Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Διάβημα ΥΠΕΞ στην τουρκική πρεσβεία για τις δηλώσεις Γιλμάζ



Σε διάβημα στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα προέβη το υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του υπουργού Σταύρου Δήμα,  σχετικά με τις δηλώσεις που αποδόθηκαν από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της γείτονος Μεσούτ Γιλμάζ για εμπρηστική δράση τούρκων πρακτόρων σε ελληνικά δάση από το 1995 έως το 1997. Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν, επίσης, την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο».  
Παράλληλα τονίζεται ότι «ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών».
Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα».
Από την πλευρά του ο κ. Τέντες ζητά με έγγραφό του προς τους προϊσταμένους όλων των εισαγγελειών εφετών της χώρας να ανασύρουν όσες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί για εμπρησμούς δασών για την περίοδο ‘95-‘97 και έχουν τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών.
Στο πλαίσιο του νέου κύκλου των ερευνών σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Τέντε θα αξιολογηθούν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν οι ελληνικές αρχές να εντοπίσουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εμπρησμών.
Νωρίτερα για την ίδια υπόθεση είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο δικηγόρος  Αλέξανδρος Λυκουρέζος.


ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: