Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αήττητος στο ΣΕΦ ο... Σπανούλης!



Για ένα ακόμη παιχνίδι, ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο άνθρωπος της βραδιάς για τον Ολυμπιακό. Χάρη στον αρχηγό τους, που σταμάτησε αυτή τη φορά στους 29 πόντους και τις 6 ασίστ, οι ερυθρόλευκοι πήραν μια... απαραίτητη νίκη κόντρα στην Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη με 88-81 για την 6η αγωνιστική της Εuroleague. Αν και δεν κάλυψε τη διαφορά με την οποία είχε ηττηθεί στην Ισπανία, ο Ολυμπιακός κράτησε το αήττητο της έδρας του και θα ταξιδέψει στην Τουρκία την άλλη εβδομάδα για να ψάξει το διπλό κόντρα στη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ που θα του εξασφαλίσει ουσιαστικά την πρόκριση στους Top-16.




Χάρη στον...  καυτό Πέρο Αντιτς, ο Ολυμπιακός μπήκε φορτσάτος στο παιχνίδι. Ο σκοπιανός φόργουορντ με 3/3 τρίποντα σκόρπισε τα αμυντικά συστήματα του Κατσικάρη και οι ερυθρόλευκοι πήραν πολύ νωρίς ένα προβάδισμα 10 πόντων (19-9 στο 5'10'').
Η αντίδραση της Μπιλμπάο, όμως, ήταν άμεση. Ή καλύτερα, η μη αντίδραση του Ολυμπιακού στην άμυνα, αφού οι βάσκοι έβρισκαν συνεχώς χώρους να τρέξουν την μπάλα κι έτσι μόλις σε 80'' είχαν μειώσει στο 22-18 του 6'30''. Η πρώτη περίοδος τελικά έληξε με τους γηπεδούχους μπροστά 27-24, με την επίθεση να τα πηγαίνει περίφημα, όμως την άμυνα να... χωλαίνει και να δυσκολεύεται να ακολουθήσει.
Ο έλληνας κόουτς των φιλοξενούμενων γύρισε την άμυνα του σε ζώνη στο δεύτερο δεκάλεπτο και αυτό αποσυντόνισε τους ερυθρόλευκους, που άρχισαν να έχουν άσχημες επιλογές στην επίθεση. Η Μπιλμπάο το εκμεταλλεύτηκε αυτό και μπήκε μπροστά στο 15'30'' (36-38), με τον λετονό Γιάνις Μπλουμς να έχει κι αυτός με τη σειρά του 3/3 από την περιφέρεια.
Στο επόμενο 4λεπτο ο Ολυμπιακός αποφάσισε να παίξει άμυνα και σε συνδυασμό με την άνοδο του Σπανούλη, έτρεξε ένα σερί 9-2 για το 45-40 του 19'30'', με το πρώτο ημίχρονο να λήγει στο 45-42 έπειτα από δύο βολές του Μουμπρού.
Το βασικό πρόβλημα των ερυθρολεύκων καθόλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου ήταν οι γρήγορες αντεπιθέσεις των βάσκων όταν έπαιρναν ριμπάουντ στην άμυνα και σε αυτό ο Ιβκοβιτς δεν βρήκε λύση. Οταν μάλιστα οι παίκτες του κόλλησαν και πάλι στην επίθεση, τότε η Μπιλμπάο... εξαφανίστηκε στα μέσα της τρίτης περιόδου μετά από ένα σερί 9-0, που την έφερε στο 52-57 του 25'.
Η διαφορά έφτασε και τους έξι πόντους στο 27'15'' (55-61), όμως το λέι-απ του Μούμπρου σε εκείνο το σημείο ήταν και οι τελευταίοι πόντοι των βάσκων στο δεκάλεπτο, αφού ο Ολυμπιακός "έκλεισε" την άμυνά του και με ένα μίνι σερί 5-0 έγραψε το 60-61 του 30'.
Η τελευταία περίοδος αποδείχθηκε... ροντέο. Ο Βασιλειάδης με τρίποντο στα πρώτα δευτερόλεπτά της έκανε το 60-64 και ήταν ο Σπανούλης που για ένα ακόμη παιχνίδι καλέστηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Από το 67-68 του 33', ο V-Span έφτασε τον Ολυμπιακό στο 79-70 του 36' -σκοράροντας και μοιράζοντας μαεστρικά την μπάλα- και ήταν πλέον θέμα... διαχείρισης τα τελευταία λεπτά για τους ερυθρόλευκους.
Στο μυαλό του Ιβκοβιτς ήταν σίγουρα και το -15, με το οποίο είχαν ηττηθεί οι ερυθρόλευκοι στην Ισπανία, όμως και μόνο η νίκη... αρκούσε στο τέλος, αφού η Μπιλμπάο δεν άφησε ούτε... δευτερόλεπτο να πέσει και κυνήγησε την ανατροπή με το 88-81 να είναι το τελικό σκορ.

ΠΗΓΗ sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: