Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Σεξ, τηλεφωνήματα και βίντεο



Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις γαλλικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση παραπομπής του Ντομινίκ Στρος-Καν στην αμερικανική Δικαιοσύνη για σεξουαλική επίθεση εναντίον καμαριέρας του ξενοδοχείου «Σοφιτέλ» στη Νέα Υόρκη


Η εφημερίδα «Liberation», σε άρθρο με τίτλο «ΝΣΚ: σεξ, τηλεφωνήματα και βίντεο», αναφέρει ότι Γάλλοι αξιωματούχοι πληροφόρησαν, την επομένη της σύλληψης του Στρος-Καν, τον εισαγγελέα Σάιρους Βανς ότι ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ ήταν μπλεγμένος σε υποθέσεις ηθών. Η εφημερίδα τονίζει ότι αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα προκαλέσουν χιονοστιβάδα αποκαλύψεων. Θα σημαίνουν ότι μία τέτοια άμεση γαλλική παρέμβαση, με στόχο να ενημερωθεί η αμερικανική Δικαιοσύνη για στοιχεία κατηγοριών κατά του Στρος-Καν, θα είχε αποτέλεσμα τη μακρά φυλάκισή του, τη δημόσια διαπόμπευσή του και την πολιτική του εξόντωση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι «διασταύρωσε από πολλές πηγές πως μία συμφωνία για άμεση απελευθέρωση μετά την καταβολή εγγύησης είχε συναφθεί από τους δικηγόρους τού Στρος-Καν με τον εισαγγελέα Σάιρους Βανς, στις 15 Μαΐου. Το βράδυ όμως της ίδιας ημέρας, οι δικηγόροι του Στρος-Καν δέχτηκαν τηλεφώνημα από τη Λίζα Φριέλ, διευθύντρια του γραφείου του Σάιρους Βανς, η οποία τους ανήγγειλε ότι η κατάσταση άλλαξε και δεν υφίσταται πλέον συμφωνία για απελευθέρωση του Στρος-Καν με εγγύηση».
Η «Liberation» αναφέρει ότι σε επικοινωνία της με τρεις διαφορετικές πηγές είχε συγκλίνουσες πληροφορίες για «δύο τηλεφωνήματα που έγιναν το απόγευμα της 15ης Μαΐου στον ΜακΚόνελ, έναν από τους συνεργάτες του Βανς.
Δύο πηγές μιλούν για τηλεφωνήματα που προέρχονται από δύο αξιωματούχους που εργάζονται ο ένας στο υπουργείο Εξωτερικών και ο άλλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας. Οι αξιωματούχοι πληροφόρησαν τον Τζον ΜακΚόνελ ότι ο Στρος-Καν ήταν αναμεμιγμένος σε υποθέσεις ηθών, από τις καταγγελίες της δημοσιογράφου Μπανόν για απόπειρα βιασμού της, αλλά και για ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΣΚ "σε υπόθεση πορνείας στη Βόρεια Γαλλία", καθώς και πιθανή σχέση με κατηγορουμένους στην "υπόθεση Κάρλτον" της Λίλης. Ο ΜακΚόνελ είχε καταθέσει στη δικαστή Μέλισα Τζάκσον ότι είχε λάβει πληροφορίες για παρόμοια συμπεριφορά του Στρος-Καν με αυτή που τον επιβάρυνε στις ΗΠΑ και σε άλλα περιστατικά».
Το γραφείο του Σάιρους Βανς δήλωσε ότι «δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις πληροφορίες». Οι δύο αξιωματούχοι των γαλλικών υπουργείων αρνήθηκαν «κατηγορηματικά» ότι τηλεφώνησαν στους Αμερικανούς εισαγγελείς, ενώ η «Liberation» καλεί τον Σάιρους Βανς να δημοσιεύσει το σύνολο της αναφοράς του για απαλλαγή του Στρος-Καν από τις κατηγορίες, καθώς αυτή που παραδόθηκε στους δημοσιογράφους περιοριζόταν σε 25 σελίδες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά είναι 70 σελίδες. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: