Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ιρανοί φοιτητές εισέβαλαν στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη-«Όμηροι των διαδηλωτών έξι εργαζόμενοι»


Τεταμένη είναι η κατάσταση στην ιρανική πρωτεύουσα, αφού ομάδα Ιρανών φοιτητών που διαδήλωναν κατά της Βρετανίας εισέβαλε στον περίβολο της πρεσβείας. 


Διαδηλωτές εμφανίστηκαν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV να πετούν πέτρες, χαρτιά ενώ ένας ανέμιζε μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ που φαίνεται ότι είχε πάρει από την πρεσβεία. 

Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές υπέστειλαν τη σημαία της Βρετανίας, την έκαψαν και προχώρησαν στην έπαρση της σημαίας του Ιράν στη θέση της.

Έξι εργαζόμενοι στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Ιράν «είναι όμηροι» των διαδηλωτών, μετέδωσε το πρακτορείο Mehr.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα στην πρεσβεία και ένα μικρό κτίριο είχε πάρει φωτιά.

Οι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στον τοίχο της πρεσβείας και μπήκαν σε αυτήν παρά την παρουσία μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, οι οποίες δεν επενέβησαν, όπως σημειώνουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου αλλά και του Γερμανικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα, οι εκατοντάδες φοιτητές που πήραν μέρος στη διαδήλωση απαίτησαν την απέλαση του πρεσβευτή της Βρετανίας, μετά και την ψηφοφορία την Κυριακή με την οποία οι βουλευτές της χώρας κάλεσαν να απελαθεί ο βρετανός πρεσβευτής και να υποβαθμιστούν οι διμερείς σχέσεις.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Λονδίνου να διακοπούν όλες οι χρηματοοικονομικές σχέσεις και συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες, λόγω της πιθανής ανάμιξής τους στο αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πέραν της Βρετανίας, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις σε βάρος του χρηματοοικονομικού και πετροχημικού τομέα του Ιράν.

«Θάνατος στην Αγγλία» και «Φύγε Αγγλία» ήταν δύο από τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Οργή στο Λονδίνο

Την οργή του εξέφρασε το Λονδίνο για τις εξελίξεις στην Τεχεράνη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το το Φόρεϊν Όφις.

«Είναι μια ρευστή κατάσταση και οι λεπτομέρειες ακόμα ανακύπτουν. Είμαστε εξοργισμένοι για αυτό. Είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζουμε.

» Βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Συνθήκης της Βιέννης, η ιρανική κυβέρνηση έχει σαφώς καθήκον να προστατεύει τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες στη χώρα και αναμένουμε να δράσουν κατεπειγόντως για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να εγγυηθούν την ασφάλεια του (διπλωματικού) προσωπικού μας και της ιδιοκτησίας μας.»

Η εισβολή σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωνε πως το Λονδίνο αναμένει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να λάβουν μέτρα κατά του Ιράν.


πηγή Τα Νέα Οnline

Δεν υπάρχουν σχόλια: