Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλική Σιούτη: Η «παραφωνία» της Ελευθεροτυπίας



Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε τα απανωτά πλήγματα εναντίον της δημοκρατίας και όλων των κατακτήσεων της μεταπολίτευσης στη χώρα μας.
Τεράστιο πρόβλημα δημοκρατικού ελλείμματος, βέβαια, υπάρχει σε ολόκληρη την ευρωζώνη, που έχει μετατραπεί πλέον σε φυλακή των λαών. Σ’ ένα δημοσιονομικό στρατόπεδο, όπου οι Γερμανοί, ως υπέρτατοι ηγέτες, αποφασίζουν ποιοι θα επιζήσουν και με ποιους όρους.

Οι καταστροφικά βουλιμικές αγορές οδηγούν ανεμπόδιστες τις εξελίξεις, με μοναδικό γνώμονα το κέρδος. «Αυτή η οικονομική κρίση είναι η ευκαιρία που περιμέναμε εδώ και χρόνια, μετά το κραχ του 1929» ομολόγησε κυνικά πριν από λίγο καιρό στο BBC ένας trader. Αποδεικνύεται πλέον ότι το να περιμένει κανείς από τα «μέτρα» των Ευρωπαίων να ηρεμήσουν οι αγορές, είναι σαν να περιμένει από το λύκο να μη φάει τα πρόβατα.
Σ’ αυτήν τη συγκυρία, κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την απαξίωση του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε τη χώρα, προπαγανδίζουν το θάνατο της μεταπολίτευσης και της πολιτικής μαζί. Είναι αυτοί που επιχειρούν να πάρουν πίσω όλες τις δημοκρατικές κατακτήσεις της ελληνικής κοινωνίας από την πτώση της χούντας μέχρι σήμερα. Στο ίδιο περίπου πνεύμα ακούμε, κάθε τόσο, εξίσου επικίνδυνες για τη δημοκρατία δηλώσεις, ότι «οι εκλογές θα βλάψουν τη χώρα».
Είναι ολοφάνερο πως για κάποιους ό,τι εκφράζει τη δημοκρατία, βλάπτει. Ετσι βλάπτει και η Ελευθεροτυπία, με και χωρίς εισαγωγικά. Μαζί με τα δημοκρατικά δικαιώματα θέλουν να τελειώνουν και μ’ αυτήν.
Τα περισσότερα συμβατικά ΜΜΕ είναι δεμένα στο άρμα ισχυρών οικονομικών συμφερόντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενημέρωση. Η «Ελευθεροτυπία» αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Στ. Κουβελάκης το λέει με ξεκάθαρο τρόπο: «Τη στιγμή που το προοδευτικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης είναι στο στόχαστρο των δυνάμεων που ηγούνται της συντελούμενης καταστροφής της χώρας, η διάσωση της “Ε” αποκτά ξεχωριστή σημασία. Ακριβώς γιατί η “Ε” είναι από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα αυτού του κεκτημένου. Γιατί αποτελεί, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, χτυπητή παραφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, όπου κυριαρχούν, ασφυκτικά πλέον, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γιατί με τον πολιτικό, ιδεολογικό και πολιτισμικό της πλουραλισμό, εκτός ορίων συναινέσεων και μιντιακού καθωσπρεπισμού, η “Ε” ενοχλεί βαθύτατα τους κρατούντες. Οι δυνάμεις που αγωνίζονται σήμερα για μια καινούργια πορεία, έχουν ζωτική ανάγκη ένα τέτοιο στήριγμα. Η υπεράσπιση κάθε νησίδας ανεξάρτητης έκφρασης στον δημόσιο χώρο, αποτελεί, ειδικά στις σημερινές τραγικές συνθήκες, καθήκον ύψιστης πολιτικής σημασίας».
Πηγή: harta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: