Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

"Καίνε" δάση στο όνομα της ανάπτυξης! Της Λ.Σταυρογιάννη*


Γ. Παπακωνσταντίνου: Μας περισσεύει δάσος, αλλά δυστυχώς υπάρχει το Σύνταγμα


Τελικά μεγάλη επιτυχία για τον “οικολόγο” Παπανδρέου η τοποθέτηση του Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. 



Δυόμισι... κυρωμένους δασικούς χάρτες διαθέτει για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος, όχι στην καμένη Αττική, αλλά σε εύκολες περιοχές, με άγνωστη την έκταση που καλύπτουν: Άνθειας στον Έβρο, Ξηριάς Καβάλας και Λεχαινών Ηλείας, ο οποίος έχει κυρωθεί από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκκρεμεί η εκδίκαση των αντιρρήσεων.

Όσο για τις τρεις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις φωτιές του 2009, με τη διαδικασία ανάρτησης να έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ημερομηνία κύρωσής τους τοποθετείται γενικά στις αρχές του έτους. Πρόκειται για τον Μαραθώνα με συνολική έκταση 95.643 στρεμμάτων, Νέας Πεντέλης έκτασης 3.143 στρεμμάτων και Παλιάς Πεντέλης 23.914 στρεμμάτων.
Η επίσημη εκδοχή για την καθυστέρηση (ένα από τα πολλά πλάνα του παρελθόντος πρόεβλεπε κύρωσή τους στις αρχές του 2011) από τον ειδικό γραμματέα Δασών Γ. Αμοργανιώτη, σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, ήταν ότι, λόγω του πλήθους των 3.000 αντιρρήσεων και των προβλημάτων στην αποτύπωση των ορίων τους, δεν κατέστη δυνατόν να ομαδοποιηθούν και εξετάζονται μία-μία ως προς τα όριά τους. Ο ίδιος ελπίζει, κατά δήλωσή του, ότι με το νέο έτος θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για Δροσιά, Σταμάτα, Κηφισιά και Φυλή.
Καμιά δέσμευση και χρονοδιάγραμμα δεν διατυπώθηκε για την πορεία εν γένει των δασικών χαρτών, ακόμη και αυτών που εκπονήθηκαν τη δεκαετία του 1990 στο πλαίσιο των τριών πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων κτηματογράφησης. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε μόνον ότι 231 χάρτες χρειάζονται επικαιροποίηση, 85 δασικοί χάρτες πρόσφατων συμβάσεων ελέγχονται από τις Διευθύνσεις Δασών και άλλοι 66 είναι θεωρημένοι και επικυρωμένοι και μπορούν να αναρτηθούν... άμεσα.
Όμως, προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν οι αμφίσημες τοποθετήσεις του υπουργού όσον αφορά την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Ο υπουργός ξεκίνησε... το σεμινάριο για αρχάριους λέγοντας ότι είμαστε από τις λίγες χώρες στις οποίες υπάρχει αναφορά στο Σύνταγμα για το τι ακριβώς σημαίνει δάσος και δασική έκταση, αφήνοντας να διαφανεί ότι προστατεύεται μεγάλος αριθμός εκτάσεων.
Όπως είπε, ως αποτέλεσμα της συνταγματικής προστασίας το 25% της χώρας θεωρείται δάσος με ιστορικούς όρους και περίπου άλλο ένα 25% θεωρείται δασική έκταση. Στη συνέχεια μίλησε για παραλογισμό και φαντασίωση να χαρακτηρίζονται δάση με "ιστορικές φωτογραφίες, απολύτως δομημένες" περιοχές 30 και 40 χρόνια.
Παρακάτω απέκλεισε αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος: "Θα μπορούσε κανένας να ανοίξει μια συζήτηση περί του ζητήματος αυτού, αλλά δεν είναι η στιγμή διότι δεν είμαστε στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, το υπουργείο δεν έχει εκφραστεί στην κατεύθυνση αυτή, είναι μια ευρύτερη συζήτηση που πρέπει να γίνει στην κοινωνία, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, άρα δεν έχει νόημα" είπε.
Στο μεσοδιάστημα εμφάνισε τις τροπολογίες στον νόμο για τις οικοδομικές άδειες που αλλάζουν χρήση σε δάση και δασικές εκτάσεις ως βήματα ανάπτυξης, π.χ. η μετεγκατάσταση των ελαιοτριβείων και η αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις άνω των 3.000 στρεμμάτων σε ποσοστό 20% για αθλητικές και τουριστικές χρήσεις.
Κοντά σε αυτά ανακοίνωσε ότι δέχθηκε δημάρχους της Αττικής που στην επικράτειά τους έχει χτιστεί το δάσος ή, κατά τον υπουργό, "περιοχές που στον χάρτη είναι δασικές και ταυτοχρόνως όταν τις βλέπεις πάνω στον χάρτη δεν υπάρχει καθόλου πράσινο". Προφανώς αντικείμενο της συνάντησης ήταν το παράθυρο προηγούμενου νόμου βάσει του οποίου εξαιρούνται από τον δασικό χάρτη και πολεοδομούνται περιοχές αν αποδειχθεί από τους ΟΤΑ ότι η δασική μορφή χάθηκε δυνάμει διοικητικών πράξεων που δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί. Άλλωστε αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο άρθρο.
Για τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις που, σύμφωνα με τον νόμο του ιδίου, δεν μπορούν να "ρυθμιστούν" επανέλαβε τον πρωτοφανή παραλογισμό σχετικού σημειώματος του ΥΠΕΚΑ. Δηλαδή σε δάση και δασικές εκτάσεις τα αυθαίρετα παραμένουν αυθαίρετα και κατεδαφιστέα, αλλά ο πολίτης είχε το δικαίωμα, με δική του ευθύνη, να αμφισβητήσει ότι το αυθαίρετό του είναι "πράγματι σε δασική και αναδασωτέα έκταση, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθεί. Αλλά, αν δεν δικαιωθεί, θα χάσει τα λεφτά του"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: