Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ενθουσιασμός για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στην ΑΟΖ Κύπρου



Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό οικόπεδο 12", δήλωσε ο πρόεδρος και πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Noble Energy, Charles D. Davidson, σχετικά με τα ευρήματα στην περιοχή της ΑΟΖ Κύπρου.
"Αυτή είναι η πέμπτη στη σειρά ανακάλυψη φυσικού αερίου από τη Noble Energy και τους συνεταίρους μας στην ευρύτερη λεκάνη του Λεβιάθαν, με τα συνολικά ακαθάριστα υπολογιζόμενα αποθέματα των πέντε ανακαλύψεων μας να ξεπερνούν τα 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η τελευταία ανακάλυψη στην Κύπρο τονίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα και παγκόσμια σημασία αυτής της λεκάνης", πρόσθεσε ο κ. Davidson.

Το ανώτατο στέλεχος της Noble Energy, η οποία κατέχει το 70% των μετοχών, σημείωσε ακόμη ότι η εταιρεία του προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για "την ανάπτυξη αυτής της ανακάλυψης με τρόπο που θα μεγιστοποιεί την αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους".
Σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση, εκτός από τη Noble συμμετέχουν επίσης η Delek Drilling και η Avner Oil Exploration με 15% η κάθε μια, υπό την τελική έγκριση της κυπριακής Κυβέρνησης.
Η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης"Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας, η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα.
"Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, "δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5-8 τρισ. κυβικών ποδών με μέσο όρο τα εφτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια".
Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων, σημείωσε, εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης, πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

www.emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: