Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Θέλουν να μετατρέψουν τη ΔΕΗ σε... Κούγκι

Θέλουν να μετατρέψουν τη ΔΕΗ σε... Κούγκι
Απίστευτη ταλαιπωρία χθες στα υποκαταστήματα μετά το μπλόκο στο σύστημα ΕΡΜΗΣ


Της Μανταλένας Πίου
Xάος επικράτησε χθες στα καταστήματα της ΔΕΗ, με τους καταναλωτές να στριμώχνονται στις ουρές για να πληρώσουν τους «τσουχτερούς» λογαριασμούς με το τέλος ακινήτων αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΕΗ να μη δέχεται τις πληρωμές, αφού από προχθές η ΓΕΝΟΠ έχει κατεβάσει τους διακόπτες στο πληροφοριακό συστήμα «Ερμής» και έχει αποκλείσει το κτίριο.

Ετσι οι όποιες πληρωμές λογαριασμών καταχωρίσθηκαν χειρόγραφα, ενώ όσοι λογαριασμοί εξοφλήθηκαν σε άλλα σημεία, όπως ΑΤΜ τραπεζών, σούπερ-μάρκετ κ.λπ., δεν έχουν περάσει στα συστήματα της ΔΕΗ.
ΠαρέμβασηΠαρά την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος χθες έδωσε διορία ως τις 8.00 το βράδυ στους συνδικαλιστές να σταματήσουν την κατάληψη στο κτίριο της ΔΕΗ στο Χολαργό, η ΓΕΝΟΠ παρέμενε αδιάλλακτη, ζητώντας τώρα από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο. Μάλιστα, όταν πέρασε η προθεσμία, ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η κατάσταση περνά στα χέρια της αστυνομίας. Ομως η ΓΕΝΟΠ, αποφασισμένη να κάνει «Κούγκι» το κτίριο της ΔΕΗ επί της οδού Μεσογείων, δήλωνε ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί. Με ομάδες περιφρούρησης όλο το βράδυ δήλωναν ότι δεν θα υποχωρήσουν, ακόμη κι αν η Αστυνομία προχωρούσε σε επιχείρηση «ανακατάληψης» του κτιρίου.
Εξω από το κτίριο, πέρα από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, είχαν μαζευτεί συνδικαλιστές από άλλους φορείς, ομάδες του ΠΑΜΕ, ενώ μίλησε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και αναμενόταν αργά το βράδυ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν μας καλύπτουν. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να είναι μοχλός εκβιασμού», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της, στην οποία χαρακτηρίζει ημίμετρα τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση για τις ευπαθείς ομάδες και χαρακτήρισε τον νόμο για το ειδικό τέλος ακινήτων «κατάπτυστο και αντικοινωνικό».
«Η δημιουργία των τριμελών επιτροπών όπου ο κάθε οικογενειάρχης θα πρέπει γονατιστός να κλαίει και να παρακαλά να μην του επιβάλλουν το χαράτσι, για να μην του κόψουν το ρεύμα, είναι ευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας. Οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν μας ικανοποιούν», καταλήγει η ανακοίνωση. Από την πλευρά της η ΔΕΗ έχει αναστείλει από τη Δευτέρα, μετά το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, την έκδοση ενταλμάτων διακοπής της παροχής ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει το λογαριασμό. Από το σύνολο των περίπου 87.000 λογαριασμών για τους οποίους οι προθεσμίες εξόφλησης έχουν λήξει, ανεξόφλητοι παραμένουν οι 19.000.
ΠροσφυγέςΕν τω μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ατελείωτο «μπαράζ» από προσφυγές που ασκούνται για το τέλος των ακινήτων, καθώς την ακύρωσή του ζητούν άλλοι 9 φορείς επικαλούμενοι πέρα από την αντισυνταγματικότητα του μέτρου και την αδυναμία καταβολής του λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης πολλών μελών τους. Χθες προσέφυγαν επιδιώκοντας να ακυρωθεί το «χαράτσι» η ΑΔΕΔΥ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη του νομού Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Καβάλας, καθώς και οι δικηγορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Βόλου, Σύρου και Καβάλας.
Το συνεχιζόμενο «μπαράζ» προσφυγών ίσως θέσει ζήτημα αναβολής της δίκης, αφού σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δεν είναι δυνατό να γίνουν έγκαιρα οι αναγκαίες κοινοποιήσεις δικογραφιών, εκτός και αν χωριστούν κάποιες υποθέσεις σε άλλη δικάσιμο, προκειμένου να μπορέσει να γίνει η «πιλοτική δίκη» στις 2-12-11 με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Επικρατείας Ευ. Νίκα.
ΠΗΓΗ Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: