Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Συνέλαβαν το γιο του Καντάφι, Σάιφ


Ο γιος του Λίβυου πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, Σάιφ αλ- Ισλάμ, συνελήφθη στα νότια της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Αλάγκι. 



«Ο Σάιφ αλ- Ισλάμ, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, συνελήφθη στη νότια Λιβύη» δήλωσε ο λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης, Αλάγκι ο οποίος αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Ένας άνδρας ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο Σάιφ αλ- Ισλάμ, αλλά ο οποίος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του μεταφέρθηκε από Λίβυους μαχητές στην πόλη Ζιντάν, δήλωσε λίγο αργότερα ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς στη Λιβύη.
 
Ο άνδρας, που φέρεται ότι είναι ο γιος του Καντάφι, φορούσε παραδοσιακά ρούχα και είχε ένα μαντήλι τυλιγμένο γύρω από το πρόσωπό του. 

Παρά τη μακριά μαύρη γενειάδα του, τα γενικά χαρακτηριστικά του καθώς και τα γυαλιά χωρίς σκελετό δείχνουν ότι πρόκειται για τον Σάιφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο πρόσθεσε ότι ο αντίχειρας, ο δείκτης και ένα άλλο δάχτυλο του άνδρα 
ήταν τυλιγμένα με επιδέσμους. 

Την ίδια ώρα, η τηλεόραση Free Libya μετέδωσε μία φωτογραφία που δείχνει τον Σάιφ αλ- Ισλάμ να κάθεται σε έναν καναπέ, να έχει τα δάκτυλά του τυλιγμένα με επιδέσμους και τα πόδια του καλυμμένα με μία κουβέρτα. 

Εκατοντάδες οργισμένοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ζιντάν, εμποδίζοντας τη μεταφορά του Σάιφ αλ- Ισλάμ και των σωματοφυλάκων του.  

Στο μεταξύ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανέφερε ότι προσπαθεί να λάβει μία επίσημη επιβεβαίωση για τη σύλληψη του γιου του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ- Ισλάμ.
 
«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι επιβεβαιώνεται η σύλληψη» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΔΠΔ, σημειώνοντας ότι προς το παρόν «το δικαστήριο δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει τη σύλληψη».
 
«Είμαστε σε επαφή με το λιβυκό υπουργείο Δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε λύση σχετικά με τη σύλληψη του Σάιφ αλ- Ισλάμ θα γίνει σύμφωνα με το νόμο» ανέφερε η εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φλόρενς 
Ολάρα. 

Νωρίτερα, πάντως, είχε ανακοινωθεί ότι λίβυοι μαχητές συνέλαβαν τον Σάιφ αλ- Ισλάμ, σχεδόν ένα μήνα μετά από την εξαφάνισή του  μαζί με δύο βοηθούς του.

«Συνελήφθη μαζί με δύο βοηθούς του στην περιοχή του αλ Ομπάρι στη νότια Λιβύη» δήλωσε ο Μπασίρ αλ Τουλέιμπ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη, προσθέτοντας ότι συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να περάσει στο Νίγηρα. 

«Μεταφέρεται με ελικόπτερο στην πόλη Ζιντάν προτού μεταφερθεί στην Τρίπολη» σημείωσε ο ίδιος. 

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο στρατιωτικός διοικητής δήλωσε ότι ο Σάιφ αλ- Ισλάμ θα κρατηθεί στην Ζιντάν μέχρι να υπάρξει μία κυβέρνηση στην οποία να παραδοθεί.

Η λιβυκή κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί μέσα σε λίγες ημέρες. 

Η είδηση έγινε γνωστή όταν μαχητές από τη Ζιντάν άρχισαν να πανηγυρίζουν στην Τρίπολη. 

Ένας αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανέφερε ότι η μεταβατική κυβέρνηση ελέγχει τις πληροφορίες για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. 

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε το όνομα του Αμπντάλα αλ Σενούσι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης επί του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος επίσης καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 





ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: