Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμη συνάντηση Προβόπουλου - Παπαδήμου

Λ. Παπαδήμος: Να εξαιρούνται του τέλους για τα ακίνητα όσοι αδυνατούν να πληρώσουν!


Στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 12 Δεκεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα. Ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων...
Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο θα δεχθεί την Παρασκευή στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής θα βρεθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, καθώς και η πορεία των συζητήσεων για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. 

Νέος κύκλος ξεκινά για την Ελλάδα 

Στο μεταξύ, νέος γύρος διαπραγματεύσεων εγκαινιάζεται στις 12 Δεκεμβρίου για την ελληνική οικονομία, αφού τότε καταφθάνει και πάλι η Τρόικα στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο θα επιχειρεί να ανατρέψει την έντονα καθοδική τροχιά και τις παραλείψεις των προηγούμενων μνημονίων. 

Οι βασικοί στόχοι της νέας 5ήμερης επίσκεψης της θα είναι η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας και στον τομέα των υπηρεσιών, ενώθα τεθεί και αυστηρός ορίζοντας στο ατελές άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. 

Επιθυμία του Eurogroup είναι να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο πρόγραμμα και την έγκρισή του -συμπεριλαμβανομένης και της δανειακής σύμβασης στην οποία θα είναι ενσωματωμένες οι πολιτικές προϋποθέσεις- και για το PSI. 

Είναι προφανές ότι χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος και την προηγούμενη εκταμίευση των αναγκαίων ποσών (περίπου 80 δισ. ευρώ), δεν είναι πρακτικά εφικτή η ολοκλήρωση του PSI plus. 

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Task Force, Horst Reichenbach, τόνισε χτες ότι η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στις περικοπές δαπανών και όχι στις αυξήσεις φόρων. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, πρόσθεσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη διαγραφή του χρέους δεν πρέπει να ριψοκινδυνεύσει την αύξηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς κάτι τέτοιο, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. 

Πάντως ήδη έχουν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα για το PSI plus και στις οποίες μετείχαν το Euro Working Group, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το EFSF, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


ΠΗΓΗ reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: