Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Έρχεται η απλή αναλογική...



Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δεν απέχει πολύ από το να γίνει πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα και μάλιστα σε λίγους μόλις μήνες. Ήδη από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου ανακινεί θέμα εκλογικού νόμου. Ο κ. Παπανδρέου έχει βέβαια στο μυαλό του τη λίστα, κάτι που θα του επέτρεπε να παραμείνει αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να συμφωνεί με την ιδέα της λίστας, δέχεται όμως να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σε μικρότερες, κάτι που είναι φυσικά απόλυτα λογικό. Έτσι έχουμε ένα κατ’ αρχήν άνοιγμα της συζήτησης, για έναν νέο εκλογικό νόμο.
Η απλή αναλογική, δεν έχει μπει ακόμα εμφανώς στην αντζέντα των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αυτό δεν θα αργήσει να γίνει. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, με όποιον αρχηγό και να πάει στις επόμενες εκλογές (που μάλλον δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου), δεν αναμένεται θα επιτύχει αυτοδυναμία. Το ίδιο κινδυνεύει να πάθει…. και η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή να μην επιτύχει αυτοδυναμία. Αν λοιπόν κανένα από τα δύο κόμματα δεν επιτύχει αυτοδυναμία, θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο μικρότερο κόμμα (πιθανότητα ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ) και τότε φυσικά ο πρώτος όρος που θα τεθεί για την συνεργασία από το μικρότερο κόμμα, θα είναι η ψήφιση της απλής αναλογικής (δηλαδή η αφαίρεση του μπόνους των 50 βουλευτών από το πρώτο κόμμα και η κατανομή τους σε όλα τα υπόλοιπα ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη) και μάλιστα, αν τεθεί τέτοιο νομοσχέδιο για ψήφιση, μάλλον θα συγκεντρώσει τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών.
Επομένως, αν δεν ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή η απλή αναλογική, τότε σίγουρα θα ψηφιστεί από την επόμενη σε λίγους μήνες.
Σε δύο μόνο περιπτώσεις δεν θα ψηφιστεί απλή αναλογική:
1) Αν καταφέρουν είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσουν αυτοδυναμία και
2) Αν συγκυβερνήσουν μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τότε προφανώς δεν θα ψηφίσουν απλή αναλογική, αλλά θα δοκιμάσουν άλλη μια εκλογική αναμέτρηση μήπως και επιτύχει κάποιο από τα δύο κόμματα αυτοδυναμία για να διατηρήσουν τον δικομματισμό.
Πέτρος Χασάπης Εξουσία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: