Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΚΕΠΚΑ: Άγνωστη έννοια για τις ελληνικές επιχειρήσεις η νομοθεσία για τις χημικές ουσίες



Άγνωστη έννοια στις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί η νομοθεσία για τις χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως προκύπτει από μια πρώτη διερεύνηση της καταναλωτικής οργάνωσης ΚΕΠΚΑ.

Συγκεκριμένα έγινε έρευνα στο πλαίσιο της BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, μαζί με οργανώσεις - μέλη της, σε εννέα κράτη-μέλη (Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Η.Β.), που διενέργησε έρευνα, για 34 κατηγορίες προϊόντων, από διαφορετικούς κατασκευαστές, ώστε να αξιολογηθεί εάν ο Κανονισμός REACH, για τις χημικές ουσίες, που περιλαμβάνονται, σε καταναλωτικά προϊόντα, εφαρμόζεται, στην πράξη.
Το ΚΕΠΚΑ ανέλαβε την έρευνα αυτή στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, καθώς απέστειλε επιστολές, σε 34 επιχειρήσεις, που διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα προκειμένου να μάθει αν στα συγκεκριμένα προϊόντα, που επρόκειτο να αγοράσουν ή στις συσκευασίες τους, υπήρχαν χημικές ουσίες υψηλής ανησυχίας, από αυτές που περιλαμβάνονται, στον αντίστοιχο κατάλογο του Κανονισμού REACH, εάν οι επιχειρήσεις γνώριζαν τον κατάλογο SIN και αν ακολουθούσαν κάποια ενδοεπιχειρησιακή πολιτική, για τα χημικά.
Εστίασε σε κατηγορίες προϊόντων καθημερινής χρήσης που είναι πιθανό να περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία: σκεύη ταΐσματος βρεφών, είδη μεταφοράς βρεφών και παιδιών, παιδικά ρούχα, παιχνίδια, έπιπλα και είδη προίκας σπιτιών, αξεσουάρ, εργαλεία, προϊόντα κατασκευών, προϊόντα προσωπικής ασφάλειας κ.λπ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν τραγικά καθώς από τις 34 επιστολές που εστάλησαν υπήρξαν μόνο 13 απαντήσεις, εκ των οποίων οι 12 ήρθαν σε 45 ημέρες. Οι 12 απαντήσεις ήταν στα ελληνικά, ενώ 4 απαντήσεις επισυνάπτονταν αναφορές ή πιστοποιητικά σε γλώσσες από αγγλικά έως κινέζικα. Μόνο 1 επιχείρηση αναφέρθηκε, στον κατάλογο του Κανονισμού REACH, με τις χημικές ουσίες, που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και δήλωσε ότι τα προϊόντα της δεν περιέχουν τέτοιες ουσίες. Οι υπόλοιπες δώδεκα, ούτε αναφέρθηκαν, στον κατάλογο αυτό, ούτε διευκρίνισαν αν τα προϊόντα τους περιέχουν αυτές τις ουσίες.
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: