Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ξεκινάει η "μάχη" για έργα 500 εκατ. ευρώ στο Φάληρο


Ξεκινάει η «μάχη» για την μοιρασιά μια πίτας κατασκευαστικών έργων αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, με επίκεντρο το έργο για την ανάπλαση του φαληρικού μετώπου και την κατασκευή στο χώρο του παλιού Ιππόδρομου του “Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”. Το τελευταίο περιλαμβάνει πάρκο έκτασης 170.000 τμ και τις νέες, εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος καθώς και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η κατασκευή του Κέντρου προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015, ενώ μέρος της χρηματοδότησης έχει εξασφαλιστεί από κονδύλια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής και από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».


Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες την αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 215 ευρώ για την ανάπλαση, υποβοηθούμενη από την "Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα", καθώς και ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότηση με άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ του υπολοίπου έργου, το ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων και ελληνικών κατασκευαστικών είναι αυτονόητο. Και αυτό διότι είναι ένα ιδιωτικό έργο που δεν θα έχει το βαθμό των εμπλοκών που έχουν εμφανίσει τα δημόσια έργα στη χώρα. Έρχεται, δε, σε μια στιγμή που τα προβλήματα χρηματοδότησης των άλλων μεγάλων έργων της έχουν παγώσει κάθε μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα και οδηγούν σε ζημίες τις ελληνικές εισηγμένες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί αναμένεται να δηλώσουν ελληνικές και ξένες εταιρείες... 

Διαβάστε αύριο στο Κεφάλαιο: Γάλλοι, Γερμανοί και έλληνες κατασκευαστές θέλουν κομμάτι από την πίτα της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πότε αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές και πότε αναμένεται ανάδοχος του έργου. Τι προβλέπει το masterplan και πως θα καθοριστούν οι συμμαχίες.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: