Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Ενημέρωση της EUROPOL από την ΕΛ.ΑΣ για την πρόσφατη εξάρθρωση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με τις νιγηριανές επιστολέςΗ Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε την EUROPOL για τα στοιχεία που προέκυψαν από την πρόσφατη εξάρθρωση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με τις «νιγηριανές επιστολές»
Δύο από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.


Μετά την πρόσφατη εξάρθρωση, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διεθνούς οργανωμένου κυκλώματος), το οποίο με τη μέθοδο των «νιγηριανών επιστολών» εξαπατούσε χρήστες του διαδικτύου και αποκόμιζε μεγάλα χρηματικά ποσά, ανακοινώνεται ότι οι πέντε συλληφθέντες παραπέμφθηκαν από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια κυρίας ανάκρισης.
Μετά το πέρας της διαδικασίας και ύστερα από σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακριτή, οι δύο από τους κατηγορούμενους προφυλακίστηκαν, ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Συνεργασία (EUROPOL), για τα στοιχεία που προέκυψαν από την διερεύνηση της υπόθεσης.
Σκοπός ήταν να ενημερωθούν περαιτέρω και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές Αστυνομίες, σχετικά με τη δράση και τη μεθοδολογία της συγκεκριμένης παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης, καθώς από την ψηφιακή ανάλυση προέκυψε ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη ανήκουν σε παρόχους αλλοδαπών υπηρεσιών διαδικτύου.
Υπενθυμίζεται ότι η μεθοδολογία που ακολουθούν οι εγκληματικές ομάδες μέσω των «Νιγηριανών Επιστολών» συνίσταται στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνύματων (e-mails) σε χρήστες του διαδικτύου, για την εκταμίευση υπέρογκων χρηματικών ποσών από «δήθεν» κληρονομιές ή κέρδη από συμμετοχή σε διεθνή τυχερά παιχνίδια.
Για το λόγο αυτό, οι πολίτες - χρήστες του διαδικτύου, παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πείθονται από τέτοια «δελεαστικά» μηνύματα και να ενημερώνουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προωθώντας τα μηνύματα αυτά στο e-mail ccu@cybercrimeunit. gov .gr, αλλά και τηλεφωνικά στην 24ωρη γραμμή καταγγελιών 11012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: