Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου



Σε εξέλιξη στη Βουλή βρίσκεται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν ο βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας.
Η ψηφοφορία μεταφέρθηκε για τις 18:30 το απόγευμα. Αυτή την ώρα στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Η παρατηρούμενη κρίση χρέους έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για την ικανότητα αντιμπετώπισής από τα κράτη μέλη", είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και σημείωσε την αισιοδοξία του για την ορθή αντιμετώπιση της κρίσης, με γενναίες αποφάσεις, μέτρα και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.
"Όταν η Ε.Ε. αντιμετωπίσει την κρίση, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε την συσσώρευση δημοσίου χρέους σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.
Η συσσώρευση υπερβολικού χρέους είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα αποτελούν την κυριώτερη αιτία όλων των κρίσεων που έχουν εμφανιστεί.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διόγκωση του δημόσιου τομέα στηρίχθηκε σε δανεικά. Ο δανεισμός δεν χρησιμοποιήθηκε για επενδύσεις, αλλά για την κάλυψη καταναλωτικών δαπανών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
"Η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ευάλωτη όταν ξέσπασε η κρίση, λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας" πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι λόγω των παραπάνω, η χώρα δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, την ώρα που το χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, εμποδίζουν την ανάπτυξη και αυξάνουν την ανεργία.
"Δυστυχώς η χώρα μέσα σε δύο χρόνια πρέπει να κάνει όσα δεν έγιναν επί δεκαετίας" τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι αν οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν, αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ και δράσουμε γρήγορα, η βελτίωση θα έρθει γρήγορα.
"Πρέπει να δράσουμε, έχοντας το βλέμμα στους άνεργους" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τι θα συμβεί αν βγούμε από το ευρώ
Στη συνέχεια ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι θα οξυνθούν τα προβλήματα αν δεν συμμετέχει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Θα έχουμε νέο υποτιμημένο νόμισμα, θα αυξηθεί ο πληθωρισμός, η Ελλάδα δεν θα εξυπηρετήσει την εξόφληση του χρέους της και η ακίνητη δημόσια περιουσία θα αγοράζεται σε χαμηλές τιμές.
"Δεν ειναι εκβιασμός. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το έργο που οφείλει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση είναι δυσανάλογα μεγάλο. Σε σχέση με το σύντομο του χρόνου της".
Στήριξη από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ
Ο κ. Παπαδήμος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων τη Δευτέρα, ζήτησε ενότητα και συστράτευση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και ανέλυσε τους στόχους της νέας κυβέρνησης.
Αυτοί είναι η άμεση εκταμίευση της 6ης δόσης, μέσω της τήρησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης και η σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2012.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ζήτησε από κάθε δημόσιο λειτουργό να συμβάλλει,  ώστε η χώρα να τα καταφέρει, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα πρέπει να γίνουν, με έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί (μισθολόγιο, εφεδρεία, αλλαγή στα εργασιακά) και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Τη στήριξή τους στη νέα κυβέρνηση εξέφρασαν Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, ενώ σκληρή κριτική άσκησαν η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση ως "κυβέρνηση συνευθύνης" και τόνισε ότι πλέον η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι εξασφαλισμένη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επέμεινε ότι  η κυβέρνηση Παπαδήμου "δεν είναι συγκυβέρνηση. Είναι προϊόν ανάγκης για να ανορθωθεί η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και να αποφευχθεί η πτώχευση και η έξοδος της από την Ευρωζώνη".
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σημείωσε από την πλευρά του,  ότι στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι το έργο Παπαδήμου δεν πρέπει να υπονομευθεί.
ΠΗΓΗ news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: