-Έχεις αγωνιστεί σε πολλά ντέρμπι Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού. Που κρίνονται συνήθως αυτά τα παιχνίδια;
«Εχω αγωνιστεί μέσα  στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και  έξω από αυτόν, τα χρόνια που καθόμουν στον πράσινο πάγκο ως προπονητής. Συνήθως αυτά τα ματς κρίνονται στη θέληση και το πάθος, τη μαχητικότητα, ακόμη και την τύχη. Πάντα τα ντέρμπι Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού ήταν ιδιαίτερα παιχνίδια και δεν έπαιζε ρόλο πού ήταν η κάθε ομάδα στη βαθμολογία. Είναι ντέρμπι!  Πρέπει όμως να σημειώσουμε εδώ το εξής: Μέχρι το σημείο που άλλαξε ο νόμος (Μπόσμαν) έπαιζαν στις ομάδες περισσότεροι Ελληνες. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θυμάμαι ότι όταν έχανες, δεν έβγαινες από το σπίτι σου. Και αν ήσουν νικητής, στο σούπερ μάρκετ πήγαινες για ψώνια και σε… αποθέωναν! Τώρα, υπάρχει και ένα άλλο χρώμα, άλλο σκεπτικό. Βέβαια, το πάθος δεν παύει να υπάρχει ακόμη και από ξένους. Όπως για παράδειγμα ο Σεμπάστιαν Λέτο. Είναι αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και έχει παθιαστεί,  έχει βάλει μέσα του στο πετσί του την αιώνια κόντρα. Υπάρχουν κι άλλοι βέβαια, σαν τον Λέτο».
-Τι θυμάσαι περισσότερο και πιο έντονα από αυτά;
«Μου άρεσαν  πάντα αυτά τα ντέρμπι. Τα ζούσα τα ματς! Την ένταση! Ημουν τυχερός γιατί πρόλαβα τα ντέρμπι που ήταν οι φίλαθλοι  και των δύο ομάδων κολλημένοι στα κάγκελα. Νιώθαμε τις ανάσες τους! Τελείωνε η θύρα 7 στη Λεωφόρο άρχιζε η 8 και ήταν ένα κάγκελο που τους χώριζε…. Η ατμόσφαιρα ήταν κάτι μοναδικό, καταπληκτικό. Εμπαινες μέσα και έβλεπες όλα καθίσματα γεμάτα και τους διαδρόμους στις κερκίδες, δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα».
-Μία ιστορία που σου είχε μείνει αξέχαστη;
«Ναι είχα μία ιστορία με τον συγχωρεμένο τον Νορβηγό Ρότζερ Αλμπερτσεν. Είχε δύο αποβολές σε δύο ντέρμπι μαζί μου. Εμπαινε στο ματς μόνο για να με κτυπήσει. Δεν έπαιζε μπάλα. Τέτοιες εντολές είχε!  Και τα δύο ματς νομίζω ήταν με προπονητή τον Νίκο Αλέφαντο».
-Τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός;
«Να παίξει καλή μπάλα! Μπορεί να ακούγεται κάπως εγωιστικό, αλλά δεν είναι. Αυτό που πρέπει να  κάνει είναι να προσπαθήσει να επιβάλλει το δικό του ρυθμό, το παιχνίδι του, με  κατοχή μπάλας και να συνεχίσει να δημιουργεί ευκαιρίες. Τα γκολ τότε θα έρθουν. Ο Παναθηναϊκός είχε χρόνια να βρεθεί σε τόσο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Το ντέρμπι νομίζω ότι έρχεται στην καλύτερη εποχή του Παναθηναϊκού. Ελπίζω όμως να μην χαλάσει το παιχνίδι από εξωγενείς παράγοντες. Ας δούμε ένα μεγάλο παιχνίδι όπως αυτά που χαζεύουμε στο εξωτερικό. Να χαρούμε και να νικήσει ο καλύτερος. Ο φανατισμός έχει κουράσει. Το ελληνικό ποδόσφαιρο να πάει μπροστά. Αλλιώς θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας για άλλη μία φορά».
-Σε τι ποσοστό παίζει ρόλο η παρουσία του κόσμου (μόνο) του Ολυμπιακού;
«Δεν νομίζω να επηρεάσει τόσο πολύ μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Ισως δίνει θάρρος στους γηπεδούχους. Στο επίπεδό τους, όμως δεν επηρεάζει. Εχουν συνηθίσει. Ο Παναθηναϊκός πέρασε από την Τούμπα, ο Ολυμπιακός από τον Αρη. Ο Ολυμπιακός στην έδρα του, είναι πολύ δυνατός. Φέτος, όμως ήδη έχασε βαθμούς στο πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ»..
 -Που υπερτερεί ο Παναθηναϊκός και πού ο Ολυμπιακός;
« Δεν βλέπω μεγάλες διαφορές, μόνο λεπτομέρειες. Είναι ισορροπημένα τα πράγματα. Οι ομάδες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και όλα οδηγούν ότι θα δούμε ένα μεγάλο ντέρμπι. Ο Παναθηναίκός έχει δείξει ότι παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο και ο Ολυμπιακός έχει καλούς παίκτες και εμπειρίες φέτος από το Τσάμπιονς Λιγκ. Όλα συνηγορούν ότι το επίπεδο θα είναι πολύ υψηλό. Υπάρχει όλο το πακέτο για κάτι τέτοιο και από τις δύο πλευρές».
-Ποια η άποψή σου για τους δύο Ιβηρες προπονητές Φερέιρα και Βαλβέρδε;
«’Ο,τι  φιλοφρονήσεις είπαν μεταξύ τους ισχύουν. Αυτοί τα είπαν σχεδόν όλα! Ο Ζε σουάλδο Φερέιρα μεταμόρφωσε τον Παναθηναϊκό και του τρέφω μεγάλο σεβασμό. Είναι χαμηλών τόνων και οι δύο προπονητές. Πέρυσι στο ντέρμπι, αν θυμάστε ο Βαλβέρδε είχε άλλη άποψη από αυτά τα έκτροπα που είχαν συμβεί στον αγωνιστικό χώρο. Ανεβάζουν πάρα πολύ το επίπεδο της Σούπερ Λίγκας. Να το δουν αυτό και οι παράγοντες! Οι πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές».
-Η κάθε μία ομάδα έχει άλλο αγωνιστικό στυλ. Ποιό πιστεύεις ότι είναι το σήμα κατατεθέν της κάθε μίας και όταν… συγκρουστούν αυτό, τι νομίζεις ότι προκύπτει;
« Ο Παναθηναϊκός παίζει διαφορετικά με πιο ελεύθερο τον Λέτο. Δίνουν και οι δύο μεγάλη έμφαση στο πρέσινγκ.  Μικρές οι διαφορές έχουν όμως οι ομάδες σε ό,τι αφορά στην ουσία του πράγματος. Πολλές φορές παίζεις με έναν ή δύο επιθετικούς ή με δύο αμυντικούς χαφ, τρεις κλπ μέχρι ένα σημείο αυτό είναι σωστό. Μετά όμως, κάπου στο δρόμο και μέσα στο παιχνίδια αυτά  χάνονται. Είναι περισσότερο για να ασχολούμαστε όλοι και να κάνουμε αναλύσεις. Το σημαντικό είναι να διαβάζεις τον αντίπαλο, να κάνεις το παιχνίδι σου και να έχεις την ικανότητα να σπάσεις το πλεονέκτημα του αντιπάλου. Να είναι πιο πυκνές οι γραμμές και ο καθένας να ξέρει καλά το ρόλο του».
-Η ευχή σου; Έχεις κάποιο μήνυμα για τους οπαδούς του Ολυμπιακού;
« Να δούμε πολύ υψηλή ποιότητα παιχνιδιού. Να λείψουν οι ακρότητες. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού να καταλάβουν ότι πρώτα από όλα θα κάνουν ζημιά στην ομάδα τους. Στην εικόνα τους. Γιατί στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν τα κάνουν αυτά; Να υποστηρίξουν την ομάδα τους με θερμότητα, αλλά ως εκεί! Να μην δεχτούμε όλοι μας την βαρβαρότητα. Φτάνει πιά!
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που είναι πιο γενικό. Η κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα:  Για ένα πανό σταματούν το παιχνίδι και με μπουκάλια, πέτρες και δεν ξέρω τι άλλο αντικείμενο πέφτει, δεν γίνεται τίποτα και τα ματς συνεχίζονται κανονικά! Απίστευτα πράγματα..Το ποδόσφαιρο είναι χόμπι και χώρος, να χαίρεσαι να κλαις. Να γελάς, να ιδρώνεις, να ξεχνάς τα προβλήματά σου. Μην το χαλάσουμε ή καλύτερα, να το φτιάξουμε καλύτερο ώστε να είναι η αποτοξίνωσή μας.  Με την πολιτική μόνο κλαις. Σε 20 χρόνια θα ξαναγελάσουμε με την πολιτική!»
Και λίγα λόγια το ντέρμπι ηλικίας κάτω των 20 ετών, που ανοίγει την αυλαία του Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός, το Σάββατο στις 12.00 στου Ρέντη:
«Εδώ, η βαθμολογική αγωνία και αναγκαιότητα δεν είναι μεγάλη ούτε το ζητούμενο. Ετοιμάζουμε τους αυριανούς πρωταθλητές του Παναθηναϊκού και οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού. Ετοιμάζουμε το αύριο. Μαθαίνουμε τα παιδιά και τα ετοιμάζουμε να ανταπεξέλξουν στις δύσκολες συνθήκες του πρωταθλητισμού. Για να μιλήσω για τον Παναθηναϊκό στον οποίο είμαι προπονητής: Γνώμονας μας είναι η σκληρή δουλειά και ο προγραμματισμός. Δεν θέλουμε τα παιδιά να κερδίζουν με αμφισβητούμενα πέναλτι ή με άλλους, μη ενδεδειγμένους και λάθος τρόπους.  Πέρυσι στου Ρέντη έγινε ωραίο ματς, το ίδιο μετά στην Παιανία.Μακάρι να ξαναγίνει το ίδιο και το Σάββατο. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα». 

Το gazzetta.gr σας δίνει τη δυνατότητα λίγο πριν το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να θυμηθείτε παλαιότερες αναμετρήσεις των δύο ομάδων με γηπεδούχους τους «ερυθρόλευκους».



Ο ΚΟΡΙΟΣΣαν να ξεφυλλίζεις άλμπουμ...
Η φράση «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» μπορεί πλέον να θεωρείται κλισέ, ωστόσο έχει μεγάλη βαρύτητα όταν έχει να κάνει με τα ντέρμπι των «αιωνίων».

Παρακάτω ακολουθούν βίντεο με τα ιστορικά ντέρμπι των «αιωνίων» στην έδρα του Ολυμπιακού


19/2/2011 23η αγωνιστική, στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1



29/11/2009 12η αγωνιστική, στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-0



13/1/2008 16η αγωνιστική, στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1



4/3/2007 24η αγωνιστική, στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-1



15/1/2006 16η αγωνιστική, στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-2



4/12/2004, 10η αγωνιστική, στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-0



22-11-03 11η αγωνιστική, Γήπεδο «Γεώργιος Καμάρας» Ριζούπολη.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1



11-5-03 29η αγωνιστική, Γήπεδο «Γεώργιος Καμάρας» Ριζούπολη.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-0



1-12-01 8η αγωνιστική, ΟΑΚΑ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-2



4/3/01 21η αγωνιστική, ΟΑΚΑ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-0



26-3-00 25η αγωνιστική. ΟΑΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-2



1-12-97 12η αγωνιστική, ΟΑΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-1



8-12-96 11η αγωνιστική, Στάδιο Καραϊσκάκη
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-0



2-12-95 12η αγωνιστική, Στάδιο Καραϊσκάκη
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-2



13-12-92 13η αγωνιστική, Στάδιο Καραϊσκάκη
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-0



7-6-92 34η αγωνιστική, Στάδιο Καραϊσκάκη
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1



25-2-90 22η αγωνιστική, Στάδιο Καραϊσκάκη
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-4



5-3-89 22η αγωνιστική, ΟΑΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1





8-11-87 7η αγωνιστική, ΟΑΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-4





15-2-87 18η αγωνιστική, ΟΑΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1



9-11-85 9η αγωνιστική, ΟΑΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-2



6-5-84 30ή αγωνιστική,
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1



3-1-83 12η αγωνιστική, Στάδιο Καραϊσκάκη
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1



6-5-79 30ή αγωνιστική, Στάδιο Καραϊσκάκη
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-0



12-12-76 10η αγωνιστική, Στάδιο Καραϊσκάκη
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1



1975-1984



1970-1980


ΠΗΓΗ gazzetta.gr