Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Στα χέρια έμπειρων εφετών ανακριτών τα στημένα ματς

Οι δύο εφέτες ανακριτές καλούνται να επισπεύσουν τις διαδικασίες προκειμένου να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια (φωτογραφία: INTIMEsports)

Αφαιρέθηκε από τον 9ο τακτικό ανακριτή κ. Γιώργο Κασίμη η δικογραφία για την υπόθεση των στημένων αγώνων στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και στο εξής η σχετική έρευνα περνά στα χέρια δύο έμπειρων εφετών ανακριτών.

Χτες η ολομέλεια των εφετών αποφάσισε με πλειοψηφία να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή η υπόθεση, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας που έχει, και συγκεκριμένα να την αναλάβει ο κ. Γιώργος Καλόφωνος.
Επίκουρος εφέτης ανακριτής ορίστηκε ο κ. Γιώργος Αυγέρης, ενώ την όλη έρευνα θα εποπτεύει ο εισαγγελέας εφετών κ. Χρήστος Μπαρδάκης. Υπέρ της διαβίβασης της σχετικής δικογραφίας στο Εφετείο τάχθηκαν 75 εφέτες, ενώ αντίθετα 28 συνάδελφοί τους διαφώνησαν, διατυπώνοντας τη γνώμη ότι η υπόθεση των στημένων αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού θα πρέπει να παραμείνει στον 9ο τακτικό ανακριτή Γιώργο Κασίμη.
Δικαστικοί και νομικοί κύκλοι θεωρούσαν αναμενόμενο να διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία σε έμπειρους εφέτες ύστερα από τον σάλο που είχε προκληθεί από τη διαφωνία τού (μέχρι τώρα) τακτικού πρωτοδίκη ανακριτή κ. Κασίμη για το θέμα της προφυλάκισης του Μάκη Ψωμιάδη. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ανακριτής μετά την (πρώτη) σύλληψη του Μάκη Ψωμιάδη είχε προτείνει να αφεθεί ελεύθερος με εγγυοδοσία 600.000 ευρώ.
Αντίθετα, η εισαγγελέας κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου είχε τη γνώμη ότι ο Big Mac έπρεπε να προφυλακιστεί. Στο μεταξύ, ώσπου να λυθεί η εν λόγω διχογνωμία από το Συμβούλιο Εφετών, που αποφάσισε ότι ο Μάκης Ψωμιάδης έπρεπε να προφυλακιστεί, ο κατηγορούμενος είχε γίνει (και πάλι) άφαντος. Συνελήφθη αργότερα στα Σκόπια, όπου και παραμένει μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της έκδοσής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανωτέρω Συμβούλιο Εφετών επισήμανε στο βούλευμα την αντιφατική κρίση του ανακριτή Γ. Κασίμη, αφού αναφερόταν σ' αυτό: «Ο ίδιος ο ανακριτής πρότεινε σε βάρος του κατηγορουμένου την επιβολή επαχθών περιοριστικών όρων... θεωρώντας ότι συντρέχουν σε βάρος του σοβαρές ενδείξεις ενοχής, ενώ παράλληλα δεν τον κρίνει ύποπτο φυγής, καίτοι ο ίδιος εξέδωσε σε βάρος του Μ. Ψωμιάδη ένταλμα συλλήψεως...».
Οι εφέτες ανακριτές οφείλουν να «τρέξουν» την υπόθεση και εφόσον αυτό γίνει, οι πρώτες κλήσεις για απολογίες κατηγορουμένων (όσων δεν έχουν απολογηθεί ακόμα και μετρώνται γύρω στους 63) θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στον «Flash» δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «και να γίνει κάθαρση σε αυτό που έχουμε σήμερα, αλλά και να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέχρι εδώ, έχουν γίνει πολλά μεγάλα βήματα, βήματα τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ. Σας θυμίζω ότι πάνω από 13 ομάδες έχουν υποβιβαστεί τουλάχιστον μία κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Οσον αφορά τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού, Γιώργο Νικητιάδη, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «κουκουλωθεί» το σκάνδαλο των στημένων αγώνων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα, Σάββα Εμινίδη, ο κ. Νικητιάδης τόνισε: «Επειδή το μήνυμα που εκπέμψατε το λαμβάνει η κυβέρνηση, σας δηλώνω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κουκουλωθεί οποιαδήποτε υπόθεση στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου».
ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: