Έπειτα από 27 χρόνια, ο Δημήτρης Μαυρίκιος επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου σκηνοθέτησε την πρώτη του όπερα, τον Βέρθερο του Μασνέ, αυτή τη φορά σε μονοπάτια που είναι γνώριμα και απόλυτα οικεία στον κινηματογραφικό και θεατρικό αυτό σκηνοθέτη. Έτσι, από αύριο στο θέατρο Ολύμπια θα παρουσιάζεται μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες, μουσικά αλλά και... πολιτικά όπερες του Τζουζέπε Βέρντι, και μάλιστα στην πρωτότυπη, μη λογοκριμένη εκδοχή της, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η τρίπρακτη όπερα Ένας χορός μεταμφιεσμένων, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Teatro Apollo της Ρώμης στις 17 Φεβρουαρίου 1859, στηρίζεται σε ένα πραγματικό περιστατικό, τη δολοφονία του βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύου Γ', κατά τη διάρκεια ενός χορού μεταμφιεσμένων, το 1792, μέσα στην Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμης. Η σκηνική παρουσίαση της δολοφονίας ενός Ευρωπαίου μονάρχη δεν μπορούσε, βέβαια, να γίνει ανεκτή από τη λογοκρισία της εποχής, κάτι που οδήγησε τον Βέρντι να μεταφέρει τη δράση της υπόθεσης στη Βοστώνη στα τέλη του 17ου αιώνα.
Ο Δ. Μαυρίκιος επέλεξε να χρησιμοποιήσει το αυθεντικό, αλογόκριτο λιμπρέτο, που βασίζεται στο ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Σόμα, που με τη σειρά του στηρίχτηκε σε προγενέστερο του Ευγένιου Σκριμπ για τη γαλλική όπερα Γουσταύος Γ' του Ντανιέλ Ωμπέρ (1833). Όμως ο σκηνοθέτης τοποθετεί τη δράση του έργου στο παρόν, τοποθετώντας τη δολοφονία του ήρωα μέσα σε ένα αναπαλαιωμένο μνημειακό κτήριο όπερας.
Ο Χορός μεταμφιεσμένων αποτελεί, από μουσική άποψη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του συνθέτη, καθώς συνενώνει το γνώριμο ιταλικό πάθος του με τη λαμπρότητα της γαλλικής όπερας, που υπήρξε πρότυπό του. Επιπλέον, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα έργα του Βέρντι, καθώς διαθέτει ένα στοιχείο που σπάνια συνδυάζουμε με αυτόν: το χιούμορ...
Στην παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, παίρνουν μέρος οι Βίκτωρ Αφανασένκο και Δημήτρης Πακσόγλου στο μέρος του Γουσταύου, οι Ραντοστίνα Νικολάεβα και Αντωνία Καλογήρου σε αυτό της Αμέλια, οι Δημήτρης Πλατανιάς και Πέτερ Νταναΐλοφ σε αυτό του Άνκαρστραιμ, καθώς επίσης οι Χαρίκλεια Μαυροπούλου και Μαρία Βλαχοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη και Μίνα Πολυχρόνου, Άκης Λαλούσης και Κώστας Μαυρογένης, Βαγγέλης Μανιάτης και Διονύσης Τσαντίνης, Δημήτρης Κασιούμης και Γιώργος Ρούπας, Άρης Προσπαθόπουλος και Πέτρος Σκένδρος.
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου