Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμος του 2012- Κατά ψήφισαν Καμμένος και Κατσούρας



Με 258 «ναι» και 41 «όχι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2012. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν συνολικά 299 βουλευτές. Κατά την πενθήμερη συζήτηση κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι και τα άδεια έδρανα. Ενδεικτικό είναι ότι οι εγγεγραμμένοι ομιλητές δεν ξεπέρασαν τους 180, αριθμός αισθητά μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.


Τον προυπολογισμό υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ αλλά και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ τον καταψήφισαν τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά αλλά και οι Πάνος Καμμένος και Χρήστος Κατσούρας , ενώ υπήρχαν και δύο «παρών»). Δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον Νομό Ηλείας οι κ.κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος καταψήφισαν τις δαπάνες του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς δεν υπήρχε κωδικός για τις δωρεές που αφορούν τους πυρόπληκτους. 

Παπαδήμος: Η επιτυχία είναι υπόθεση όλων
«Η Ελλάδα είναι και θα είναι μέλος της Ε.Ε.»
Η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012 θα κρίνει το μέλλον της χώρας για την επόμενη δεκαετία, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, επισημαίνοντας ότι η έξοδος από την κρίση «δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη». «Η οικονομική κρίση στην χώρα μας δεν είναι μία μπόρα που σύντομα θα περάσει. Θα έχει διάρκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας λέγοντας με νόημα ότι «δεν πρέπει να συνεχίσουμε την πρακτική των αλληλοκατηγοριών για το παρελθόν, για το ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν χάσουμε το στοίχημα με το μέλλον σκιαμαχώντας με το παρελθόν».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τέλος τη σημασία παραμονής της χώρας στο ευρώ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι και θα είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα χάσουμε επιπόλαια αυτό το κεκτημένο», και συνέχισε : «Όμως προυπόθεση της συμμετοχής μας είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων μας για δημοσιονομική εξυγίανση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

«Η διαπραγμάτευση είναι τώρα»
Απάντηση στον κ. Αντώνη Σαμαρά που είπε ότι τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2012 έχουν ήδη ψηφιστεί με το μεσοπρόθεσμο έδωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. « Άκουσα ότι ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μέτρα για το 2012 είναι ψηφισμένα και θεωρεί ότι είναι αθώος του αίματος των μέτρων. Όχι. Δεν υπάρχουν καλοί κακοί, ευαίσθητοι και ανάλγητοι, υφεσιακοί και αναπτυξιακοί. Η διαπραγμάτευση είναι τώρα. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ πρέπει να ταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης για να κάνουμε όλοι μαζί την διαπραγμάτευση», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Το παιχνίδι πολιτικού μέλλοντος προσώπων και παρατάξεων παίζεται με ειλικρίνεια και εντιμότητα. Και τώρα είναι ώρα της αλήθειας», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Σε ό, τι αφορά τις ευρωπαικές εξελίξεις, ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αντίθεση του με «μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων» και με «αποφάσεις που θα οριστικοποιούν ανισότητες στην ευρωζώνη».

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το PSI «πρέπει να πετύχει και για αυτό «όλες οι δυνάμεις πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για το PSI».
Επίθεση κατά πάντων χωρίς αυτοκριτική 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στη Βουλή επιτέθηκε στην κυβέρνηση Καραμανλή, την Ευρώπη και τις αγορές για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία. «Η αποτυχία της ίδιας της κυβέρνησης της ΝΔ. Νοιάστηκαν μόνο πως θα μοιραστεί χρήμα χωρίς καμία αναπτυξιακή λογική. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η κυβέρνηση δανειζόταν φθηνά και έκρυβε τις αδυναμίες».

«Η Ευρώπη δεν αντέδρασε όταν επιτέθηκαν οι αγορές στην Ελλάδα. Δεν είπε εγκαίρως κάτω τα χέρια από την Ελλάδα. Τότε μιλούσα για πιστόλι στο τραπέζι αλλά χώρες όπως η Γερμανία φοβήθηκαν να δεσμευθούν έστω και λεκτικά και αυτό το πληρώνουμε σήμερα όλοι και οι Γερμανοί και οι Έλληνες, την ολιγωρία της Ευρώπης. Η συντηρητική Ευρώπη αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι ήταν γενικευμένη η κρίση» υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου.



Παράλληλα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι το προηγούμενο διάστημα υπονόμευσε την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. «Όταν παλεύαμε με τα θηρία η αντιπολίτευση μας πέταγε πέτρες. Υπονόμευε την επιτυχία μας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΝΔ υπέγραψε την βασική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά προσπάθησε να μειώσει το βάρος της υπογραφής της στην κυβέρνηση συνεργασίας. «Και η ΝΔ τέθηκε ενώπιον του ίδιου διλήμματος και μπροστά στο δίλημμα αυτό συμφώνησε με την βασική μας λογική. Υπέγραψε την βασική πολιτική. Θα περίμενα περισσότερο θάρρος και ειλικρίνεια και όχι μισόλογα προσπαθώντας να μειώσουν το βάρος της υπογραφής».

Επιπλέον ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και σε όσους τον κατηγορούν για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε την τελευταία διετία. «Εδώ πολλοί από εμάς είμαστε πολλά χρόνια στην πολιτική. Εγώ πήρα από νωρίς την απόφαση να μην μετρήσω το πολιτικό κόστος. Θέλετε να γίνω ακόμα και εύκολη θυσία, εξιλαστήριο θύμα που θα τα γιατρέψει όλα; Αν ήταν τόσο εύκολη λύση και εμένα θα με ικανοποιούσε. Ας μην ψάχνουμε άλλο ούτε για σωτήρες ούτε για τους κακούς».

Α.Σαμαράς: Ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων η ΝΔ 
Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα μέτρα για το 2012 έχουν ήδη ψηφιστεί μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του πολυνομοσχεδίου. «Εμείς συνεχίζουμε να διαφωνούμε με τους φόρους και τα «χαράτσια» αλλά αυτό που προέχει είνα να ρυθμιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». 

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε σε όσους ζητούν την χρονική παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου, λέγοντας πως όσοι το επιθυμούν υπονομεύουν την ίδια την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση χρειάζεται την λαϊκή νομιμοποίηση. Όλες οι μεγάλες τομές έγιναν από κυβερνήσεις που είχαν ισχυρή εντολή. Οπότε όσοι ζητούν την παραμονή της τότε την υπονομεύουν άμεσα». 



Εξέφρασε την ανησυχία του για την μεταδοτικότητα – όπως είπε – της κοινωνικής κρίσης και έδωσε σαφή απάντηση στις αιχμές που δέχεται περί της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί απέναντι σε μια κυβέρνηση στην οποία η ΝΔ συμμετέχει. «Πρόκειται για μία προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση. Δεν συγκυβερνούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δώσουμε συχωροχάρτι στα λάθη που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η ΝΔ είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. 

Ιδιίτερη αναφορά έκανε και για το θέμα των Σκοπίων με αφορμή την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. «Η ελληνική επιτυχία στο Βουκουρέστι και η στέρεη άποψή μας για το ζήτημα παραμένουν. 
Η Ελλάδα έχει «κόκκινες γραμμές» και τις τηρεί. Αλλά έχει και «γαλάζιες γραμμές», έχει και θεμιτές επιδιώξεις και τις προωθεί». 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ανεφερθηκε και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. «Μερικοί από το ΠΑΣΟΚ ρωτάνε, αν είμαστε... αντι-συμπολίτευση!Όσοι τα ρωτάνε αυτά, τις δηλώσεις των… δικών τους υπουργών, για τα κατορθώματα της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, τις διάβασαν; Τις άκουσαν; Ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν; Αν εμείς λέγαμε τα μισά απ’ όσα είπε προχθές ο κ. Χρυσοχοϊδης σε βάρος του αρχηγού του, τι θα έλεγαν;Τι μας λένε τώρα; Ότι οι ίδιοι οι υπουργοί τους ΠΑΣΟΚ μπορούν να λένε αυτά που λένε σε βάρος της κυβέρνησης την οποία οι ίδιοι στήριζαν και συμμετείχαν - και δεν μπορούμε εμείς να διαχωρίζουμε τη θέση μας απ’ όλα εκείνα με τα οποία εξ αρχής διαφωνήσαμε;»




Α.Παπαρήγα: Οι εκλογές αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τον λαό
Η γγ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε «τον λαό να ξεσηκωθεί και να μην κουραστεί από την μακρόχρονη πάλη», ενώ για τις εκλογές είπε ότι αν και αποτελούν μία «μεγάλη ευκαιρία για τον λαό», ωστόσο «όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η πτώχευση από μία εκλογική αναμέτρηση ή είναι αφελής ή έχει στο νου του άλλα δηλαδή απλά να ανανεώσει το πολιτικό προσωπικό».



Αίσθηση προκάλεσαν και όσα είπε η κυρία Παπαρήγα για τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «παίζει το παιχνίδι της νοθείας λαϊκής συνείδησης», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις δυνάμεις του κεφαλαίου».

Γ.Καρατζαφέρης: Το βάρος δεν αντέχεται από ένα κόμμα
Για μία «εθνική προσπάθεια» που βρίσκεται σε εξέλιξη έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. «Φοβούμαι ότι το βάρος είναι τεράστιο και δεν αντέχεται από ένα κόμμα», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ συνέχισε λέγοντας : «Στηρίζω την κυβέρνηση Παπαδήμου για να φέρει το σκάφος στην ευθεία, για να αποκτήσουμε μία ελπίδα γιατί δεν είμαστε τυχάρπαστοι και απατεώνες».



Αλ.Τσίπρας: Μετάθεση του χρόνου των εκλογών σημαίνει υποδούλωση
Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετάθεση του χρόνου των εκλογών σημαίνει υποδούλωση και ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης ισόβια κάθειρθξη για τον ελληνικό λαό. Θα το τολμήσετε αυτό χωρίς λαική κυριαρχία;», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2012 ως «προϋπολογισμό άρνησης της πραγματικότητας» και υποστήριξε ότι «η μόνη σωτηρία για την χώρα θα είναι να διεκδικήσουμε πάγωμα αποπληρωμής τόκων και χρεολυσίων μέχρι να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας».

Αναφερόμενος τέλος στο κούρεμα των ομολόγων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «αυτό που θέλουν οι ιδιώτες είναι να δώσουν λίγα και να πάρουν πάρα πολλά, ίσως και ολόκληρη την χώρα».




Πηγή .real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: