Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Νέκρωσε χθες το Βέλγιο λόγω της μεγάλης απεργίας κατά της πολιτικής λιτότητας


Νέκρωσε χθες το Βέλγιο λόγω της μεγάλης απεργίας στον δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες στο Βέλγιο απήργησαν χθες, διαμαρτυρόμενοι για τη συνταδιοξοτική μεταρρύθμιση που εντάσσεται στα μέτρα λιτότητας της νέας κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος. Το σιδηροδοδρομικό δίκτυο στο Βέλγιο σταμάτησε να λειτουργεί από αργά χθες το απόγευμα, ενώ σήμερα δεν θα κινηθούν ούτε τα λεωφορεία, το μετρό και το τραμ και θα απεργήσουν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι. Έτσι η Eurostar, με δρομολόγια μεταξύ Βρυξελλών, Παρισιού και Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι τα τρένα της δεν θα κινηθούν στη διάρκεια της χθεσινής 24ωρης απεργίας. 


Η νέα κυβέρνηση του Βελγίου επιχειρεί να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσον όρο τα 59 έτη, αυξάνοντας την ηλικία στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν πρόωρη σύνταξη. Επισήμως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 65 έτη. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συγκαταλέγεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στον δημόσιο τομέα της χώρας κάτω του 3% του ΑΕΠ -που είναι το όριο της Ε.Ε.- για τον επόμενο χρόνο και στην εξασφάλιση ότι δεν θα κινδυνεύουν οι καταθέσεις των επενδυτών στο Βέλγιο.


Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν περισσότερες ώρες για μικρότερες συντάξεις. Η χθεσινή απεργία είναι η δεύτερη κίνηση διαμαρτυρίας των συνδικάτων απέναντι στα σχέδια περικοπών της μόλις δύο εβδομάδων κυβέρνησης μετά τη διαδήλωση περίπου 50.000 Βέλγων στις αρχές του μήνα

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: