Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Πόουλ Τόμσεν: Η ύφεση το 2011 μπορεί να ξεπεράσει το 6%


Μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ.Τόμσεν ανέφερε: «Δεν υπάρχουν πια εύκολες λύσεις. Έχουμε φτάσει στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί με επιβολή φόρων. Το μάθημα είναι ότι πρέπει να κινηθούμε προς τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών».


Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να κινηθεί επιθετικά για να κλείσει ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου και να προχωρήσει σε εθελούσια, πεδίο στο οποίο προς το παρόν φανερώνει ταμπού, χαρακτηρίζοντας τις μέχρι στιγμής απόπειρες «δειλές».

Διαφώνησε έντονα με όσους λένε ότι δεν έχει γίνει πρόοδος από ελληνικής πλευράς, ειδικά στο δημοσιονομικό πεδίο και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον για αυξήσεις φόρων, αλλά και για οριζόντιες μειώσεις δαπανών (μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις). 

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα καθυστερήσουν, ενώ εκτίμησε ότι όσο καθυστερούν θα καθυστερεί και η ανάκαμψη. Όσο για φέτος προέβλεψε ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, ενώ σημείωσε πως αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις το έλλειμμα θα παγιωθεί στο 10% του ΑΕΠ. 

Ευ. Βενιζέλος: Βλέπει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το PSI 
Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους ιδιώτες πιστωτές (PSI) για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους θα έχουν θετική κατάληξη, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. 

Όπως είπε «μπορούμε, όχι πολύ δύσκολα, να φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής, εθελοντική και ολοκληρωμένη». Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα επισήμανε ότι αυτή είναι «η ώρα της διαπραγμάτευσης». 

Αναφερόμενος στις καταθέσεις, είπε ότι είναι εθνικό και πατριωτικό καθήκον η επιστροφή τους στις ελληνικές τράπεζες. 

Στην ανάγκη να έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. 

Όπως είπε αυτή δεν θα έρθει με μαγικό τρόπο, αλλά με εξωστρέφεια και μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του τα δυο τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία και εξασφάλισε δύο πακέτα στήριξης. 

Για το δημοψήφισμα επανέλαβε ότι πήρε αυτή την απόφαση, καθότι δεν υπήρχε συναίνεση στη χώρα για την προώθηση των απαραίτητων αλλαγών. 

Ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης Χορστ Ράιχενμπαχ τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να βελτιώσει και να απλοποιήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα πιο εύκολα. Είπε ακόμα ότι πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες για τις εξαγωγές. 

Ακόμα, σημείωσε ότι είναι επείγον για την Ελλάδα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, ώστε να προχωρήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη. 

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε ότι οι αναμορφώσεις στις δομές πρέπει να γίνουν επειγόντως το 2012. 

«Το ζήτημα είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα», εκτίμησε ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν και ζήτησε να αλλάξουν οι δομές στο δημόσιο. 

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι αν και έχουν γίνει αρκετές, η χώρα μας έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό και ζήτησε να γίνει πιο σωστά η ιεράρχησή τους. 

Ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλα εύκολα μέτρα και σημείωσε ότι δεν μπορούν να μπουν άλλοι φόροι και ότι το βάρος έχει πέσει σε αυτούς που δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να πληρώσουν τους φόρους. 

Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα να κρατήσει η ευρεία πολιτική στήριξη του προγράμματος. 

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι ως κοινωνία πρέπει να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για να γίνουν οι αναγκαίες τομές. 

Μεταξύ άλλων, ζήτησε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων με περιορισμό του δημοσίου τομέα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη στον κοινωνικό τομέα, συνδιοίκηση με τα συνδικάτα και στρεβλώσεις στις αγορές.
ΠΗΓΗ ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: