Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ


Ο Βάτσλαβ Χάβελ, πρώην πρόεδρος της Τσεχίας και θεατρικός συγγραφέας, πέθανε σήμερα σε ηλικία 75 ετών από τις επιπλοκές μακράς περιόδου ασθένειας, μετέδωσε η τηλεόραση της χώρας. 

Ο Χάβελ είχε πρωτοστατήσει στην Άνοιξη της Πράγας το 1968 αλλά και στην επόμενη δεκαετία διεκδικώντας περισσότερα πολιτικά δικαιώματα για τους συμπολίτες τους.

Ήταν ήδη γνωστός θεατρικός συγγραφέας μέσα και έξω από τη Τσεχοσλοβακία. Τα έργα του είχαν απαγορευθεί από το καθεστώς, συνέχισε όμως να γράφει θεατρικά και δοκίμια.

Στράφηκε ενεργότερα στην πολιτική από το 1977 όταν υπέγραψε τη Χάρτα 77, ένα μανιφέστο υπέρ των πολιτικών αλλαγών στη χώρα.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και αργότερα, μετά το βελούδινο διαζύγιο με τη Σλοβακία το 1993, πρόεδρος και της Τσεχίας θέση την οποία διατήρησε ως το 2003. 

Κατά την προεδρία του, η Τσεχία έκανε βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (στην οποία εντάχτηκε λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του Χάβελ) αλλά και το ΝΑΤΟ όπου εντάχτηκε το 1999.

Η ήρεμη, ειρηνική ακτιβιστική του δράση την περίοδο του κομμουνισμού και το ήρεμο ύφος του ως προέδρου τον έκανε πολύ αγαπητό στους συμπολίτες του αλλά και διεθνώς.

Είχε προταθεί αρκετές φορές για το Νόμπελ Ειρήνης χωρίς να βραβευτεί. Τιμήθηκε όμως με βραβεία για την φιλειρηνική δράση του.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: