Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Επίθεση Βενιζέλου-Παπαϊωάννου κατά των παραιτηθέντων εισαγγελέων

                                   Επίθεση Βενιζέλου-Παπαϊωάννου κατά των παραιτηθέντων εισαγγελέων
Οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απορρίπτουν τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων.


Σε κοινή τους ανακοίνωση μάλιστα σημειώνουν πως οι εισαγγελείς επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση της παρέμβασης στο έργο τους, χαρακτηρίζοντας τη δημόσια αντίδρασή τους βεβιασμένη και υπερβολική.
Αφού τονίζουν πως το σχετικό προσχέδιο για ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει τεθεί υπόψη του κ. Πεπόνη για να διατυπώσει και εγγράφως την άποψή του, χωρίς να έχει διαμορφωθεί σε κανένα πολιτικό επίπεδο κυβερνητική απόφαση για την ανάληψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, προσθέτουν: «Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει θέμα "υπαγόρευσης ή απαγόρευσης" στη δράση του ως εισαγγελικού λειτουργού, οφείλει να αναφέρει αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά συμβάλλει στη δημιουργία "γκρίζων ζωνών" που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο βίο».


Ολόκληρη η κοινή δήλωση των δύο υπουργών:
Με θεσμική έκπληξη πληροφορηθήκαμε από αναρτήσεις στο διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης ότι οι αντεισαγγελείς εφετών κ.κ. Γρηγόριος Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, επιφορτισμένοι, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, με τα καθήκοντα του Οικονομικού Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, υπέβαλαν προς τον εποπτεύοντά τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικ. Παντελή την «παραίτησή» τους από τα καθήκοντα αυτά. Ως αιτία της κίνησής τους αυτής φέρεται, σύμφωνα με τις παραπάνω «πηγές», το γεγονός ότι «ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας».
Με τη δημόσια αυτή κίνηση των παραπάνω αντεισαγγελέων εφετών επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση της παρέμβασης στο έργο τους. Αυτό πλήττει βαθειά το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς ως παρέμβαση στο έργο τους εκλαμβάνεται η δήθεν πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει προς τη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο τη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα αναλαμβάνει, αντί για αντεισαγγελέας εφετών, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου!
Αρα, η ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό εκλαμβάνεται από τους δύο παραπάνω αντεισαγγελείς εφετών ως προσβολή και ως παρέμβαση, την οποία προφανώς θα ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μήπως οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και ο επικεφαλής τους Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχουν μικρότερο ζήλο, παρέχουν περιορισμένα εχέγγυα ανεξαρτησίας και είναι επιρρεπείς στη συγκάλυψη οικονομικών εγκλημάτων ή δεκτικοί εξωθεσμικών παρεμβάσεων;
Η αλήθεια είναι ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο είχε εκπονηθεί προσχέδιο διάταξης, μεταξύ πολλών άλλων και για την ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μάλιστα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής που συνήλθε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, ετέθη το ερώτημα αν θα ήταν προτιμότερο για λόγους δικονομικούς, αλλά και λειτουργικούς, να τοποθετηθεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως Οικονομικός Εισαγγελέας. Το ερώτημα αυτό απετέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην οποία μετείχε ο αντεισαγγελέας εφετών κ. Πεπόνης, αλλά και οι παριστάμενοι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδης και πρώην αντεισαγγελέας εφετών κ. Διώτης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ που θεώρησαν ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά ως έχει.
Επιπλέον αυτού, το σχετικό προσχέδιο ετέθη υπόψη του κ. Πεπόνη για να διατυπώσει και εγγράφως την άποψή του, χωρίς να έχει διαμορφωθεί σε κανένα πολιτικό επίπεδο κυβερνητική απόφαση για την ανάληψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Συνεπώς, η βεβιασμένη και υπερβολική δημόσια αντίδραση των δύο αντεισαγγελέων εφετών, που δημιουργεί την εντύπωση ότι οι θεσμοί δυσλειτουργούν και συνιστά παρέμβαση στα καθήκοντά τους ακόμη και η σκέψη να ανατεθούν τα καθήκοντα του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνιστά σαφή προσβολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και θέτει σημαντικά ζητήματα κύρους και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης, επί των οποίων είναι βέβαιον ότι θα επιληφθεί αμέσως ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο υπαινιγμούς και αοριστίες και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς τεταγμένους στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα βήματα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής με την ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων και είναι κρίμα να δημιουργούνται τώρα εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.
Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει θέμα «υπαγόρευσης ή απαγόρευσης» στη δράση του ως εισαγγελικού λειτουργού, οφείλει να αναφέρει αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά συμβάλλει στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο βίο.
Στη βουλή φέρνει με επείγουσα ερώτησή του προς τους υπουργούς οικονομικών και δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης το μείζον θέμα που εγείρεται με την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη
    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογραμμίζει όσα καταγγέλλουν στην επιστολή παραίτησής τους οι δύο εισαγγελείς περί προσχηματικής αντικατάστασής τους με σχέδιο νόμου που έχει ετοιμαστεί. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ιδιαίτερα ότι οι παραιτηθέντες εισαγγελείς χειρίζονται κρίσιμες υποθέσεις μη καταβολής ΦΠΑ και χρεών προς το δημόσιο.
    Ο Δ. Παπαδημούλης ερωτά τους υπουργούς οικονομικών και δικαιοσύνης πως απαντούν στην καταγγελία των δύο εισαγγελέων ότι επιχείρησαν κυβερνητικές μεθοδεύσεις «η αντικατάσταση και η απαλλαγή από την παρουσία τους».
    Ο Δ. Παπαδημούλης ζητά τέλος να ενημερωθεί ποιες υποθέσεις χειρίζονταν ως σήμερα οι παραιτηθέντες εισαγγελείς και αν περιλαμβάνεται σ αυτές η δικαστική διερεύνηση της γνώστης υπόθεσης Καπελέρη που σχετίζεται και με την υποβολή παραίτησης του πρώην γραμματέα του υπουργείου οικονομικών κ. Διομήδη Σπινέλη.
    Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
    
    Θέμα: Επιστολή παραίτησης των οικονομικών εισαγγελέων κ. Πεπόνη και κ. Μουζακίτη
    · Ποιες κυβερνητικές ενέργειες και πιέσεις εξανάγκασαν σε παραίτηση τους κ. Πεπόνη και Μουζακίτη;
    · Ποιες υποθέσεις χειρίζονταν οι παραιτηθέντες εισαγγελείς;
    Με την επιστολή παραίτησης των οικονομικών εισαγγελέων κ. Πεπόνη και κ. Μουζακίτη καταγγέλλονται ευθέως συγκεκριμένες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την παρέμβαση στο εν εξελίξει έργο της δικαιοσύνης στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος.
    Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
    * Με τίνος απόφαση και ευθύνη έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση σχέδιο νόμου με το οποίο προωθείται η αντικατάσταση των δυο οικονομικών εισαγγελέων;
    * Ποιες υποθέσεις χειρίζονται ως σήμερα οι εν λόγω εισαγγελείς και σε ποιο στάδιο βρίσκονται;
    * Πως σχολιάζει η κυβέρνηση τις καταγγελίες που περιλαμβάνονται στην επιστολή παραίτησης των κ. Πεπόνη και κ. Μουζακίτη;

Πηγή epikaira.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: