Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Καρυδάτα μελομακάρονα



Σίγουρα θα θέλετε να τα φτιάξετε και μετά τις γιορτές
Karydata-melomakarona





Υλικά


  • • 3 φλ. τσαγιού (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι μαλακό
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 1/2 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
  • 1 φλ. ελληνικού καφέκονιάκ
  • 1 φλ. τσαγιού αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • Για το σιρόπι
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • ξύλο κανέλας
  • φλούδα λεμονιού














    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι (3 φλ. τσαγιού) και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σε άλλο μπολ 


    ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα ή με το χέρι, να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι. Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα και το αλεσμένο καρύδι. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή. Πλάθουμε μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε λαμαρίνες. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 180οC, να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε και σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: