Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Χαράτσι: σιωπή από ΚΕΔΕ



Αποστάσεις από το κίνημα των δήμων που στέκονται στο πλευρό των πολιτών ενάντια στο "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ παίρνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης. Εμφανώς σε αμηχανία, αφού το θέμα έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις, ο Κ. Ασκούνης αναγκάστηκε να τοποθετηθεί χθες και υποστήριξε ότι οι δήμαρχοι δεν πρέπει να ταυτιστούν με το κίνημα "Δεν πληρώνω", περιορίζοντας την τυχόν υποστήριξη που ενδέχεται να δώσουν μόνο σε όσους πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν.

"Δεν έχουμε θεσμικό ρόλο να προτρέπουμε τον κόσμο να μην πληρώνει. Το υπουργείο επέβαλε το τέλος, δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με το κίνημα 'Δεν πληρώνω', ούτε να πούμε σε κάποιον ότι αν δεν πληρώσεις, αναλαμβάνω να σε υποστηρίξω" ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συνάντηση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τις Εκτελεστικές Επιτροπές των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας. "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και εμείς εισπράττουμε τέλη. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε κερκόπορτες που θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολίτες που πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν. Γι' αυτούς και μόνο ζητάμε συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς για να βρεθεί λύση" δήλωσε ο Κ. Ασκούνης.



«Πολιτικά εσφαλμένη» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων τη σύνδεση της είσπραξης φόρων με την είσπραξη λογαριασμών της ΔΕΗ.
 Συντασσόμενος με την επίσημη θέση του προεδρείου της ΚΕΔΕ, αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των λογαριασμών, λόγω της αδυναμίας καταβολής της έκτακτης εισφοράς δημιουργεί προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία των δήμων, για τους οποίους τα συνεισπραττόμενα με τη ΔΕΗ δημοτικά τέλη αποτελούν στοιχειώδεις πόρους λειτουργίας.
Ο δήμος σημειώνει ότι «θα ενισχύσει τις υπηρεσίες του, προς διευκόλυνση των δημοτών στην αντιμετώπιση των θεμάτων που συνδέονται με το συγκεκριμένο νόμο, ως προς τη χορήγηση των στοιχείων και πιστοποιητικών για τη διόρθωση λαθών, την οικογενειακή κατάσταση, καθώς και τις παροχές συμβουλών κ.λπ.».
Η δημοτική αρχή εκφράζει την αντίθεσή της στην πολιτική επιβολής νέων φόρων, αναφέροντας πως "η εμμονή στη διαρκή αύξηση των φόρων και μείωση των εισοδημάτων για την κάλυψη των ελλειμμάτων, δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά αντίθετα η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στη ρίζα του προβλήματος, που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, η κατάργηση των επιλεκτικών φοροαπαλλαγών, ο εξορθολογισμός της πολιτικής μισθών και γενικότερα το νοικοκύρεμα της διαχείρισης για μείωση των κρατικών δαπανών και η λήψη μέτρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη".
Π. Φιλίππου: Μην κλείνουμε τα αφτιά στους πολίτες
Την έντονη διαφωνία του με τη στάση αυτή εξέφρασε ο δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου, εκ των πρωτεργατών του κινήματος των δήμων. "Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά στους πολίτες που υποφέρουν, γιατί δεν απέχουμε πολύ από το να αντιμετωπίσουμε τη χλεύη όπως οι εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής" τόνισε απαντώντας στον Κ. Ασκούνη. Ο Π. Φιλίππου κάλεσε και άλλους δημάρχους να συμπαραταχθούν, ενώ σημείωσε ότι όσοι δήμαρχοι προτρέπουν τους πολίτες να μην πληρώσουν το "χαράτσι" το κάνουν μόνο επειδή ακούν τη διάχυτη αγανάκτηση.
Πιέζουν και οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Δήμοι της Θεσσαλονίκης άρχισαν να ασκούν πιέσεις στη ΔΕΗ για να μην κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δημότες τους αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι» στα ακίνητα.
Χθες ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης έστειλε επιστολή στον διευθυντή της ΔΕΗ με την οποία του ζητεί η ΔΕΗ να απέχει από κάθε ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, αλλά και στα νοικοκυριά που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος ακινήτων, μέχρι το ΣτΕ να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του σχετικού νόμου. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του εν λόγου δήμου ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο «χαράτσι» των ακινήτων, ενώ αναμένεται εντός των ημερών και ο δήμος Ωραιοκάστρου να ζητήσει από τη ΔΕΗ να μην επιτρέψει τη διακοπή ρεύματος στις οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων.
Μ.Γ. ΑΥΓΗ/ enet/ τα βίντεο από localwebtv

Δεν υπάρχουν σχόλια: