Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τα αγωνιστικά συνθήματα που συγκλόνισαν τον κόσμο το 2011


Το 2011 σημαδεύτηκε, μεταξύ άλλων, από σειρά αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, σε όλον τον κόσμο. Από την "Αραβική Άνοιξη" μέχρι τους απανταχού Αγανακτισμένους, οι διαδηλωτές επιστράτευσαν και εκδήλωσαν τη φαντασία τους σε συνθήματα και πλακάτ, τα καλύτερα από τα οποία συνθέτουν τη σχετική λίστα.

Το χορό των εξεγέρσεων άνοιξαν οι πολίτες τηςΤυνησίας, οδηγώντας τον πρόεδρος της χώρας, Ζίνε Ελ Αμπεντίνε Μπεν Άλι, σε παραίτηση.

Τη σκυτάλη πήραν οι Αιγύπτιοι, με "στρατηγείο" την πλατεία Ταχρίρ και αίτημα την άμεση παραίτηση του ηγέτη τους, Χόσνι Μουμπάρακ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της φτώχειας, της διαφθοράς, της ακρίβειας στα τρόφιμα, της ανεργίας και της αστυνομικής βίας.

Από την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων (25η Ιανουαρίου), που ονομάστηκε από τους οργανωτές "Ημέρα Οργής"  μέχρι και σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία τωνΗνωμένων Εθνών.

Ήδη, από τα μέσα Ιανουαρίου, αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει και στη Λιβύη, κατά του ηγέτη, συνταγματάρχη  Μουαμάρ Καντάφι, που κυβερνούσε τη χώρα από το 1969, οπότε και ήταν επικεφαλής του πραξικοπήματος που κατέλυσε τη μοναρχία στη χώρα.

Με επίκεντρο των διαδηλώσεων τη Βεγγάζη, η εξέγερση εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, με τον κανταφικό στρατό να σκοτώνει πολίτες αδιακρίτως, οδηγώντας το Μάρτιο στην επέμβαση των "συμμαχικών δυνάμεων" της Δύσης στη Λιβύη.

Η τυπική αποκαθήλωση ήρθε με το θάνατό του Μουαμάρ Καντάφι, αρκετούς μήνες αργότερα, όταν εξαγριωμένοι αντικαθεστωτικοί τον εντόπισαν τραυματισμένο και τον λιντσάρισαν μέχρι θανάτου.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στη Συρία και την Υεμένη, με τους πολίτες να διατυπώνουν τα ίδια αιτήματα.

Εκτός όμως από τις αιματηρές εξεγέρσεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ανά τον κόσμο,  μεταξύ αυτών και οι Έλληνες, προχώρησαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, κατά της οικονομικής πολιτικής και των σκληρών μέτρων  που έλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών τους, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Με πρωτοπόρους τους Ισπανούς, διαδηλωτές σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία αλλά και ΗΠΑ, βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την άρση των μέτρων.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου, με τα μάτια να στρέφονται κάθε φορά στις πιο "πρωτότυπες" αφίσες,  πανό, πλακάτ ή συνθήματα, που ακολουθούν.

Εικόνες από το κίνημα "Occupy" στη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ















Διαδηλωτές στην Ισπανία, με συνθήματα "Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε αγανακτισμένοι. Απαιτούμε άριστη παιδεία για όλους"







Από τις διαδηλώσεις στο Τορόντο, λίγο πριν την έναρξη των αιματηρών συγκρούσεων στην Αίγυπτο



Από τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι



Εξεγερμένοι αντικαθεστωτικοί στην Αίγυπτο ευχαριστούν το facebook





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: