Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Κλείνει η εφεδρεία, ανοίγουν οι απολύσεις



Την υποβάθμιση του σκηνικού έντασης στο Υπουργικό με φόντο τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν οι Δ. Ρέππας και Ευ. Βενιζέλος. «Η εφεδρεία ήταν πολιτικό εργαλείο, δεν ήταν αυτοσκοπός», δήλωσε ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Για κυβέρνηση εθνικού σκοπού έκανε λόγο ο Δ. Ρέππας, ενώ και ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να υποβαθμίσει το σκηνικό μονομαχίας
Για κυβέρνηση εθνικού σκοπού έκανε λόγο ο Δ. Ρέππας, ενώ και ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να υποβαθμίσει το σκηνικό μονομαχίας
Προσπάθεια υποβάθμισης του σκηνικού μονομαχίας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης μεταξύ υπουργών με φόντο τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ επεχείρησαν χθες οι Ε. Βενιζέλος και Δ. Ρέππας. Και όλα αυτά τη στιγμή που η εργασιακή εφεδρεία «έκλεισε τον κύκλο της» κατά δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ? ανοίγει αυτός των απολύσεων μέσω της κατάργησης επιπλέον οργανικών θέσεων πέραν των κενών που έχουν ήδη καταργηθεί, μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έλεγε στη Βουλή πως στη χώρα μας ενοχοποιείται πολιτικά ακόμη και η ανταλλαγή απόψεων, ο Δ. Ρέππας σε συζήτηση με τους πολιτικούς συντάκτες, υποστήριζε πως «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε το κλίμα που βγήκε προς τα έξω». Εκανε μάλιστα λόγο για «κυβέρνηση εθνικού σκοπού», προσθέτοντας ότι «τα κόμματα είναι για την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση για τα κόμματα». Την άποψη ότι «η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της» διατύπωσε αργότερα στη Βουλή και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Μετά την κριτική για τον μικρό αριθμό αποχωρήσεων (10.000 αντί για 30.000 που είναι ο στόχος για το 2011), ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πέρασε χθες στην αντεπίθεση.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι περιμένει στοιχεία από πολλές υπηρεσίες για την εφεδρεία, ενώ επέκρινε εκείνους που, μιλώντας «γενικά», υποστηρίζουν ότι «οι εισερχόμενοι στην εφεδρεία είναι λίγοι», ενώ όταν έλθει η ώρα να μιλήσουν ειδικά, τότε λένε ότι δεν δίνουν στοιχεία, γιατί διαλύονται οι υπηρεσίες τους και ζητούν εξαιρέσεις. Η χώρα δεν χρειάζεται σύγχυση και πανικό, ενώ εναλλακτική πρόταση δεν παρουσιάζεται».
Επιπλέον, διευκρίνισε ότι οι 10.000 είναι υπάλληλοι με συμβάσεις δημοσίου δικαίου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί το μέτρο για του ιδιωτικού δικαίου και εκείνους των ΔΕΚΟ.
«Η εφεδρεία εμπεριείχε ένα πολιτικό μήνυμα, ότι δεν υπάρχουν πλέον ταμπού για απολύσεις στο δημόσιο, το οποίο πέρασε. Η εφεδρεία ήταν εργαλείο, δεν ήταν αυτοσκοπός. Η εφαρμογή της οριζόντια οδήγησε σε ανορθολογισμό και αδικίες. Η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της, το πολιτικό μήνυμα δόθηκε. Η παράταση του μέτρου είναι λάθος» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ακόμη πως η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων, προσθέτοντας πως «απέναντι στο μέτρο των απολύσεων είμαστε στην αντίθετη πλευρά» και υπενθύμισε τη συνταγματική πρόνοια για τους μόνιμους υπαλλήλους παραπέμποντας στην αναθεώρηση, που δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2013. Σημείωσε πάντως ότι ο δημόσιος τομέας θα απασχολεί το 2015 λιγότερους υπαλλήλους, χωρίς εφεδρείες και απολύσεις.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλιας προσδιόρισε τα μέσα Ιανουαρίου ως τον χρόνο των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων για την εφεδρεία, ενώ σε όσους μιλούν για «φιάσκο» απάντησε πως από το μέτρο έχουν εξαιρεθεί οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αν έμπαιναν θα πιάναμε τον στόχο.
Σχετικά με την κατάργηση των οργανικών θέσεων, εξήγησε ότι «δεν υπάρχει αντιστοιχία οργανικών θέσεων με συγκεκριμένα πρόσωπα» και ότι πρέπει να υπάρχει ισόποσος αριθμός κατάργησης οργανικών θέσεων και αποχωρήσεων.
Λευτέρης Γαλανός
Ευ. Βενιζέλος:
καταβυθιζόμαστε στη λογική της παραπολιτικής
«Στη χώρα μας ποινικοποιούνται πολιτικά τα πάντα, ακόμα και η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε υπουργούς της ίδιας κυβέρνησης που προέρχονται από τρία διαφορετικά κόμματα» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «καταβυθιζόμαστε στη χειρότερη λογική της ίντριγκας και της παραπολιτικής». «Δεν πρέπει να αφήσουμε» συνέχισε «και αυτή την κυβέρνηση να θυσιαστεί στον βωμό της ευτέλειας και του παρασκηνίου. Και λέγοντας αυτά είμαι βέβαιος ότι εκφράζω και την πολιτική αισθητική του πρωθυπουργού» και κατέληξε: «Ελεος, αφήστε τη χώρα να ονειρευτεί και να αναπνεύσει. Ας μη μετράμε όλα με τα χαμηλά μέτρα και σταθμά μιας ξεπερασμένης κομματικής πολιτικής».
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος έστειλε μηνύματα σε ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «όποιος δεν λέει τα πράγματα με σαφήνεια και καθαρότητα, αλλά κρύβει λόγια, γιατί έχει προσωπικούς στόχους και μικρές κομματικές φιλοδοξίες -και δεν αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στα μεγαλύτερα κόμματα-, δεν κινείται στο επίπεδο των περιστάσεων».
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Α. Τσίπρα και της Ντόρας Μπακογιάννη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε τι εννοούσε με την πρόσφατη δήλωσή του «νιώθω εξουθενωμένος». «Οταν είπα ότι είμαι εξουθενωμένος, δεν εννοούσα ότι είμαι κουρασμένος, όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν. Εννοούσα ότι συμπάσχω με τον Ελληνα πολίτη που έχει εξουθενωθεί. Μακάρι να μπορούσα να τον απαλλάξω από τα βάρη» τόνισε και σημείωσε: «Εγώ έχω τεράστιες προσωπικές αντοχές, η αναφορά αυτή αποτελεί ψυχική στάση».
Διαβεβαίωσε και πάλι ότι το 2012 δεν θα υπάρξει μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά ούτε περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε μειώσεις των αντιπαραγωγικών δαπανών μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές». Αναφερόμενος στα μέτρα της περιόδου 2013-2015 υποστήριξε πως «θα είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έχει περάσει μέχρι σήμερα ο λαός». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε σε υψηλούς τόνους την ανάγκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Γιώργος Πίκουλας
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: