Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι κάλπες διχάζουν το ΠΑΣΟΚ



Υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου τάσσεται πλέον καθαρά ο Γ. Παπανδρέου, καθώς, όπως φαίνεται, θεωρεί ότι η παράταση τον ευνοεί στο να παραμείνει κι αυτός όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και να σχεδιάσει το δικό του πολιτικό μέλλον με μεγαλύτερη χρονική άνεση.

Η θέση του αυτή, όπως εκφράζεται μέσα από επίσημο κείμενο του ΠΑΣΟΚ σχολιασμού θεμάτων της επικαιρότητας, έρχεται σε μια περίοδο που πιέζεται από όλες τις κομματικές πλευρές να ανοίξει τα χαρτιά και να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής το συντομότερο δυνατό. Πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας λένε ότι σήμερα θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Β. Βενιζέλο, ο οποίος το τελευταίο διήμερο παίρνει σαφείς αποστάσεις από την πολιτική του Μνημονίου που ακολουθείται και το οποίο θεωρεί ότι απέτυχε.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε προχθές ότι δεν μπορεί ο ίδιος να σηκώσει το φορτίο νέων μέτρων και υποστήριξε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από μια κυβέρνηση με νωπή εντολή. Επί της ουσίας ο κ. Βενιζέλος δεν θέλει παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου (όπως θέλουν ο κ. Παπανδρέου και οι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης) για να μη χρεωθεί ο ίδιος προσωπικά τη λήψη νέων μέτρων, που θα πλήξουν τη δημοτικότητά του εν όψει και των επικείμενων διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, ενώ φροντίζει να διαχωρίσει τη θέση του από την πολιτική που ακολουθήθηκε από τον Μάιο του 2010.
Για το λόγο αυτό εξάλλου καλεί τη Ν.Δ. να αναλάβει κι αυτή τις ευθύνες της στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα νέα μέτρα και να μην υπεκφεύγει. Με έμμεσο τρόπο ο κ. Βενιζέλος θέτει ίσως και θέμα επαναπροσδιορισμού των στόχων του νέου Μνημονίου στη διαπραγμάτευση, που θα γίνει για τη νέα δανειακή σύμβαση, ούτως ώστε στο εξής το βάρος να δοθεί στην ανάπτυξη και όχι στα εισπρακτικά και δημοσιονομικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση η στάση του κ. Βενιζέλου και κυρίως η συνέχειά της έχει μεγάλη σημασία και για την ίδια την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Στη βάση αυτή αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», όπου θα μιλήσει και για την έως τώρα οικονομική πολιτική αλλά και γι' αυτή που ο ίδιος θα εφαρμόσει. Χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εντός της εβδομάδας θα συναντηθεί και με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Εντελώς διαφορετική προσέγγιση για το χρόνο των εκλογών έχουν οι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Μόσιαλος, που κινούνται ως ομάδα. Αυτοί οι τέσσερεις κινούνται ως εν δυνάμει εσωκομματικοί αντίπαλοι του Β. Βενιζέλου (σ.σ. ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ), αφού ένας απ' όλους και συγκεκριμένα ο Α. Λοβέρδος αναμένεται να διεκδικήσει κι αυτός την προεδρία του κόμματος. Οι «τέσσερις», που σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκαν, συμφώνησαν μεταξύ τους ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Την άποψη αυτή με ξεχωριστές δηλώσεις τους την έχουν υποστηρίξει δημοσίως μέχρι τώρα η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ηλίας Μόσιαλος. Μπορεί σε αυτή τη φάση να συμπίπτουν οι απόψεις τους για το χρόνο των εκλογών με αυτή του Γ. Παπανδρέου, αλλά αυτό είναι συγκυριακό και δεν σημαίνει ότι θα έχουν και την υποστήριξή του. Το αντίθετο διαφαίνεται.
Πάντως σύμφωνα με το κείμενο του ΠΑΣΟΚ για το σχολιασμό της επικαιρότητας, που επικαλείται την άποψη του Γ. Παπανδρέου, «η συνεχής έκκληση για εκλογές έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα, τη βλάπτει και κανείς δεν ξέρει σε τι πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον θα βρεθεί η Ευρώπη τους επόμενους μήνες». Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, οι εκλογές το πιθανότερο είναι να φέρουν κυβέρνηση συνεργασίας, που υπάρχει και σήμερα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ/ ΜΟΝΤΑΖ ΓΡΕΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: