Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μια «απελπιστικά ενεργός» Νίκη



Ως ένα έργο «απελπιστικά ενεργό στο σήμερα» χαρακτηρίζει τη Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης, που ανέλαβε την παρουσίασή του, από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης. Και πώς να μην είναι όταν εποχές που πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει για πάντα πίσω μας, όπως εκείνη της δεκαετίας του ’50 και του ’60, όταν οι πληγές του Εμφυλίου ήταν ακόμη ανοιχτές, όταν τα βιώματα και οι εικόνες της μετανάστευσης, ενός κόσμου που δεν χωράει στον τόπο του και ξενιτεύεται, επανέρχονται με απίστευτη σκληρότητα;


Με αυτά τα φαντάσματα του παρελθόντος παλεύουν οι ήρωες της Αναγνωστάκη σε μία βιομηχανική πόλη της Γερμανίας, άνθρωποι δίχως αγάπη, που αναζητούν την κίνηση για να καταλήξουν στην καθήλωση. Μέσα από αυτούς η συγγραφέας συνδιαλέγεται ποιητικά με τη μοναξιά και το αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου, δημιουργώντας ένα έργο εμβληματικό της νεοελληνικής συνείδησης.
Στο νέο αυτό ανέβασμα της Νίκης, ο σκηνοθέτης επιδιώκει, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και την εκφραστικότητα του σημερινού θεάτρου να αναδείξει «κρυφές και ποιητικές» διαστάσεις του, που διατρέχουν τον χρόνο...
Στην παράσταση της Νέας Σκηνής, που κάνει πρεμιέρα στις 21/12, τους ρόλους ερμηνεύουν η Ρένη Πιττακή, που στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης κράταγε τον ρόλο της Βάσως, η Μαρία Κεχαγιόγλου, που παίρνει σήμερα τη σκυτάλη του ίδιου ρόλου, καθώς και οι Προκόπης Αγαθοκλέους, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αργύρης Πανταζάρας, Γιώργος Συμεωνίδης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φροντίζει ο Αντώνης Δαγκλίδης και τη μουσική ο Δημήτρης Καμαρωτός.
Αφιέρωμα στον Ροντήρη
Την ίδια ημέρα, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στις 6.00 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του κτηρίου της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, το Εθνικό Θέατρο τιμά τη μνήμη του σκηνοθέτη, δασκάλου και διευθυντή του Δημήτρη Ροντήρη, με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του. Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της «Άλλης Διάστασης», θα μιλήσουν οι Άννα Συνοδινού και Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ ο σκηνοθέτης Θωμάς Κινδύνης, μαθητής του Ροντήρη, θα επιμεληθεί την παρουσίαση σε αναλόγιο της Ηλέκτρας του Σοφοκλή από τις Μορφές Έκφρασης. Η τραγωδία του Σοφοκλή ήταν η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο στη σύγχρονη εποχή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, το 1938, χωρίς σκηνικά και φωτισμούς, με το φυσικό φως του απογεύματος, με την Κατίνα Παξινού στο ρόλο της Ηλέκτρας και την Ελένη Παπαδάκη σε αυτόν της Κλυταιμνήστρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: