Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Στο στόχαστρο της τρόικας και το μισθολόγιο 200.000 ενστόλων


Παρά το κοινό μέτωπο των υπηρεσιακών παραγόντων και των συνδικαλιστών, το υπουργείο Οικονομικών συντονίζεται με τους… άλλους    
Σε δυσεπίλυτο σταυρόλεξο παραπέμπει η κατάρτιση του νομοσχεδίου για το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, εφαρμόζοντας την πολιτική των τροϊκανών, δεν φέρεται διατεθειμένο να υιοθετήσει την κοινή πρόταση των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη το μεσημέρι συναντήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ υπηρεσιακοί παράγοντες των επιτελείων των ενστόλων και των έξι Σωμάτων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) και αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου την προσεχή εβδομάδα για να καταλήξουν στην τελική τους πρόταση. Το «κοινό μέτωπο» απέναντι στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει και τους έξι συνδικαλιστικούς φορείς των Σωμάτων Ασφαλείας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το ίδιο θέμα και οι οποίοι υπέβαλαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κοινή πρόταση, με βασική αρχή τον εξορθολογισμό του μισθολογίου. Στόχος την πρότασης αυτής είναι η ενίσχυση του εισοδήματος κυρίως των χαμηλόβαθμων, η διατήρηση του χρονοεπιδόματος και των μισθολογικών προαγωγών, και όλα αυτά χωρίς να γίνεται υπέρβαση των εγγεγραμμένων κονδυλίων, που αγγίζουν το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και αφορούν μισθούς και συντάξεις περίπου 200.000 ατόμων.
Στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, έχουν καταστρώσει άλλα σενάρια, που αναφέρονται σε περικοπές μισθών της τάξεως του 20%, και αυτά είναι σε γνώση τόσο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής και αποφεύγουν να συναντηθούν με τους συνδικαλιστές, καίτοι έχουν γίνει αποδέκτες σχετικών αιτημάτων.
Να σημειωθεί ότι ξεχωριστή πρόταση για το νέο μισθολόγιο έχει κατατεθεί από τον Σύνδεσμο Συνεργασίας και Υποστήριξης Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος κινείται σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν της πρότασης των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας.  
Απώλειες 5-10.000 ευρώ  
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανέστης Τσουκαράκης, μας είπε ότι είναι διαφορετικά τα δεδομένα, ιδίως λόγω του πολύ μεγαλύτερου αριθμού αξιωματικών σε σχέση με τα Σώματα Ασφαλείας και των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό προσωπικό, εξαιτίας των συνεχών μεταθέσεών του κ.λπ. Η φιλοσοφία όλων των προτάσεων, πάντως, λαμβάνει υπόψη της τα ισχύοντα για τους δημοσίους υπαλλήλους (νυχτερινά, υπερωρίες, αργίες κ.λπ.), αλλά το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων των ενστόλων, να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις αποδοχών.
Τονίζουν, δε, ότι τα δυο τελευταία έτη της εφαρμογής του μνημονίου οι απώλειες κυμαίνονται από πέντε έως και δέκα χιλιάδες ευρώ για κάθε ένστολο. Προειδοποιούν μάλιστα ότι, αν αποτολμήσει η κυβέρνηση -υπό την πίεση των τροϊκανών- τις προσεχείς ημέρες να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο διαφορετικό από αυτό που υποβάλλουν επισήμως τα επιτελεία και οι εκπρόσωποι των ενστόλων, θα υπάρξει γενικός ξεσηκωμός, όσο κι αν αυτό δεν συνάδει με τον χαρακτήρα και τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Προσθέτουν, επίσης, ότι όλα αυτά που ακούστηκαν με τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της ηγεσίας περί ηθικού και αξιόμαχου των ενστόλων είναι «αρλούμπες, και καλά θα κάνουν να στηρίξουν τον ένστολο, γιατί θα μας βρουν απέναντί τους».
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι την προσεχή εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, προκειμένου να καθορίσει το αγωνιστικό της μέτωπο, καθώς τα στελέχη της εκτιμούν ότι, με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ασκηθούν πιέσεις για νέα «σφαγή των αμνών» και, ως ΠΟΑΣΥ τουλάχιστον, πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της Γιώργο Βλάχο.  
Μαζικές αντιδράσεις  
Αγωνιστικές και ανατρεπτικές διαθέσεις καταγράφονται πάντως και στις άλλες ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένου και του Συνδέσμου των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος στον βαθμό που του επιτρέπει ο νόμος  αναμένεται να δηλώσει «παρών» κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.
Οι ομοσπονδίες των ενστόλων «επενδύουν» στη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους, διατηρώντας ανοιχτό το μέτωπό τους και εναντίον όσων εκ των ενστόλων παραμένουν αδρανείς, είτε εκτονώνονται μέσω των σχολίων και των κατηγοριών που εκτοξεύονται επί δικαίων και αδίκων μέσα από διάφορα μπλογκ, ενώ -όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί τους- μόνο ο δρόμος του μαζικού και ενωτικού αγώνα μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Δημοσίευμα στο blog των  εργαζόμενων της εφημερίδας "Ο Κόσμος του "Επενδυτή"
http://ergazomenoiependyti.wordpress.com/2012/01/06/στο-στόχαστρο-της-τρόικας-και-το-μισθο/

*Η εφημερίδα ο "Κόσμος του Επενδυτή", δοκιμάζεται. Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας βρίσκονται σε απεργία . Το  blokoteam.blogspot.com είναι μια μικρή ηλεκτρονική έκδοσή τους με ενδιαφέροντα θέματά.
Η Επικοινωνία εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της στο δίκαιο αγώνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: