Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Στο 10% σκαρφαλώνει το έλλειμμα του 2011


Στα μέσα Ιανουαρίου ορίσθηκε το νέο ραντεβού με την τρόικα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς το έλλειμμα του εφετινού προϋπολογισμού ξεπέρασε ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο του 9% και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ.


Οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση θα διαρκέσουν από τις 15 έως τις 20 Ιανουαρίου, όπως είπε την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου τα δημόσια (καθαρά) έσοδα μειώθηκαν κατά 3,1% έναντι στόχου για αύξηση 0,8%, εξέλιξη η οποία διαμορφώνει τη «μαύρη τρύπα» στα 1,8 δισ. ευρώ περίπου.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 9% με 10%.

Αν η «μαύρη τρύπα» στο μέτωπο των εσόδων συρρικνωθεί τελικώς στο 1 δισ. ευρώ, τότε μαζί με ις υπερβάσεις στο μέτωπο των δαπανών (που εκτιμώνται σε 1 δισ., ευρώ περίπου), ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.

Το βάρος των νέων μέτρων θα πέσει κυρίως στον δημόσιο τομέα, εφόσον -παρά τις συνεχείς διαψεύσεις- η κυβέρνηση δεν προχωρήσει και σε μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων, καθώς και αύξησης των φόρων.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: