Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Ορνιθοτροφεία και αυγά διχάζουν την ΕυρώπηΑπό την 1η Ιανουαρίου 2012 ισχύουν στην ΕΕ νέοι κανονισμοί για τα ορνιθοτροφεία. Όμως οι περισσότερες χώρες-μέλη αδιαφορούν για την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κατάργηση των συμβατικών κλωβοστοιχιών.

 
Όλα αλλάζουν στις χώρες της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου. Τουλάχιστον όσον αφορά τα ορνιθοτροφεία. Μια ευρωπαϊκή οδηγία του 1999 προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου οι κότες πρέπει να εκτρέφονται σε μεγαλύτερα κλουβιά. 11 από τις 27 χώρες μέλη όμως δεν έχουν κάνει τίποτα για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες εκτροφής.

Οι Πολωνοί εκτροφείς για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι στη χώρα τους το 70% των ορνίθων εκτρέφεται ακόμα στις κλασικές κλωβοστοιχίες. Ο ευρωπαίος επίτροπος Προστασίας Καταναλωτή Τζον Ντάλι και η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ιλζε Άιγκνερ θα επιθυμούσαν την απαγόρευση της πώλησης αυγών που προέρχονται από κότες που έχουν ζήσει σε συμβατικά κλουβιά.

100 εκ. κότες σε κλωβοστοιχίες;

Στη Γερμανία οι συμβατικές κλωβοστοιχίες καταργήθηκαν ήδηΣτη Γερμανία οι συμβατικές κλωβοστοιχίες καταργήθηκαν ήδηΟι Γερμανοί εκτροφείς υπολογίζουν ότι στην ΕΕ υπάρχουν σήμερα περίπου 51 εκατομμύρια κότες, που κάνουν τα αυγά τους στις γνωστές κλωβοστοιχίες και όχι τα νέα εμπλουτισμένα κλουβιά που προβλέπονται στην ΕΕ. Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Προστασίας των Ζώων κάνει μάλιστα λόγο ακόμα και για 100 εκατομμύρια.

Τα νέα κλουβιά διασφαλίζουν περισσότερο χώρο στις κότες, μια φωλιά και μια κούρνια. Στη Γερμανία έχουν καταργηθεί εδώ και μια διετία οι κλωβοστοιχίες και τώρα οι Γερμανοί παραγωγοί φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τους υπόλοιπους ευρωπαίους εκτροφείς μιας και το κόστος εκτροφής στη Γερμανία είναι υψηλότερο.

Γερμανική αντίσταση στην συμβιβαστική λύση

Τα περισσότερα κοτόπουλα στην ΕΕ ζουν υπό άθλιες συνθήκες Τα περισσότερα κοτόπουλα στην ΕΕ ζουν υπό άθλιες συνθήκεςΟι «βαρόνοι» των ορνιθοτροφείων σε Βέλγιο, Πολωνία και Ουγγαρία ωστόσο ελπίζουν σε εξαιρέσεις από τις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν ωστόσο είναι αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή στάση.
Το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας πρότεινε ήδη ένα συμβιβασμό. Μέχρι τα μέσα του 2012 θα απαγορεύεται στα σούπερ μάρκετ η πώληση αυγών από κλωβοστοιχίες. Τα αυγά αυτά θα πηγαίνουν ωστόσο απευθείας στη βιομηχανία ζυμαρικών ή γλυκών.
Τη λύση αυτή ωστόσο απορρίπτουν οι παραγωγοί στη Γερμανία, οι οποίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην παραγωγή και δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι η ΕΕ δίνει ακόμα μια αναβολή σε πτηνοτρόφους που δεν κατήργησαν έγκαιρα τις κλωβοστοιχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: