Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τα 3 χρόνια του «Ανθυπασπιστή» (Κονδύλη), ως χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας,Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης


Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ 169/2007, «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» και κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/51 (εξ ου και τα 3 χρόνια του  Κονδύλη) και συγκεκριμένα στο άρθρο 42 παράγραφος 3, …η σύνταξη των μόνιμων ανθυπασπιστών και οπλιτών των Ένοπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και αυτών που δεν εξομοιώνονται με ορισμένους βαθμοφόρους του στρατεύματος στρατιωτικών νοσοκόμων, προσαυξάνεται κατά 3/35 του μηνιαίου συντάξιμου μισθού τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία. 


Η προσαύξηση αυτή, παρέχεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος από το βαθμό του πυρονόμου και κάτω, ενώ ισχύει  και για τις έγγαμες αξιωματικούς αδελφές νοσοκόμες. 

Επίσης, στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου, γίνεται λόγος για το ότι η σύνταξη των στρατιωτικών γενικά δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να είναι μικρότερη από εκείνη που θα είχαν δικαίωμα να πάρουν με βάση το συντάξιμο μισθό του βαθμού που έφεραν πριν από την προαγωγή τους σε ανώτερο βαθμό μαζί με το επίδομα χρόνου υπηρεσίας. 

Στην πράξη λοιπόν και μετά την ψήφιση και ισχύ των 2 μισθολογίων των Ε.Δ. και Σ.Α. (2838/00 και 3016/02) ευρέθηκαν Αξκοί προερχόμενοι εξ Υπξκών, που αποστρατευόμενοι με λιγότερα από 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας  και δίχως να έχουν τον καταληκτικό διοικητικό βαθμό του σώματός τους και κατ αντιστοιχία τον καταληκτικό μισθολογικό βαθμό, και συγκεκριμένα εξερχόμενοι της υπηρεσίας με τον μισθολογικό βαθμό του λοχαγού, να λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές  μικρότερες από αυτές πιο χαμηλοβάθμων αποστρατευθέντων στελεχών με περισσότερα έτη υπηρεσίας, το Γ.Λ.Κ., προχωρούσε αυτόματα στην ανωτέρω προσαύξηση  κατά  3/35, του μηνιαίου συντάξιμου μισθού τους. 

Το μεγάλο βέβαια ερώτημα που γεννάται πλέον είναι αν, μετά την ψήφιση του ν.4024/2011 και της εξαιρέσεως των περικοπών κατά 40% (από τα 1000 ευρώ και για τους κάτω των 55 ετών), στα 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για να υπαχθούν στις εξαιρέσεις τα στελέχη των Ε.Δ. και Σ.Α., συμπεριλαμβάνονται και τα 3/35 ως έτη (του Κονδύλη). Τα πρώτα δείγματα  καταβολής των συντάξεων πάντως, κάνουν λόγο πως το Γ.Λ.Κ. δεν υπολογίζει τα 3/35 ως συντάξιμο χρόνο (όπως επίσης δεν υπολογίζει για τη συμπλήρωση των 35 ετών συντάξιμης «υπηρεσίας» το χρόνο πέραν του 6μηνου ως ένα (1) έτος). Δηλαδή απαιτεί συμπληρωμένα τα 35 έτη (πραγματικής+μονάδων εκστρατείας+εξαμήνων) συντάξιμης υπηρεσίας. 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: