Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Παπαδημούλης:Τρεις φορές αρνήθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την σιωπηρή σύμπραξη και της ΝΔ να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων προκλητικά διεκδικούν αναδρομικά!




 Με αφορμή το προκλητικό αίτημα για αναδρομικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ από πρώην και νυν βουλευτές
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την διαρροή 117 ονομάτων πρώην και νυν βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη (!)σε περίοδο άγριων περικοπών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και καλπάζουσας ανεργίας  υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την σιωπηρή σύμπραξη της ΝΔ απέφυγε τρεις φορές να δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων διεκδικούν αναδρομικά.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τις από 9/5/2011 και 30/5/2011  ερωτήσεις που είχε καταθέσειστους τότε Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών αλλά και τις δυο επιστολές που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων των βουλευτών.  Μάλιστα η από 30/5/2011 ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έμεινε αναπάντητη, τελικά συζητήθηκε ως επίκαιρη ερώτηση στις 3/8/2011.
Οι τότε ενέργειες του Δ. Παπαδημούλη δεν καρποφόρησαν, αφού τόσο ο τότε Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  κ. Πεταλωτής  στην συζήτηση της επίκαιρης  ερώτησης όσο και Πρόεδρος της Βουλήςκ. Πετσάλνικος επικαλέστηκαν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, καθιστώντας σαφές ότι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρης ουδέποτε δήλωσε ότι δύναται  βάσει δημοσίου συμφέροντος να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των βουλευτών και διαψεύδοντας τις δηλώσεις του κ. Καραβοκύρη στις 28-5-20111 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ότι είναι έτοιμος να δώσει τα ονόματα αρκεί να το ζητήσει η Βουλή και η κυβέρνηση.
Σημειώνεται επίσης ότι  Δ. Παπαδημούλης ήδη από τότε είχε επικαλεστεί την γνωμάτευση του κ. Σταθόπουλου, πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και κορυφαίου νομικού, που δήλωσε ότι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος δύναται να καμφθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αρωγός στην άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των βουλευτών γιαένα ζήτημα το όποιο σκανδαλίζει την ελληνική κοινή γνώμη, στάθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευσηΗ οποία σιώπησε εκκωφαντικά και απέφυγε οποιαδήποτε ενέργεια προς την δημοσιοποίηση των ονομάτων που θα εξέθεταν στην κοινή γνώμη και τους δικούς της βουλευτές.
Ο Δ. Παπαδημούλης τονίζει με κάθε τρόπο ότι η νόμιμη άσκηση του δικαιώματος αυτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων των μισθών τους, δεν τους απαλλάσσει  από την ηθική καταδίκη της ενέργειάς τους, η οποία προκαλεί και βαίνει σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Ακολουθούν οι  προηγούμενες παρεμβάσεις του Δ. Παπαδημούλη για το ζήτημα των αναδρομικών των βουλευτών:
09/05/2011
Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης,Ηλεκτρονικής και  Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: Αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις βουλευτών
Aναδρομικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν περίπου 800 συνταξιούχοι βουλευτές, όπως έγινε γνωστό από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας να ισχύσει και γι αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών, για το χρονικό διάστημα 2003-2007. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με της αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αναδρομικά αυτά, αντιστοιχούν περίπου σε 200.000 – 250.000 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε προσφεύγοντα βουλευτή. Μια ενδεχόμενη δικαίωση των συνταξιούχων βουλευτών θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό της χώρας και στέλνει  ένα απαράδεκτο και προκλητικό μήνυμα στην κοινωνία.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρώην βουλευτών που αναδρομικά διεκδικούν αυξήσεις στην σύνταξή τους;
  • Υπάρχουν ανάμεσα στους προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη, κάποιοι στους οποίους έχουν  ανατεθεί από την κυβέρνηση υψηλές κρατικές θέσεις;
  • Με ποιο νομικό τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να  κάμψει τα νόμικα ερείσματα, στα οποια στηρίζονται τα δικαιώματα των πρώην βουλευτών για εξίσωση των μισθών τους με τις αποδοχές των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων;
  • Αν και πότε θα πάρει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μην εφαρμοστεί το Ζ’ Ψήφισμα της Βουλής και να τερματιστεί ο αυτοματισμός σύνδεσης αποδοχών βουλευτών και ανώτατων δικαστικών;
30-5-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κατόπιν της πρόσφατης δήλωσης του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη που υποστήριξε ότι με επίσημο αίτημα του Κοινοβουλίου και με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος κάμπτεται η άρνηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που προσφεύγουν στο δικαστήριο και προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των πορσωπικών δεδομένων, κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη και απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, καλώντας τους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να δοθούν το ταχύτερο δυνατό τα ονομάτων των βουλευτών στη δημοσιότητα.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης στον Υπουργό Δικαιοσύνης και της επιστολής στον Πρόεδρο της Βουλής:

Ερώτηση
Προς τον  κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Τα ονόματα των βουλευτών για τα αναδρομικά
Σύμφωνα με  πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο ίδιος  δεν έχει αντίρρηση  να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρώην βουλευτών που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων. Η βούληση του όμως προσέκρουε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το oποίο διαθέτει τα στοιχεία όσων συνταξιούχων βουλευτών προσέφυγαν σε αυτό και έχει απαντήσει ότι  η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα παραβίαζε  τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Πρόσφατη  δήλωση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη ανατρέπει τα δεδομένα. ‘Όπως προκύπτει από τη δήλωσή του, η άρνηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία, στο παρελθόν, και όχι με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, είχε γνωμοδοτήσει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που προσφεύγουν στο δικαστήριο προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μπορεί να καμφθεί, με επίσημο αίτημα του Κοινοβουλίου και με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος. Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  • Σκοπεύει άμεσα η κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των βουλευτών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: