Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ψάχνουν για νέα κυβέρνηση Παπαδήμου


Υπέρ ο Γ. Καρατζαφέρης, "πράσινο φως" από τον Γ. Παπανδρέου, βέτο από Αντ. Σαμαρά


Εντείνονται τα διαλυτικά φαινόμενα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού οι κόντρες υπουργών καλά κρατούν, με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνονται οι φήμες που θέλουν τον πρωθυπουργό να επιδιώκει να εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία για ανασχηματισμό.




Οι δημόσιες διαφωνίες πολλών υπουργών στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώπιον του πρωθυπουργού, έδειξαν για μία ακόμη φορά ότι “δεν μπορεί το πράγμα να λειτουργήσει έτσι”, όπως τονίζουν πρωθυπουργικοί συνομιλητές. Με αφορμή το φιάσκο με την εργασιακή εφεδρεία, αλλά και το ενδεχόμενο απευθείας απολύσεων στο Δημόσιο, το υπουργικό συμβούλιο χωρίστηκε στα δύο. Και “δελφινομαχίες” σημειώθηκαν -λόγω της επικείμενης διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ- αλλά και οι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. υπουργοί ζήτησαν να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία τους από απολύσεις και εφεδρεία.

Πράσινο φως για ανασχηματισμό
Μ' άλλα λόγια, η εν λόγω συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου έδειξε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την “ανάγκη” για ανασχηματισμό της κυβέρνησης στα πρότυπα της κυβέρνησης Μόντι: δηλαδή ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα από τεχνοκράτες “πρόθυμους” να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας την μνημονιακή πολιτική, ουδόλως ενδιαφερόμενοι για το πολιτικό -αλλά και το κοινωνικό- κόστος. Ήδη, υπέρ του ανασχηματισμού της κυβέρνησης έχει εκφραστεί δημόσια ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, μετά την προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον Λ. Παπαδήμο. Στην ίδια γραμμή κινείται, κατά πληροφορίες, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, που συναντήθηκε χθες με τον Λ. Παπαδήμο και συζήτησαν εφ' όλης της ύλης για 75 λεπτά. Πηγές από το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου έδωσε στον Λ. Παπαδήμο το “πράσινο φως” να προχωρήσει σε όποιες αλλαγές προσώπων κρίνει ότι χρειάζεται η κυβέρνηση. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης πολύ πέραν της 19ης Φεβρουαρίου, όπως έχει πει και δημόσια.

Βέτο Σαμαρά
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιρετικά αρνητικός στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού είναι ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με συνομιλητές του, θεωρεί πως αν ο Λ. Παπαδήμος προχωρήσει σε ανασχηματισμό (παρότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να αλλάξει κανέναν προερχόμενο από τη Ν.Δ. υπουργό), τότε θα δείχνει τη διάθεσή του να παρατείνει κατά πολύ τη θητεία της κυβέρνησης. Και αυτό, όπως λένε στη Συγγρού, αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για τη Ν.Δ., που δεν δίνει “τράτο” στην κυβέρνηση Παπαδήμου πάνω από 2-3 εβδομάδες.

Ν.Δ. στοχοποιεί ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ για αθέτηση συμφωνίας
“Κρυφή συμμαχία” μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Καρατζαφέρη “βλέπουν” στη Ν.Δ., σε σχέση με την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, που έχουν ζητήσει δημόσια και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη συζήτηση που έχει ανοίξει και θέλει τις εκλογές να διενεργούνται αργότερα από τις 19 Φεβρουαρίου. Εξάλλου και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε την ενόχλησή του ήδη από προχθές το βράδυ, όταν επισήμανε στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο ότι “η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική” και έθεσε ως χρονικό όριο εξάντλησης του βίου της τους δύο μήνες “και τέλος”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κρυφή συμμαχία
Παράλληλα, χθες, με δήλωσή του, ο γραμματέας της Πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ., Αν. Λυκουρέντζος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ πως από κοινού δεν σέβονται την υπογραφή τους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. “Οι τρεις αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο υπέγραψαν από κοινού κείμενο, το οποίο ορίζει ότι η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου είναι μεταβατική και ειδικού σκοπού, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Και διαπιστώνουμε ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συμπόρευση σε σύμπλευση, προτείνουν τώρα να επιμηκυνθεί ο χρόνος της κυβέρνησης Παπαδήμου, ανεξαρτήτως των υποχρεώσεων τις οποίες έχει αναλάβει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέντζος, που προανήγγειλε ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει “να τιμά την υπογραφή της”, δηλαδή να επιμένει για εκλογές τον Φεβρουάριο.
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: