Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Στον πόλεμο χωρίς σχέδιο


* Έρμαιο δανειστών και τοκογλύφων η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις μαζί τους


Όλα θα συνεκτιμηθούν για την τελική συμφωνία, δηλώνει ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Αλ. Τσίπρα


* Ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υπάγεται η νέα δανειακή συμφωνία στο αγγλικό δίκαιο


* Προειδοποίηση Τσίπρα: Θα είναι ισόβια κάθειρξη για τη χώρα


* Μέσα στο 2012 μετατίθεται η απόφαση για το "κούρεμα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών


Τίποτε δεν είναι δεδομένο, όλα θα συνεκτιμηθούν για την τελική δανειακή συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Με τη φράση αυτή ο κ. Παπαδήμος υπαινίσσεται όχι μόνο τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, αλλά και την έλλειψη σταθερών στόχων εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο η νέα συμφωνία να υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο. Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει για τη χώρα ισόβια κάθειρξη και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και για την Ευρώπη ακόμη ένα βήμα στην άβυσσο. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση επικαλούμενος το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.
Επίσης χθες ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα κατέστησε σαφές ότι το λεγόμενο PSI ("κούρεμα" ομολόγων) θα συνεχιστεί μέσα στο 2012 επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η διαδικασία βρίσκεται στον αέρα.

Αλ. Τσίπρας: Θα είναι ισόβια κάθειρξη για την χώρα

Χωρίς κόκκινες γραμμές και με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και συνεκτιμώμενα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές η κυβέρνηση Παπαδήμου, όπως προέκυψε από την απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάγεται η νέα συμφωνία στο αγγλικό δίκαιο ο Λουκάς Παπαδήμος δεν απέκλεισε, αν και είπε ότι έχει απορρίψει το αίτημα.
"Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις από το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης, το οποίο θα συνεκτιμηθεί στο σύνολο των παραμέτρων που θα διέπουν την τελική συμφωνία", είπε ο Λ. Παπαδήμος. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να πει στον Τσαρλς Νταλάρα της Παγκόσμιας Ένωσης Τραπεζών ότι "το 8% επιτόκιο είναι απαιτήσεις και εκβιασμοί που δεν περνάνε" και στον Χορστ Ράιχενμπαχ ότι "δεν έχει την αρμοδιότητα να κάνει τον ανθύπατο και ουσιαστικά να αντικαθιστά και την κυβέρνηση". Μίλησε μάλιστα για "άθλιο εκβιασμό" των "δανειστών-τοκογλύφων", προειδοποιώντας ότι η μεταφορά του συνόλου του χρέους στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο, αποτελεί "ισόβια κάθειρξη για τη χώρα, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και για την Ευρώπη ακόμη ένα βήμα στην άβυσσο".
Διαβεβαιώνοντας ότι μάχεται για το εθνικό συμφέρον, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "όσο η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο, ούτε υπεύθυνο να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν τις εθνικές μας θέσεις".

Πολιτική λύση
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διέξοδο της Ε.Ε. από την κρίση υπογραμμίζοντας ότι "μόνο πολιτική λύση μπορεί να αποτρέψει τη διάλυσή της". "Ξεχάστε κανόνες, ορθοδοξίες των αγορών, εγχειρίδια, ξεχάστε τα καταστατικά της τραπέζης, όλα αυτά είναι πια άχρηστα. Αν μπορείτε να τα πάρετε όλα μαζί και να τα κάψετε, κάψτε τα", είπε χαρακτηριστικά. Ο Λ. Παπαδήμος απάντησε ότι "η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα αν επιδιώξουμε περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση της Ε.Ε", όμως ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τού επεσήμανε ότι "η πολιτική ενοποίηση χωρίς δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό. Τι είδους πολιτική ενοποίηση θα είναι αυτή, αν προχωρήσουμε σε μια Ευρώπη-φυλακή για τις χώρες του Νότου, με ένα γερμανικό διευθυντήριο που θα βάζει ανόητους κανόνες, σαν αυτόν που θέλει να μας βάλει τώρα να κάνουμε πιο αυστηρά τα κριτήρια του Μάαστριχτ και όποιες χώρες έχουν ελλείμματα να τιμωρούνται;".

Υπέρ του "κουρέματος" τώρα ο Λ. Παπαδήμος
Πάντως ο Λ. Παπαδήμος επέμεινε ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου "είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα μας" και άλλαξε την παλαιότερη θέση του εναντίον του μεγάλου "κουρέματος" του χρέους. "Δεν είμαι αντίθετος σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία είναι αναγκαία" είπε και διευκρίνισε ότι "οι παρατηρήσεις που έχω κάνει στο παρελθόν ήταν συνδεδεμένες με την επιλογή συγκεκριμένων παραμέτρων, οι οποίες θα οδηγούσαν σε ένα τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα χαρακτηρίζετο από μία στάθμιση των ωφελειών του κόστους και των κινδύνων, που θα ήταν η καλύτερη δυνατή".
"Καλείστε να εφαρμόσετε μια συμφωνία που ήδη έχει καταργηθεί στην πράξη και που σημαίνει νέες θυσίες για τον λαό", του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι "συνεχίζεται μια λογική, μια συνταγή που μας οδήγησε στην κρίση". "Καλείστε να διαχειριστείτε μια αναδιάρθρωση χρέους με την οποία διαφωνήσατε κάθετα και με την αρχική ιδέα αλλά και με την εξειδίκευση της εφαρμογής της", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για "έξαρση ιστορικής ειρωνίας".
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "δεν υπάρχουν αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Το μόνο που υπάρχει είναι συμφέροντα, ντόπια και ξένα, που θέλουν να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας".
Ο Λ. Παπαδήμος απέρριψε την πρόταση του Αλ. Τσίπρα να "κουρευτούν" και τα ελληνικά ομόλογα (ύψους 70 δισ.) που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπενθυμίζοντας τον "σταθεροποιητικό ρόλο" που διαδραματίζει στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. "Προφανώς, δεν είναι κερδοσκοπικό ίδρυμα. Είναι η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης και είναι ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Δεν υπερασπίζεται ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά το δημόσιο συμφέρον που αφορά τη νομισματική σταθερότητα. Είναι ένας κύριος παράγοντας της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδος, όταν η χώρα έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων", είπε.

Charles Dallara: ως το 2012 οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Ανοιχτό (έως πάρα πολύ πιθανό) αφήνει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και το 2012 οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Charles Dallara, παρότι όπως δήλωσε επιτυγχάνεται κάποια πρόοδος σε αυτές. «Δεν θα έλεγα ότι η πρόοδος είναι δραματική» δήλωσε ο πρόεδρος του IIF και τόνισε πως ενώ στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εντός του 2011, ενδέχεται να συνεχιστούν και το 2012. «Θα μείνουμε σε αυτό το θέμα μέχρι να ολοκληρώσουμε» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντησή του με το Market Monitoring Group
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του IIF Hung Tran διευκρίνισε χθες ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει μεγάλη σημασία για το πώς θα δουν οι αγορές τις πιθανότητες αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης. «Εάν υπάρξει μία λύση σε εθελοντική βάση, οι άνθρωποι των αγορών μπορεί να περιμένουν ότι θα ακολουθηθεί πιο λογική και ελεγχόμενη διαδικασία και για τις άλλες χώρες» δήλωσε.
Εξάλλου, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ διορίστηκε από την καγκελάριο Α. Μέρκελ υπό τον ρόλο του ως εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, υπεύθυνος για την παρακολούθηση των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για την Ελλάδα. Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης της Α. Μέρκελ με πείρα στη διαχείριση των οικονομικών.
Όπως έγινε γνωστή, η εντολή της καγκελαρίου προς τον υφυπουργό της Χ.Γ. Φούχτελ είναι να αναζωογονήσει την ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία στη βάση συγκεκριμένων στόχων. Ως όχημα θα αξιοποιηθούν και οι αδελφοποιήσεις πόλεων, όπως είπε ο Γερμανός υφυπουργός στους βουλευτές της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας, που συναντήθηκαν προχθές μαζί του στο πλαίσιο πενθήμερης επίσκεψής τους στο Βερολίνο.
Υπενθυμίζεται ότι προ διετίας συγκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά η Ελληνογερμανική Συνέλευση με συμμετοχή 200 και πλέον δημάρχων και εκπροσώπων κρατικών και δημοτικών φορέων από τις δύο χώρες.

ΠΗΓΗ avgi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: