερα, παρά το μισθολογικό πλαφόν, υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι που κοστίζουν 6000 ευρώ το μήνα.
Τρίτο παράδειγμα. Οι 350 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι των 500, 600 και 700 ευρώ που παίρνουν το ΕΚΑΣ βλέπουν το κονδύλι της κρατικής επιδότησης να περικόπτεται από τα 890 στα 715 εκ. ευρώ. Οι 60 χιλιάδες περίπου συνταξιούχοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ όμως συνεχίζουν να διατηρούν την ίδια κρατική επιδότηση που είχαν και το 2011. Ένα δις εκατονπεντήντα εκ. ευρώ. Υπάρχει πιο ακραία κοινωνική αναλγησία από αυτή; Ο προϋπολογισμός να κόβει 175 εκ. από τους φτωχούς των 700 ευρώ και όχι από εκείνους που εισπράττουν 2000 και 3000 ευρώ σύνταξη, χωρίς ποτέ να έχουν πληρώσει αντίστοιχες εισφορές;
Επαναφέρω λοιπόν και πάλι την πρότασή μου, για αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 150 εκ. ευρώ και αντίστοιχη ενίσχυση στους μακροχρόνια ανέργους. Αρκούν για να τα χρηματοδοτήσουμε αυτά μόνο τα 120, από τα 300 εκ. του κονδυλίου της ΕΡΤ, πρόσθετη περικοπή 30 εκ. ευρώ από το κονδύλι της Βουλής και επιτάχυνση κατά έξι μήνες του ελέγχου των ψεύτικων αναπηρικών συντάξεων.
Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε. Υπάρχουν εκεί έξω εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε πλήρη οικονομική απόγνωση. Σε ένα κράτος που ξοδεύει χωρίς τους τόκους 85 με 90 δις ευρώ, είναι προφανές ότι μπορούμε και πρέπει να βρούμε 2 δις ευρώ για να αποφορτίσουμε την κοινωνική ένταση και να γλυτώσουμε την κοινωνική έκρηξη που φέρνει η ακραία φτώχεια. Ας δούμε μαζί όλα τα κονδύλια από την αρχή. Εξορκίζω τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά αυτή την πρωτοβουλία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το άλλο βασικό μειονέκτημα του προϋπολογισμού είναι η τεράστια και δυσανάλογη επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα και ιδίως των έντιμων φορολογουμένων, που συνεχίζει να αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και καταστρέφει έτσι τις ζωές των ανέργων, που πλησιάζουν πλέον το ένα εκατομμύριο.
Με δεδομένους τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, για να βγούμε από αυτή την παγίδα πρέπει να μαζέψουμε τα έσοδα από τους φοροφυγάδες και να τα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση της επιβάρυνσης στους έντιμους φορολογούμενους. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει όμως να αποκτήσουμε και πάλι υπουργείο και υπουργό Οικονομικών. Δεν μπορεί πλέον ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας να κάνει δύο δουλειές. Δεν μπορεί ο μηχανισμός του υπουργείου να έχει διαλυθεί. Δεν μπορεί να συνεχίζει να ενδημεί ανενόχλητη η διαφθορά. Χρειάζονται ριζικές λύσεις. Να διορίσει άμεσα ο πρωθυπουργός υπουργό Οικονομικών και να κρατήσει ο κ. Βενιζέλος μόνο το υπουργείο Οικονομίας. Να αξιοποιηθούν μαζικά στη συλλογή φόρων οι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές και να υπάρξει μια συστηματική εκστρατεία εκκαθάρισης του υπουργείου από τα κυκλώματα της διαφθοράς. Ας ψάξουμε από κοινού να βρούμε αυτούς που εμπλέκονται στα κυκλώματα και να τους απολύσουμε, αντί για τις οριζόντιες εφεδρείες. Κι ας προχωρήσουμε στη διάρκεια της ζωής αυτής της κυβέρνησης στη θέσπιση ενός νέου απλού και με χαμηλότερους συντελεστές φορολογικού συστήματος, που θα μας δεσμεύει όλους τα χρόνια που έρχονται.
Στην προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας καίρια σημασία έχει και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Κι εδώ τα πράγματα είναι εξοργιστικά. Όχι μόνο δεν έχει γίνει η αναθεώρηση που έπρεπε για να βρεθεί χώρος για παραγωγικές εξωστρεφείς επενδύσεις που κινητοποιούν πόρους του ιδιωτικού τομέα, αλλά απέτυχε κατά 1 δις και η απορρόφηση που η ίδια η κυβέρνηση είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό. Εμείς ως Δημοκρατική Συμμαχία προωθήσαμε μέσω των ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών από τον περασμένο Ιούνιο την ιδέα της χρήσης του ΕΣΠΑ για την εγγυοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων, που υιοθετεί πλέον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΕΣΠΑ δεν μπορεί άλλο να μένει ούτε ανεκμετάλλευτο, ούτε να χρηματοδοτεί αναπλάσεις και άλλα έργα άχρηστα σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Είναι το τελευταίο μας εργαλείο. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία.
Επίσης πρέπει άμεσα να ληφθούν κάποιες πολιτικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν να ενισχύσουμε τους παραγωγικούς εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας.
Να επαναφέρουμε κατ' αρχήν τα δύο υπουργεία ναυτιλίας και τουρισμού σε επίπεδο υπουργών και ας καταργήσουμε είκοσι από τις άλλες υπουργικές και υφυπουργικές θέσεις. Να συμφωνηθεί επίσης ένας νόμος για την εκλογίκευση των απεργιών, που καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας. Πρόκειται για κινήσεις απλές, άμεσες, με μεγάλη θετική επίπτωση στην προσέλκυση επενδύσεων και την μείωση της ανεργίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι επί μέρους στόχοι που περιέγραψα είναι πολύ σημαντικοί. Κάθε κίνησή μας όμως, κάθε πράξη μας, υπόκειται σήμερα σε έναν απλό κανόνα. Αυτό που τελικά προέχει είναι η χώρα να μείνει στο ευρώ και να αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Και ο μόνος τρόπος είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Εμείς δώσαμε αυτό τον αγώνα μόνοι, όταν ολόκληρη η αντιπολίτευση υπηρετούσε τον θεό του λαϊκισμού. Μόνοι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έδιωχνε την τρόικα με μεταμεσονύκτιους παλληκαρισμούς. Σήμερα που κάποιοι αναγκάζονται να αποκηρύσσουν με λόγια και γραφές, όλα όσα έλεγαν, εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Προτάσσουμε και θα προτάσσουμε πάντα τον αγώνα για την σωτηρία της χώρας. Με κάθε κόστος και κάθε θυσία.
Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: