Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μακελειό (και) στο Βέλγιο με τέσσερις νεκρούς

Μακελειό (και) στο Βέλγιο με τέσσερις νεκρούς
Στη Φλωρεντία, ακροδεξιός εξτρεμιστής εκτέλεσε δύο Αφρικανούς πλανόδιους πωλητές και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Της Ντίας Ζαβρα

Σκηνές τρόμου -ανάλογες με αυτές του Οσλο- εκτυλίχτηκαν χθες σε μία ακόμα ευρωπαϊκή πόλη, τη Λιέγη. Εκεί όπου ένας 32χρονος άνδρας, οπλισμένος με καλάζνικοφ και χειροβομβίδες άρχισε να βάλει αδιακρίτως εναντίον περαστικών στην πλατεία Σεν Λαμπέρ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι νεκροί (δύο έφηβοι, μία 75χρονη γυναίκα, αλλά και ο ίδιος ο δράστης) και περισσότεροι από 70 τραυματίες (μεταξύ των οποίων ένα 2χρονο αγοράκι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση) ήταν ο τραγικός απολογισμός αυτής της έκρηξης οργής του Νορντίν Αμράνι. Ολα συνέβησαν αστραπιαία... Πολίτες που περίμεναν ανυποψίαστοι στη στάση του λεωφορείου στη Σεν Λαμπέρ -την πλατεία που φιλοξενεί κάθε χρόνο τη χριστουγεννιάτικη αγορά, προσελκύοντας περίπου 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως- άρχισαν να δέχονται ριπές πυροβολισμών. Ακολούθησε πανικός... «Βλέπαμε ανθρώπους τραυματισμένους από σφαίρες. Ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι, να κλαίνε, να ουρλιάζουν», δηλώνει ο Γκασπάρ Γροσεάν, δημοσιογράφος μιας τοπικής εφημερίδας που έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας. Η αστυνομία έκλεισε το κέντρο της Λιέγης, ελικόπτερα επιτηρούσαν την περιοχή, ενώ ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο του μακελειού.
Από εκεί και πέρα οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες... Στην αρχή τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για τέσσερις δράστες, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας φερόταν να έχει διαφύγει στο παρακείμενο δικαστικό μέγαρο, ενώ οργίαζαν οι φήμες ότι υπήρχε σχέδιο απόδρασης από το μέγαρο.
Μόνος του
Εν συνεχεία, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Αμράνι έδρασε μόνος του, ανοίγοντας πυρ από την οροφή ενός κτιρίου, προτού αυτοκτονήσει. Το κίνητρο του δράστη παρέμενε άγνωστο, οι δικαστικές αρχές πάντως έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να παραπέμπει σε τρομοκρατική επίθεση. Επιβεβαίωσαν ακόμα ότι ο Αμράνι είχε προηγούμενες καταδίκες για παράνομη κατοχή όπλων και ναρκωτικών και είχε μάλιστα κληθεί να καταθέσει στην αστυνομία το μοιραίο πρωί, απέφυγαν ωστόσο να επιβεβαιώσουν εάν το Σεπτέμβριο του 2008 είχε καταδικαστεί σε 58 μήνες φυλάκισης.
Ο εφιάλτης λοιπόν της Νορβηγίας επιστρέφει... Οχι μόνο στη Λιέγη -με τη μορφή ενός ακόμα «μακελάρη»-, αλλά και στη Φλωρεντία. Εκεί όπου ο 50χρονος Τζιανλούκα Κασέρι -τον οποίο οι αρχές χαρακτήρισαν ακροδεξιό εξτρεμιστή- εκτέλεσε εν ψυχρώ δύο Αφρικανούς πλανόδιους πωλητές, τραυμάτισε άλλους δύο Αφρικανούς και στη συνέχεια αυτοκτόνησε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: